Американський адвокат витратив 100 тисяч доларів, сподіваючись отримати посаду в українському уряді. І не отримав

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Американський адвокат витратив 100 тисяч доларів, сподіваючись отримати посаду в українському уряді. І не отримав

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Американський адвокат Маркус Коен оприлюднив новий звіт про співпрацю з командою президента Володимира Зеленського. У ньому Коен пояснив, що допомагав Зеленському, тому що сподівався отримати посаду в українському уряді. Він зареєструвався в Мінʼюсті США як лобіст Володимира Зеленського й найняв компанію Signal Group Consulting, яка готувала візит голови партії «Слуга народу» (і майбутнього глави СБУ) Івана Баканова в США в квітні цього року. У документах зʼявилися й нові дані про зустрічі Івана Баканова з оточенням Дональда Трампа, зокрема, з його колишнім прессекретарем Шоном Спайсером.

Перші повідомлення про те, що в США на Володимира Зеленського працюють американські лобісти, зʼявилися в квітні. У липні компанія Signal Consulting Group (SGC) відзвітувала, що адвокат Маркус Коен від імені Володимира Зеленського винайняв її для організації зустрічей з американськими експертами, журналістами та політиками. Як тоді дізнався theБабель, лобісти організували зустрічі української делегації на чолі з Іваном Бакановим, яка відвідала США 15—17 квітня 2019 року. Коен розповів журналістам, що допомагав Зеленському за своєю ініціативою й сам оплатив роботу SGC.

Оскільки Маркус Коен представляв у США інтереси іноземного громадянина, він зобовʼязаний зареєструватися як іноземний агент в Міністерстві юстиції. Другого жовтня він зареєструвався на сайті FARA — реєстрі іноземних агентів. Клієнтом він знову вказав Володимира Зеленського, а контактною особою — главу СБУ Івана Баканова. Коен у звіті стверджує, що конкретної дати, коли б він підписав якусь угоду зі стороною Зеленського, немає. Перша зустріч з клієнтом пройшла в середині лютого 2019 року.

У новому звіті Коен вказує, що діє за власною ініціативою «з надією, але без очікування, що нова адміністрація дасть йому посаду в новому уряді». Як уже було відомо, він найняв SCG, щоб вони організували зустрічі для делегації Баканова, яка їздила в США напередодні виборів. Він також вказує, що радив новій команді, як боротися з корупцією, і що в цій галузі має професійний досвід.

У новому звіті Коен згадав і зустріч, про яку раніше не було відомо. 16 квітня 2019 року Іван Баканов у супроводі SGC зустрічався з людьми, які в минулому працювали з Дональдом Трампом. Серед них був Шон Спайсер — ексдиректор з комунікацій керівного органу Республіканської партії і прессекретар Білого дому до липня 2017 року. На зустрічі був також Метт Мауерс — тодішній працівник Державного департаменту США. Ще один учасник зустрічі — лобіст Майк Рубіно, колишній радник виборчої кампанії Трампа в 2016 році. Ніяких подробиць цієї зустрічі у звіті немає.

Як повідомляє канал NBC, делегація Баканова й американські чиновники обідали в ресторані готелю, що належить Дональду Трампу. Шон Спайсер підтвердив журналістам, що був на зустрічі. Від SGC був присутній віцепрезидент компанії Марк Даффі.

Видання, посилаючись на свої джерела, пише, що на зустрічі говорили про кампанію Зеленського й навіть не згадували розслідування щодо колишнього віцепрезидента Джо Байдена. Лобіст Майк Рубіно сказав журналістам, що «Signal намагалися справити враження на українську делегацію». «Я прийшов, сів, пообідав і пішов. Я не особливо з кимось розмовляв, тому що вони говорили іншою мовою». Лише пізніше Рубіно зрозумів, що на зустрічі були представники команди Володимира Зеленського.

Коен стверджує, що ані він, ані замовник не передбачали, що ця співпраця передбачає будь-яку оплату, відшкодування витрат. А це майже 70 тисяч доларів за послуги SGC. І ще 35 тисяч — витрати на перельоти, ресторани, готелі, оренду автомобілів у період з лютого до червня 2019 року.