Американських добровольців «Правого сектора» підозрюють у подвійному вбивстві у Флориді. Одного з них арештували у Вінниці та можуть екстрадувати у США

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Американських добровольців «Правого сектора» підозрюють у подвійному вбивстві у Флориді. Одного з них арештували у Вінниці та можуть екстрадувати у США

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Двадцять першого серпня 2019 року у Вінницькій області затримали американця Крейга Ланга, який воював на Донбасі у складі «Правого сектора» та «Грузинського легіону». Американська влада підозрює його у вбивстві подружжя з Флориди та вимагає екстрадиції. У цій же справі проходить ще один доброволець «Правого сектора» — Алекс Цвіфельхофер, якого вже затримали у США. Кореспондентка theБабеля Катерина Коваленко вивчила матеріали американського слідства, поговорила з командирами, знайомими й адвокатом Крейга Ланга та відтворила історію його життя з моменту першого приїзду до України.

53-річний Серафіно Лоренцо з Флориди заробляв тим, що скуповував зброю та перепродавав її. Девʼятого квітня 2018 року він знайшов вигідне оголошення: за 3 тисячі доларів пропонували шість пістолетів, гвинтівку та кілька комплектуючих. Продавець хотів зустрітися терміново, Лоренцо погодився. Він зняв необхідну суму з банківського рахунку та разом із дружиною поїхав на зустріч. Продавець спізнювався і кілька разів змінював місце, зрештою домовилися зустрітися біля церкви в невеличкому селищі Естеро. Близько 23:00 місцеві мешканці почули стрілянину та зателефонували в поліцію. Тіла подружжя знайшли зранку наступного дня. Чоловіка на землі біля червоного позашляховика, дружину — на передньому сидінні. На двох вони мали 18 вогнепальних поранень. Грошей при них не було.

Поліція штату Флорида вважає, що подружжя застрелили двоє колишніх американських військових Алекс Джаред Цвіфельхофер та Крейг Остін Ланг, які разом воювали на українському Донбасі. У серпні цього року їм оголосили підозри. Цвіфельхофера взяли під варту в Медісоні, штат Вісконсин. Ланга затримали у Вінницькій області 21 серпня та можуть екстрадувати до США.

2015 рік. Перша поїздка в Україну

До приїзду в Україну Крейг Ланг служив в американській армії. Військовий капелан Ігор Скрицький, який вінчав Ланга та його українську дівчину Анну, каже, що він воював в Іраку та Афганістані, але стосунки з армією у США в нього «не склалися». «[Колишня] дружина в нього була трошки дивна, почала йому слати відео, де вона з різними мужиками в ліжку. Йому зірвало дах, він скочив на джип, загрузив зброю і хотів почати третю світову, мабуть», — розповів Скрицький. Кілька місяців Ланг провів під арештом, з армії його звільнили. Приблизно через рік після цих подій Ланг поїхав до України. «Він нікого тут не знав, вичитав десь і перейнявся нашою проблематикою», — розповів Скрицький. Сам Ланг розповідав, що у травні 2015 року він приїхав до Дніпропетровська, приєднався до «Правого сектора» та поїхав на Донбас. «Я приїхав допомогти», — сказав він на засіданні суду у Вінниці 8 жовтня.

Спочатку Ланг потрапив до Окремої тактичної групи «Правого сектора», де пробув декілька місяців. Він був стрільцем та інструктором з тактики, розповідає Олена Білозерська, яка воювала з ним у Широкиному в червні того року. Своїм побратимам Ланг розповідав, що в Америці був одружений і має двох дітей. «Після розлучення суд заборонив йому бачити своїх дітей — він нібито є небезпечним для них. Усе майно відсудила колишня дружина. І він поїхав воювати в Україну», — переповіла його історію Білозерська. Вона згадує, що Ланг називав США «проклятою країною» та не хотів бути її громадянином.

У «Правому секторі» було кілька іноземців — Ланг товаришував із трьома австрійцями. У тих нібито часто бували «зальоти», через що зрештою вигнали їх усіх. «Останньою краплею стала ситуація, коли один із них зарізав кошеня, а решта його покрили. У Крейга зальотів не було жодного, але він дружив із тими хлопцями й пішов, тому що пішли вони», — розповіла Білозерська.

Разом з австрійцями Ланг перейшов служити до іншого підрозділу «Правого сектора» — 8-го окремого батальйону «Аратта». Протягом осені й зими він тренував українських бійців за американськими стандартами, розповів theБабелю його товариш Михайло Приступа. Він називає Ланга «спокійним і доброзичливим» чоловіком та якнайкраще відгукується про його військові вміння.

2016 рік. «Грузинський легіон» та контракт із ЗСУ

У березні 2016 року Ланг підписав контракт зі Збройними силами у складі так званого «Грузинського легіону». Він був серед перших іноземців в Україні, які отримали військові квитки. Спочатку Ланг перебував на другій лінії неподалік селища Миронівський у Донецькій області. Олексій Логачьов, сержант 3-ї роти 25-го батальйону «Київська Русь», до якої потрапив американець, розповідає, що пізніше Ланга забрали на передову під Троїцьким (лінія фронту на Світлодарській дузі) у Луганській області. «Коли приїжджали журналісти, він казав, що приїхав захищати Україну. Усе це повна маячня. Ця людина їхала на сафарі», — розповів Логачьов.

Перебування Крейга Ланга в Україні

  1. перша поїздка до України

  2. добровольча служба у двох різних підрозділах «Правого сектора»

  3. служба за контрактом із ЗСУ в складі «Грузинського легіону»

  4. перебування за межами України

  5. служба в «Правому секторі» та знайомство з Цвіфельхофером

  6. поїздка в Кенію та депортація у США

  7. вбивство у Флориді, у якому звинувачують Ланга та Цвіфельхофера

  8. поїздка до Латинської Америки

  9. повернення до України

Копія військового квитка Крейга Ланга.

Facebook / Vitaly Pavlovsky

Лангу та двом його друзям-іноземцям не подобалися умови, в яких доводилося жити на передовій. В американця знову виникали конфлікти, одна зі сварок призвела до звільнення з української армії. «Він [Ланг] підбурив двох інших іноземців, вони розвернулися і просто пішли з позицій. Хлопці [грузини] їх спіймали, забрали зброю… Конфлікт досяг такого рівня, що була загроза життю», — розповів Логачьов. Військових розняли, але Ланга та його друзів у роті більше не бачили. За словами сержанта, їхні контракти анулювали, а прізвища внесли у чорний список. Український суд встановив, що ЗСУ розірвав контракт з Лангом 29 квітня 2016 року, причина невідома. theБабель звернувся до пресслужби Командування Сухопутних військ ЗСУ, щоб уточнити цю інформацію, але відповіді ще не отримав.

Командир «Грузинського легіону» Мамука Мамулашвілі розповідає іншу версію — він каже, що Ланг залишив службу за власним бажанням та без конфлікту: «У нього завжди були нормальні стосунки, я ніколи не бачив схильності до нацизму чи расизму. Поганого я сказати не можу, звичайна людина».

Крейг Ланг (другий праворуч) на Донбасі.

Instagram / Craig Lang

2017 рік. Знайомство з Цвіфельхофером і Південний Судан

Після звільнення з армії Ланг поїхав із України, але в березні 2017-го знову повернувся на Донбас добровольцем. За даними американських слідчих, саме в цей період він познайомився з Алексом Цвіфельхофером, який теж воював на Донбасі в одному з підрозділів «Правого сектора».

На початку літа 2017 року Ланг і Цвіфельхофер разом поїхали до Кенії. Вони прямували до Південного Судану, щоб воювати проти терористичної організації «Аль-Шабаб», вважає американське слідство. Кенійська влада затримала їх при спробі перетнути кордон із Південним Суданом без необхідних документів і депортувала до США.

2018 рік. Флорида, Венесуела й повернення в Україну

Після депортації Ланг понад рік перебував у США. За даними детективів, у цей час він активно спілкувався із Цвіфельхофером у соцмережах, а 4 квітня 2018 року вони зустрілися в місті Вест-Палм-Біч, штат Флорида. Звідти вони нібито разом вирушили до сусіднього Маямі, а потім — у напрямку селища Естеро, де 9 квітня сталося вбивство Серафіно та Діни Лоренцо.

Пізніше Алекс Цвіфельхофер підтвердив поліції інформацію про службу в Україні, подорож із Лангом до Кенії та спільну поїздку в Маямі, але заперечив перебування в Естеро. «Цвіфельхофер розповів, що він та Ланг планували на кораблі потрапити з Маямі до Венесуели, щоб воювати проти венесуельської влади. Ланг привіз із собою зброю для них обох, щоб використовувати її в Венесуелі», — зазначено в матеріалах американського слідства. За версією детективів, саме подорож до Венесуели стала причиною вбивства та пограбування подружжя у Флориді. Цвіфельхофер і Ланг заперечують причетність до вбивства.

До Венесуели Цвіфельхофер і Ланг не потрапили, бо «капітана їхнього корабля вбили» (так зазначено в матеріалах слідства, але подробиць немає). За версією слідства, у серпні-вересні 2018 року Ланг уже сам спробував поїхати туди знову, цього разу через Колумбію. Чи вдалося йому це зробити, невідомо. В українському суді Ланг запевнив, що вже в листопаді 2018-го повернувся до України та планував продовжити службу в армії. «Збирався підписати наступний контракт із армією або з морською піхотою. Я працював як вчитель і парамедик, а також давав приватні уроки англійської в Києві. Декілька разів разом із «Правим сектором» виїжджав на передову», — розповів він. Улітку навідував деяких побратимів із «Грузинського легіону» на їхній базі в Києві, стверджує Мамука Мамулашвілі. «Він говорив мені, що в нього є проблеми в Америці, він не може виплатити аліменти чи щось таке. Сказав, що їздив до Латинської Америки, а тепер повернувся знову в «Правий сектор», — сказав він.

Влітку 2019 року Ланг, імовірно, познайомився зі своєю нареченою Анною Осипович. У коментарі «Радіо Свобода» вона розповідала, що він залишив «Правий сектор» та викладав англійську мову. Пара жила разом у Києві та збиралася одружитися. Пізніше їх неофіційно повінчав капелан Ігор Скрицький, а Ланг розповів про вагітність Анни.

2019 рік. Арешт та екстрадиція

Затримання Ланга в Україні

  1. Могилів-Подільський прикордонний загін затримав Крейга Ланга на кордоні з Молдовою у Вінницькій області. Американця взяли під тимчасовий арешт.

  2. Вінницький міський суд відпустив Ланга під домашній арешт на 60 днів.

  3. Вінницький апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та взяв Ланга під екстрадиційний арешт до 6 грудня.

За словами Ланга, 18 серпня 2019 року він спробував виїхати за межі України, щоб подовжити візу. Його арештували 21 серпня на кордоні з Молдовою у Вінницькій області через оголошення на сайті Інтерполу. Наприкінці вересня суд відпустив його під домашній арешт, але 8 жовтня знову взяв під варту.

Американська сторона кваліфікує злочин за трьома кримінальними статтями. Їхні аналоги в Україні — статті про крадіжку, розбій та вбивство — є екстрадиційними, тому Ланга мають право видати на батьківщину. Як повідомили theБабелю в пресслужбі Генеральної прокуратури, запит на екстрадицію Ланга від американської сторони надійшов 27 вересня. ГПУ ухвалить рішення після перевірки, яку зараз проводить прокуратура Вінницької області. Якщо підстав для невидачі не знайдуть, Ланга передадуть до США.

Адвокати Ланга в Україні будують захист на тому, що вдома йому загрожує страта. Стаття Кримінального кодексу США про вбивство, за якою підозрюють Ланга і Цвіфельхофера, дозволяє застосування смертної кари. У Флориді, де стався злочин і розглядатиметься справа, такий вид покарання застосовується достатньо часто. Оскільки в Україні смертної кари немає, ГПУ справді може не видавати Ланга без гарантій не страчувати його в разі визнання винним у Флориді. Це записано в Європейській конвенції про видачу правопорушників, яку підписала і Україна.

Ланг також намагатиметься отримати в Україні статус біженця чи політичний притулок, що може захистити його від екстрадиції. Поки це питання розглядатиме Державна міграційна служба, Генеральна прокуратура не має права видати американця. Утім, як розповів theБабелю адвокат Дмитро Моргун, Ланг поки не зміг подати відповідну заяву. «Він звернувся до Державної міграційної служби через адміністрацію СІЗО, коли перебував під тимчасовим арештом. Але факт, що адміністрація ізолятора не передала заяву, пояснили тим, що вони такої вказівки не отримували», — сказав він. Адвокат припускає, що питання про екстрадицію Ланга може вирішуватися від кількох місяців до кількох років.