Усі панікують через брудне повітря в Україні. Забруднення є не перший рік, але зараз його почали вимірювати — пояснює розробник бота моніторингу повітря

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Усі панікують через брудне повітря в Україні.  Забруднення є не перший рік, але зараз його почали вимірювати — пояснює розробник бота моніторингу повітря

Володимир Шуваєв

Протягом цього тижня в Україні зростає рівень забруднення повітря. Найвищий показник за останній час зафіксували вранці 22 жовтня в селі Іванків Київської області. Індекс якості повітря склав 376 при безпечній для людини нормі до 50. Дехто боїться довго гуляти на вулиці й надягає захисні маски. За якістю повітря в різних містах і районах Києва можна стежити в Telegram-ботах, найбільший із них — SaveEcoBot. theБабель поговорив з його розробником Павлом Ткаченком — він пояснив, як збирають дані (з 500 станцій моніторингу), що вони означають (усе погано, але так щороку) і чи варто панікувати (ні).

Звідки бот бере дані про рівень забруднення повітря?

Що таке SaveEcoBot?

  • Це агрегатор, який аналізує всі доступні відкриті дані про якість повітря в Україні.

  • Бот збирає дані приблизно з 500 станцій і раз на годину вираховує індекс якості повітря у різних районах. На сьогодні це найбільш масштабний громадський моніторинг якості повітря в країні.

  • Його створила група активістів SaveDnipro близько року тому.

Якість повітря заміряють спеціальні станції моніторингу. Усього в Україні їх близько 500 у різних частинах країни, найбільше в Києві. Переважно їх повстановлювали люди в себе вдома. Станція — це невелика коробка розміром 11 на 11 сантиметрів. Вона вимірює рівень забруднення за допомогою лазера, що потрапляє на фотоелемент і рахує кількість тіней у просвіті. Зазвичай станцію вішають на вікно, потім протягують провід у розетку. Далі станція за допомогою вай-фаю підключається до роутера й передає інформацію в мережу.

У Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях такі прилади поставили з ініціативи органів місцевого самоврядування. Дані зі всіх станцій публікують у відкритому доступі, а SaveEcoBot автоматично їх збирає та обробляє.

Що саме вимірюють станції?

Станція вимірює метеорологічні показники (температуру повітря, вологість, тиск) і кількість дрібнодисперсного пилу — це продукти горіння будь-якого палива (забруднення від машин, спалюваного листя, підприємств). Найважливіший показник — пил фракцій PM2,5. Саме він вважається найбільш небезпечним для людини.

Про які міста є дані?

Станції розташовані в Києві та області, Львові, Івано-Франківську, Чернівцях, Вінниці, Одесі, Харкові, Чернігові, Полтаві, Сумах, Запоріжжі, Дніпрі та Донецькій області. Усі доступні дані вносять на карту SaveEcoBot.

Що означають цифри на карті забруднень? Як їх отримують?

Це індекс якості повітря. Його розраховують раз на годину за спеціальною формулою на основі даних зі станції за останні 12 годин. Це дозволяє прибрати так звані помилкові сплески забруднень, наприклад, якщо в момент вимірювання біля станції проїхала машина на дизелі і вплинула на показники саме цієї секунди.

Показник забруднення від 0 до 50 вважають безпечним для людини, від 50 до 100 — допустимим, від 100 до 150 — шкідливим для здоровʼя. Цифра вище від 150 вважається небезпечною.

Як часто оновлюються дані?

Залежить від станції. Нормою вважаються заміри не рідше ніж раз на 20—30 хвилин. Більшість громадських станцій роблять заміри раз в одну—дві хвилини.

Індекс якості повітря показує, що стало джерелом забруднення?

Ні. Станції вимірюють лише загальну картину.

Цим даним можна довіряти? Прилади можуть сплутати небезпечний пил зі звичайним туманом?

Дрібнодисперсний пил і дрібні частинки вологи від туману для лазера ідентичні. Він не бачить різниці і справді може сплутати одне з іншим. Але цю проблему вирішує камера підігріву. Вона вмикається автоматично, коли рівень вологості підвищується до певного рівня. Волога в приладі випаровується й не впливає на показники.

Хтось із державних служб стежить за якістю повітря?

В Україні немає державного моніторингу, який видає дані в онлайн-режимі. Ніхто з державних організацій не звертався й не просив доступу до даних.

Чому рівень забруднення виріс саме зараз? Це небезпечно?

Ніякої аномалії в цьому немає. Рівень забруднення повітря підвищується щороку — восени та навесні. Підвищена вологість і тепла температура повітря призводять до туману, через що шкідливі речовини з різних джерел майже не розсіюються. Все осідає в нижніх шарах атмосфери й висить біля землі, а частинки вологи від туману компресують пил усередині себе — так зʼявляється смог. Спалювання сухої трави та сміття теж підвищує кількість дрібнодисперсного пилу в повітрі. Ситуація погіршується з року в рік, але через відсутність державного моніторингу й контролю на неї не звертають уваги. Цього року вперше зʼявився масштабний громадський моніторинг, тому про проблему заговорили.