Глава Facebook Марк Цукерберг шість годин переконував Конгрес США у перевагах криптовалюти Libra. Ті запропонували роздробити його компанію

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Глава Facebook Марк Цукерберг шість годин переконував Конгрес США у перевагах криптовалюти Libra. Ті запропонували роздробити його компанію

Chip Somodevilla / Getty Images

Увечері 23 жовтня засновник і виконавчий директор Facebook Марк Цукерберг виступав на слуханнях у Фінансовому комітеті палати представників Конгресу США. Приводом став новий проєкт криптовалюти Libra, який компанія планує запустити у 2020 році. Майже шість годин Цукерберг переконував політиків, що нова криптовалюта буде корисною і для рядових американців, і для держави — а якщо США зволікатимуть, то їх випередить Китай, який вже готує схожий проєкт. У відповідь він отримав порцію критики за минулі скандали, повʼязані з Facebook: порушення конфіденційності, проблеми з фейками та відмова заборонити політичну рекламу на своїй платформі. Головними критиками інновації були демократи, а прихильниками — республіканці. Оглядач theБабеля Сергій Пивоваров максимально коротко і просто переказує основні моменти слухань Цукерберга в Конгресі.

Ось чого конгресмени хочуть від Цукерберга: вирішити минулі проблеми з конфіденційністю і фейками, не запускати Libra без схвалення влади

Спочатку Facebook має відновити довіру після великих скандалів, повʼязаних з порушенням конфіденційності користувачів. Цукербергу пригадали недостатню боротьбу з дитячою порнографією і дезінформацією, а також відмову компанії регулювати політичну рекламу на сайті. А це «призводить до поширення ненависті, фейків і негативно впливає на політичну систему країни».

Головний принцип роботи нової криптовалюти — анонімність. Тому конгресмени побоюються, що її можуть використовувати злочинці, наприклад для відмивання грошей або продажу наркотиків.

Величезні обсяги грошей, необхідних для купівлі криптовалюти, можуть зруйнувати центральну банківську систему США та послабити глобальну фінансову систему. Такі ж побоювання висловлюють і міністри фінансів країн G7, а влада Франції обіцяє заблокувати розвиток криптовалюти Libra в Європі.

Libra — настільки ризикований проєкт, що останнім часом від співпраці з Facebook у розробці криптовалюти відмовляються первісні фінансові партнери — PayPal, Visa і MasterСard.

Головними противниками Цукерберга стали демократи, причому з найжорсткішою критикою виступила наймолодша конгресвумен — Александрія Окасіо-Кортес. На його боці виступили республіканці, які запропонували підтримати проєкт криптовалюти, попри недоліки та збої в роботі Facebook. «Якщо історія і навчила нас чомусь, то це тому, що краще бути на боці американських технологічних інновацій».

Ось що відповів Цукерберг: Facebook працює над відновленням довіри, Китай може запустити свою криптовалюту раніше за США

У Facebook є проблеми, можливо, зараз не найкращий час для інновацій. Але компанія працює над тим, щоб відновити довіру. Що ж стосується політичної реклами, то «за демократії я вважаю, що люди повинні мати можливість самим чути, що говорять політики, і самим судити про їхні заяви».

За допомогою криптовалюти мільйони американців, які не мають рахунків у банку, зможуть безпечно переказувати гроші з максимальною вигодою. «Люди забагато платять банкам за переказ, а ще їм доводиться занадто довго чекати, щоб переслати гроші своїм родинам за кордоном».

Якщо законодавці зараз заблокують запуск Libra, то це дасть час іншим країнам, наприклад Китаю, розробити і запустити власну криптовалюту. «Поки ми тут обговорюємо ці питання, решта світу не зволікає. Якщо Америка відкидає інновації, то ми можемо втратити наше фінансове лідерство і домінуючу роль долара».

Так, Libra — ризикований проєкт, «насправді я навіть не знаю, чи зможе він запрацювати». Тому Facebook не виводитиме свою криптовалюту на іноземні ринки, допоки це не схвалять усі американські регулятори.

На слуханнях Цукерберг намагався бути максимально спокійним і зібраним. За це його навіть похвалив один з демократів: «Приємно бачити когось міцного і витривалого. Ви, мабуть, саме та людина, яка потрібної миті зможе витримати це побиття».

Ось який висновок комітету: Libra не запускати, Facebook розділити на кілька компаній

Голова Фінансового комітету палати представників Максін Вотерс закликала Цукерберга призупинити запуск Libra, допоки компанія не вирішить свої «численні проблеми». Facebook стала занадто великою і могутньою, тому потрібно провести «серйозну дискусію з приводу можливого розділення бізнесу Facebook на кілька компаній».