У Києві й області підвищився рівень забруднення повітря, люди скаржаться на погане самопочуття, а влада звинувачує селян

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У Києві й області підвищився рівень забруднення повітря, люди скаржаться на погане самопочуття, а влада звинувачує селян

Брудне повітря, дим і смог у Києві

Сергій Мухлинін

З 15 жовтня в Києві, а також у центральних і північно-східних областях України спостерігається високий рівень забруднення повітря чадним (СО) і вуглекислим газами (CO2). Жителі столиці й областей скаржаться на погане самопочуття, а активісти порівнюють рівень забруднення з промисловими районами Китаю або Нью-Йорка. Міська влада скаржиться на те, що в селах спалюють листя, і пожежі на торфовищах, а премʼєр каже, що все під контролем.

Що відбувається?

Їдкий смог і забруднення повітря спостерігаються з 15 жовтня. Піком стали 19 і 20 жовтня. Сайти та додатки, які стежать за рівнем забруднення повітря (SaveEcoBot, AirVisual і Windy), з минулого вівторка почали відображати індекс у понад 160 одиниць, при нормі від нуля до 50. Показник до 100 вважається помірним рівнем забруднення повітря, від 100 до 150 — шкідливим для вразливих груп (діти, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем), вище 150 — шкідливим для всіх, понад 200 — вкрай небезпечний рівень.

Володимир Точаненко

За даними SaveEcoBot, починаючи з 15 жовтня в Києві, Чернігові, Харкові, Запоріжжі, Кривому Розі та інших населених пунктах позначки забруднення доходили до 180 одиниць. Це підтверджують і активісти в соцмережах.

Уже 20 жовтня активіст Євген Сойкін за допомогою додатку Windy порівняв рівень забруднення повітря чадним газом в Києві з ситуацією в промислових районах Китаю або Нью-Йорка.

Сергій Рістенко

Жителі Києва тим часом почали скаржитися в соцмережах на важке повітря і що нічим дихати.

Станом на 21 жовтня ситуація не змінилася — небезпечний рівень забруднення залишається на рівні 136—160 одиниць.

Рівень забруднення повітря в Києві станом на 21 жовтня.

Скриншот / SaveEcoBot

Що каже міська влада і ДСНС?

В Управлінні екології і природних ресурсів Київської міської державної адміністрації причиною забруднення назвали масове спалення листя на полях і в селах, яка має сезонний характер.

«Уже тривалий час переважає антициклонний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль. Зараз сезон масового опадання листя, підготовки полів до зимового періоду. Спостерігається масштабне паління листя у приватних секторах. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кілограмів мікрочастинок диму, що містить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низку канцерогенних сполук», — йдеться в повідомленні управління.

Сергій Рістенко

Там додали, що при горінні листя виділяються отруйні речовини, які не розсіюються через безвітряну погоду. В управлінні також послалися на горіння торфовищ біля Києва, назвавши площу загоряння — понад 1,4 гектара.

При цьому в КМДА порадили за можливостю виїжджати за місто, пити більше води (два-три літри на добу для дорослих), людям із захворюваннями носити маски та змінювати їх кожні дві години, не відкривати вікна, вживати більше вітамінів і утриматися від алкоголю та куріння.

Макс Тарасенко

У Державній службі з надзвичайних ситуацій заявили, що у них немає ніякої інформації про забруднення, а пожежі на торфовищах не можуть вплинути на екологічний фон. «Пожежі на торфовищах відбуваються протягом місяця в різних точках. Їх швидко локалізують, і вони не можуть впливати на масштабне забруднення», — прокоментували theБабелю у пресслужбі ДСНС і додали, що площа загоряння торфовищ невелика — не більше 0,1 гектара.

Сергій Мухлинін

Реакція премʼєр-міністра

Премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив, що інформації про аномальне забруднення повітря поки немає.

«Ми зараз розбираємося з цим. Попередньо мені доповіли, що, за офіційними даними, у нас у повітрі нічого аномального не спостерігається і якість повітря зараз в межах гранично допустимої концентрації. Тобто жодних аномальних перевищень чогось небезпечного в повітрі ми, за офіційними даними, не бачимо», — сказав він на брифінгу в Києві.

На момент публікації матеріалу в Міністерстві екології ніяк не прокоментували ситуацію і не відповіли на дзвінки.