Новини кінця світу. Влада Китаю незадоволена першою заповіддю християнства, американські біологи назвали атавізмом жіночий оргазм, у канадського лікаря забрали ліцензію за лікування дружини

Автор:
Остап Кармоді
Дата:
Новини кінця світу.  Влада Китаю незадоволена першою заповіддю християнства, американські біологи назвали атавізмом жіночий оргазм, у канадського лікаря забрали ліцензію за лікування дружини

Це перший випуск авторської рубрики «Новини кінця світу». Оглядач Остап Кармоді, який вів рубрику «Новини інших світів» на сайті «Радіо Свобода», відроджує її під новою назвою. Тепер вона буде виходити на theБабелі щосуботи вранці. Як і годиться всякому пристойному кінцеві світу, не обійшлося без новин від британських вчених, борців з екстремізмом, китайської влади та компанії Apple.

У Китаї кояться речі, до яких не додумались навіть більшовики-ленінці:

Влада наказала китайським протестантським церквам, які належать до асоціації «Церква потрійної самості», зняти зі стін храмів плакати з десятьма заповідями і замінити їх плакатами з висловами Голови Сі, несамперед — з цитатою з його промови на конференції Робочого відділу Обʼєднаного фронту ЦК КПК 18 травня 2015 року.

«Базові соціалістичні цінності й китайська культура допоможуть зміцнити численні релігії, поширені в Китаї. Підтримуйте релігійні спільноти, інтерпретуючи релігійні тексти, доктрини та вчення способами, узгодженими з вимогами часу та прогресу. Рішуче боріться з проникненням у них західної ідеології і свідомо чиніть опір впливу екстремістських ідей»

Раніше місцева влада в окремих регіонах Китаю вже вимагала від церков прибрати з попередніх плакатів першу з десяти заповідей — «Хай не буде в тебе інших богів перед лицем Моїм», тому що вона не подобається Голові Сі.

На іншому кінці світу, в Америці, Антидифамаційна ліга (ADL) додала в свій список екстремістських символів знак «ОК».

Жест зі сполучених великого та вказівного пальців нібито є расистським символом, що означає «білу міць». Знак «ОК» як «расистський символ» розкручували інтернет-тролі на форумі 4chan, щоб змусити лівих активістів у це повірити та виставити їх на посміховисько. ADL визнає цей факт, але стверджує, що відтоді цей символ стали використовувати справжні расисти. Крім «ОК», свастики та емблеми СС, до списку екстремістських символів зараховано знак нерівності (позначає нерівність різних рас), 100% («стовідсотково білі»), а також числа 12, 13, 14, 28, 38, 43, 83 і так далі (що вони означають, ви можете прочитати на сайті ADL).

Влада Нью-Йорка (міста, не штату) оголосила, що використання терміна «нелегальний іммігрант» (Illegal Alien) порушує закони про дискримінацію і буде каратися штрафом у розмірі до 250 тисяч доларів.

Юристи попереджають, що це антиконституційне рішення, оскільки суперечить першій поправці до Конституції США, яка закріплює право на свободу слова, і, найімовірніше, незабаром буде оскаржене в суді.

У громадян Австрії є право платити готівкою — його потрібно закріпити в Конституції.

З таким наміром ішла на парламентські вибори консервативна Австрійська народна партія (АНП), яку очолює премʼєр-міністр Себастьян Курц. Вибори відбулися 29 вересня 2019 року, АНП на них перемогла.

З готівкою як застарілим способом платежів уже борються деякі європейські країни. Наприклад, у Швеції її збираються вивести з обігу вже в наступному десятилітті. Але австрійські консерватори заявляють, що право платити готівкою рівнозначне праву людини на недоторканність особистого життя. Оплата готівкою — єдиний спосіб розрахунку, за якого особисті дані покупця ніде не реєструються, відповідно, держава не може стежити за кожним його кроком.

Ідея закріпити в Конституції право платити готівкою належала колишнім партнерам АНП за коаліцією — право-популістській Австрійській партії свободи (АПС), яка пішла ще далі й заявила, що платежі за допомогою карт і мобільних телефонів є замахом на свободу громадян. АНП та АПС у вересні вже намагалися внести право на оплату готівкою до Конституції, але їм не вистачило для цього голосів, оскільки всі інші партії проголосували проти (для змін до Конституції потрібно дві третини голосів депутатів). У новому складі парламенту в АНП й АПС разом на 11 місць менше, ніж у попередньому, так що, імовірно, їм знову не вдасться це зробити.

Альбом The Beatles Abbey Road цього тижня знову посів перше місце з продажів у Великій Британії — через 50 років після виходу.

Це сталося, коли альбом оновили при перевиданні, включивши в нього раніше не опублікований матеріал. The Beatles уже проробляли цей трюк у 2017-му — тоді перше місце в британських чартах зайняв перевиданий до свого 50-річчя альбом Sgt. Pepperʼs Lonely Hearts Club Band.

Черговий «дуже шкідливий продукт» виявився нешкідливим. Цього разу науковці виправдали червоне мʼясо.

Велика міжнародна група медиків, вивчивши вплив вживання мʼяса на організм на 54 тисячах випробовуваних, не виявила жодних підтверджень того, що воно викликає рак, діабет або серцево-судинні захворювання. Багато відомих експертів, які довго лякали всіх розповідями про шкоду червоного мʼяса для здоровʼя і закликали переходити на вегетаріанську дієту, обурені публікацією результатів дослідження, називають його глибоко помилковим і наполягають, що вживання мʼяса необхідно скоротити.

Біологи дійшли висновку, що жіночий оргазм є еволюційним атавізмом.

Зробили вони це, вивчивши вплив на кроликів антидепресантів, побічною дією яких є пригнічення оргазму. Антидепресанти зменшували в самок кролика здатність до овуляції — вони, на відміну від людей, овулюють не циклічно, а під час сексу. У людей овуляція циклічна й не залежить від оргазму, але науковці припускають, що, можливо, колись сексуальна сфера наших предків була влаштована подібно до кроликів, і оргазм був необхідною умовою дітонародження. А тепер у ньому немає безпосередньої потреби.

У канадській провінції Онтаріо стоматолог-гігієніст втратив ліцензію через те, що прибрав зубний камінь з рота власної дружини.

Справа в тому, що за чинними в Онтаріо правилами вступ лікаря в сексуальний звʼязок з пацієнтом є порушенням професійної етики та автоматично призводить до позбавлення ліцензії. А оскільки в сексуальний звʼязок зі своєю дружиною дантист, очевидно, вступав, Асоціація стоматологів-гігієністів Онтаріо відкликала в нього право займатися лікарською практикою. Нещасний стоматолог оскаржив це рішення в суді, але суд підтримав асоціацію.

Компанія Apple прибрала з AppStore додаток для айфонів, що дозволяв мешканцям Гонконгу в режимі реального часу стежити за людьми в місті, маніфестаціями та пересуванням поліції.

В Apple творцям програми заявили, що оскільки додаток допомагає людям ухилятися від зустрічей з поліцією — він незаконний.

Американські науковці вперше в історії виростили зі стовбурових клітин «у пробірці» не один, а відразу три взаємоповʼязаних людських органи

Це печінка, підшлункова залоза та жовчні шляхи. Органи мініатюрні, але в них успішно відбуваються ті самі процеси, що і в повнорозмірних відповідних органах у людському організмі. Вчені сподіваються, що завдяки таким системам незабаром зникне необхідність проводити медичні досліди на тваринах.