У МОЗ звільнили держсекретаря з команди Супрун, він намагається поновитися через суд. Що відбувається?

Автори:
Катерина Коваленко, Марія Ульяновська
Дата:
У МОЗ звільнили держсекретаря з команди Супрун, він намагається поновитися через суд.  Що відбувається?

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Дванадцятого жовтня Кабінет міністрів звільнив державного секретаря Міністерства охорони здоровʼя Артема Янчука, призначеного за Уляни Супрун. Це перше звільнення від початку конфлікту між старою і новою командами МОЗ. Імовірною причиною стало те, що Янчук не спрацювався з новою очільницею відомства Зоряною Скалецькою. Він вважає, що його незаконно звільнили під час декретної відпустки, і подав позов до Окружного адміністративного суду Києва. Виконувати обовʼязки держсекретаря тимчасово доручили Інні Солодкій — вона прийшла в МОЗ близько місяця тому за протекцією нового керівництва. Стара команда звинуватила її у звʼязках з міністром охорони здоровʼя часів Януковича Раїсою Богатирьовою. Кореспондентки theБабеля поговорили з Артемом Янчуком, Іриною Литовченко, Дмитром Раімовим і двома джерелами зі старої і нової команд міністерства за умови анонімності та пояснюють, що відбувається в МОЗ.

Девʼятого жовтня цього року Кабмін запропонував звільнити Янчука. За новою статтею в законі про держслужбу, Кабмін може звільняти держсекретарів міністерств, якщо минуло не більше чотирьох місяців з дня призначення нового премʼєр-міністра або профільного міністра. Того ж дня Янчук пішов у відпустку для догляду за дитиною. «Щойно пан Янчук дізнався, що його звільняють, він одразу побіг у відпустку, сховавшись за дітьми. Раніше він не повідомляв про таке бажання», — сказав theБабелю радник міністра Дмитро Раімов. Тоді Кабмін переніс це питання на наступне засідання. За три дні Янчука все ж таки звільнили за ініціативи міністра Зоряни Скалецької.

Дмитро Раімов, Зоряна Скалецька, Інна Солодка

«Бабель»

Янчук і нова команда МОЗ відкрито не ворогували. Однак держсекретар більше симпатизував старій команді МОЗ, розповів theБабелю співрозмовник у міністерстві. Йдеться про голів директоратів Ірину Литовченко та Оксану Сухорукову, яких хотіло звільнити нове керівництво. Команда Скалецької була незадоволена їхьою роботою. Конфлікт намагався врегулювати особисто премʼєр-міністр Олексій Гончарук. Зараз Литовченко і Сухорукова продовжують працювати в Міністерстві.

Оксана Сухорукова, Артем Янчук, Ірина Литовченко

«Бабель»

За словами Раімова, Янчук не впорався з роботою і не ладнав зі Скалецькою. «У нього була можливість проявити ефективність, але він не зміг структурувати роботу і навести порядок у Міністерстві», — пояснив радник міністра. Він стверджує, що Янчук не погодив свою відпустку з урядом, тому його звільнення законне. У коментарі theБабелю Янчук пояснив, що наказ про соціальні відпустки держслужбовців підписує керівник апарату держслужби — секретар, тобто він сам. Девʼятого жовтня він підписав наказ про свою відпустку і сповістив про це премʼєр-міністра і міністра. Замість себе він призначив Ірину Литовченко.

Премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив, що доручив юристам розібратися зі звільненням Янчука, але поки не дав публічної оцінки того, що відбувається. Він підтримав рішення Скалецької і сказав, що у держсекретаря не повинно бути «конфлікту з новою командою».

Замість Янчука Кабмін призначив Інну Солодку, поки що тимчасово. Вона прийшла в МОЗ близько трьох тижнів тому. Як розповів theБабелю Янчук, у вересні нове керівництво «попросило» призначити її начальником відділу служби держсекретаря. З травня 2018 року і до призначення в МОЗ Солодка очолювала юридичний департамент Держгеокадастра. У 2005—2013 роках вона працювала на керівних посадах у Міністерстві юстиції. А у 2011—2012 роках була помічницею тодішнього міністра юстиції Олександра Лавриновича, якого звинувачують у співучасті в узурпації влади Януковичем. Уляна Супрун написала, що Солодка — колишня колега Андрія Пивоварова, який при Раїсі Богатирьовій очолював юридичну службу МОЗ. Солодка справді повʼязана з Пивоваровим, але опосередковано. Зараз він очолює департамент правової та законопроєктної роботи Мінагрополітики, якому підпорядковується Держгеокадастр, де працювала Солодка. Раімов заперечує звʼязок з Богатирьовою і Солодкою та називає останню грамотним юристом.

Після того як Янчук пішов у відпустку, у МОЗ прийшов невідомий чоловік і погрожував працівникам. Це сталося, коли обовʼязки держсекретаря виконувала Литовченко, розповіла вона theБабелю. За її словами, чоловік відмовлявся представитися і хотів побачити заяву Янчука про у відпустку. Охоронці сказали Литовченко, що чоловік прийшов від Інни Солодкої, але його імені теж не знали. Один з працівників МОЗ розповів theБабелю, що бачив цю людину в кабінеті Солодкої за два тижні до її призначення виконувачем обовʼязків держсекретаря. «У нього є доступ до всіх документів і через компʼютер [Солодкої] — до внутрішніх баз даних МОЗ».

Дмитро Раімов у розмові з theБабелем не заперечував, що цей чоловік був у Міністерстві охорони здоровʼя, але він нічого не знає про нього чи його звʼязки з Солодкою. «Приїжджала поліція, ніхто з правоохоронців не повідомив про порушення. Отже, цей чоловік перебував у будівлі на законних підставах», — сказав він theБабелю.

Конкурс на нового держсекретаря вже оголосили, але його можуть зупинити через позов Янчука. Шістнадцятого жовтня міністр Зоряна Скалецька написала, що Кабмін вирішив оголосити конкурс на посаду нового держсекретаря МОЗ. Однак на сайті відомства інформації про новий конкурс немає. За словами Скалецької, вона шукає менеджера, який керуватиме апаратом МОЗ «по букві закону», а не займатиметься політикою. За результатами конкурсу комісія внесе Кабміну пʼять кандидатів, і уряд призначить держсекретаря після співбесіди. Першим, хто заявив про своє бажання балотуватися — радник Скалецької Дмитро Раімов. «Це не жарт. Якщо я підійду під вимоги на цю посаду, то я буду подаватися на конкурс», - сказав Раімов. За його словами більше ніхто з працівників МОЗ публічно не заявляв про бажання подаватися на конкурс. Він додав, що також претендуватиме на посаду держсекретаря міністерства. При цьому він сподівається, що держсекретарем стане Інна Солодка. Якщо суд задовольнить позов Артема Янчука, то МОЗ повинен буде поновити його на посаді держсекретаря, а людину, яка пройде за конкурсом на його місце, мають звільнити.