Новини кінця світу. Щури керують автомобілем, батьки судяться за право змінити стать семирічної дитини, італійські вчені досліджують шлунок доісторичної мумії

Автор:
Остап Кармоді
Дата:
Новини кінця світу. Щури керують автомобілем, батьки судяться за право змінити стать семирічної дитини, італійські вчені досліджують шлунок доісторичної мумії

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Щотижня оглядач Остап Кармоді вивчає найкращі відкриття світових учених, останні досягнення китайської цензури, матеріали судових процесів з питань гендеру, придивляється до новин зміни клімату, боротьби зі зміною клімату і боротьби з боротьбою зі зміною клімату — словом, робить усе, аби кінець світу не застав його зненацька. Зазвичай theБабель публікує його добірку в суботу вранці.

У Китаї живе більше багатих людей, аніж у США. Про це повідомляє дослідження банку Credit Suisse. Йдеться не лише про мільярдерів і навіть не про мільйонерів (тут, як і раніше, лідирують Штати, випереджаючи Китай аж у чотири рази), а про людей, що володіють капіталом у 100 тисяч доларів і більше — таке визначення «багатого».

Серед пів мільярда заможних людей Землі понад сто мільйонів живуть у Китаї, сто мільйонів — у США. На третьому місці — Японія (55 мільйонів), на четвертому — Німеччина (26 мільйонів), на пʼятому — Велика Британія (25 мільйонів). У Росії людей, які мають сто тисяч доларів і більше, — 3,2 мільйона, в Польщі приблизно стільки ж. В Україні — трохи більш ніж 300 тисяч.

В Японії «багаті» становлять близько половини населення, у США і Німеччині — приблизно третину, в Китаї та Польщі — приблизно десяту частину. В Україні — трохи менш за один відсоток населення.

Китайський бізнесмен (імовірно, один із тих ста мільйонів) вирішив прибрати конкурента, який перейшов йому дорогу, і найняв для цього кілера, пообіцявши заплатити йому два мільйони юанів.

Кілер вирішив, що за такі гроші він може дозволити собі не мучитися, і найняв іншого кілера, дешевше — за мільйон юанів. Але й другий кілер не схотів бруднити руки і за 770 тисяч юанів найняв третього. Третій кілер виявився найчеснішим: він вирішив привласнити собі лише 70 тисяч юанів, а за решту 700 тисяч найняв четвертого. Четвертий, навпаки, виявився жадібним: він пообіцяв пʼятому кілеру лише 100 тисяч юанів, а собі вирішив залишити 600 тисяч.

На цьому весь ланцюжок і погорів.

Пʼятий кілер вирішив, що 100 тисяч юанів (12 740 євро) замало — не тільки щоб найняти шостого кілера, але й щоб піти на мокру справу самому. Він зателефонував ймовірній жертві й запропонував їй розіграти вбивство, аби замовник вважав, що завдання виконано. Пʼятий кілер і «жертва», яка зображала труп, провели фотосесію. Після цього «вбивця» попрямував із доказами виконаної роботи до четвертого, а «жертва», потай від нього, — у поліцію.

В результаті шестеро осіб — від замовника до пʼятьох надто розумних виконавців — отримали від 2,5 до 5 років за спробу вбивства.

У квітні я писав, що американські батьки змінили стать свого чотирирічного сина. Правда, поки тільки на папері — без хірургічного і медикаментозного втручання.

Життя не стоїть на місці. Наразі Америка стежить за судовим процесом у Техасі, де мати намагається позбавити батька батьківських прав, щоб він не перешкоджав їй перетворити їхнього семирічного сина на доньку — вже не тільки на папері, але й фізіологічно, за допомогою «хімічної кастрації».

Мати та батько дитини живуть окремо, обидвоє вважаються його батьками. Мати стверджує, що син на імʼя Джеймс вважає себе дівчинкою на імʼя Луна. За словами батька, мати від трирічного віку вбирала дитину в сукенки, змушувала гратися з ляльками і переконувала в тому, що він — дівчинка. Причому коли Джеймс залишається наодинці з батьком, то поводиться як звичайний хлопчисько і ні про яке перетворення на дівчинку мови не заводить. Знайомі родини в свою чергу кажуть, що коли дитина перебуває з матірʼю, то поводиться як дівчинка, а коли з батьком — як хлопчик. Очевидно, Джеймс намагається догодити обом. Батько, зрозуміло, категорично проти того, аби з його сина за допомогою гормональної терапії зробили дівчинку.

Мати, яка неодмінно бажає перетворити сина на дочку, подала на батька позов до суду. Батько в свою чергу подав до суду на матір, вимагаючи віддати йому всі права на дитину. У вівторок суд першої інстанції став на бік матері, що спричинило в США великий скандал. Губернатор Техасу заявив, що візьме справу під особистий контроль. В результаті у четвер апеляційний суд постановив, що Джеймс, як і раніше, має перебувати під спільною опікою матері й батька. Це означає, що стать йому не змінять, принаймні поки що, бо для цього потрібна згода обох батьків.

Але це ще не кінець історії: прокуратура відкрила розслідування про можливе знущання з дитини. Тож не виключено, що врешті-решт Джеймса заберуть у обох батьків і віддадуть прийомним.

Зʼясовуючи, на що здатні лабораторні щури, вчені навчили їх керувати «автомобілем».

Автомобіль сконструювали з пластикових контейнерів з колесами, дно виготовили з алюмінію, а замість керма у нього були три мідні ручки. Торкаючись ручок, щури замикали електричний ланцюг і спрямовували автомобіль, відповідно, праворуч, ліворуч або вперед. Щури могли кататися на міні-автодромі площею 4 квадратних метри. Щоб направити їх до конкретного місця, вчені клали туди шматочок їжі.

Щури навчилися керувати автомобілем за 11 тижнів і робили це дуже майстерно і з явним задоволенням. Більше того, вони залазили в автомобіль самі — без будь-яких харчових стимулів. Заміряючи рівень їхніх гормонів, вчені виявили, що кермування знижує у щурів рівень стресу. У щурів, які їздили на тих машинках як пасажири, і тих, яких учені катали на «безпілотних» транспортних засобах, такого ефекту не спостерігали — тобто стрес знижувався тільки тоді, коли піддослідні гризуни керували машиною самі.

Інші американські вчені дійшли висновку, що тривале опромінення світлом синьої частини спектра — тобто світлом від екранів компʼютерів, планшетів і смартфонів — призводить до передчасного старіння. Правда, експерименти ставили на мухах-дрозофілах. У мух, які проводили більшу частину дня при такому світлі, швидше руйнувалися клітини очей і мозку, порушувалися рухові функції. Вчені повʼязують це з тим, що синє світло порушує циркадні ритми.

Ще одні американські вчені (в Америці багато вчених) стверджують, що важкий психічний і фізичний стан під час вагітності може впливати на стать дитини.

У середньому у світі народжується приблизно однакова кількість дівчаток і хлопчиків (хлопчиків трохи більше). Але, як кажуть дослідники, у вагітних жінок, які страждають від депресії або тривоги, хлопчики народжувалися удвічі з гаком рідше, ніж дівчатка. У жінок, які під час вагітності були у поганому фізичному стані, — у півтора разу рідше. Правда, дослідження проводили на маленькій вибірці — менш ніж 200 учасниць — тож його результати не дуже надійні.

Італійські (для різноманітності) вчені дійшли висновку, що індустріалізація і технічний прогрес не пішли нам на користь. Для цього вони досліджували кишкові бактерії, що збереглися в крижаній мумії первісної людини Етці, і порівняли їх з кишковою мікрофлорою сучасних людей.

В організмах первісних людей було більше корисних бактерій, які допомагали їм вести здоровий спосіб життя. Антибіотики, гігієна, напівфабрикати і сидячий спосіб життя ухоркали мікрофлору людини, тому сучасні люди так часто страждають від алергії і шлунково-кишкових захворювань. Цікаво, що у жителів бідних африканських країн, до яких не дійшло багато благ цивілізації, мікрофлора кишечника значно більше схожа на ту, що була у Етці.

Американська поліція заарештувала трьох медсестер будинку для літніх людей у Північній Кароліні. Дами організували для своїх підопічних, які страждають на старечу деменцію, бійцівський клуб, де змушували їх битися між собою і знімали це на відео.

На екологічно свідомих громадян чекає нелегкий вибір між органічними продуктами і боротьбою з глобальним потеплінням. Британські вчені зʼясували, що фермерські господарства, де вирощують органічні продукти, викидають в атмосферу на 20 відсотків більше парникових газів, ніж якби вони вирощували звичайні.

Раніше вважалося, що виробництво органічних продуктів, навпаки, зменшує викиди парникових газів в атмосферу. Це справді так, якщо рахувати викиди на квадратний метр, зайнятий посівами або пасовищем. Але заковика в тому, що для вирощування органічних продуктів потрібно більше землі — тож викидів вуглекислого газу і метану від «органіки» все одно більше.

Проте вихід існує. Вживати органічну їжу і одночасно боротися з глобальним потеплінням все-таки можна — для цього потрібно просто менше їсти.

Гонконгська преса повідомляє, що в Китаї зріс попит на собачатину. Річ у тім, що в країні вже не перший місяць вирує епідемія африканської свинячої лихоманки, з якою влада ніяк не може впоратися. Вакцини від неї немає, тож китайським фермерам у заражених областях доводиться вбивати своїх свиней, аби хвороба не поширювалася далі. Забито вже кілька мільйонів; Китай вже втратив близько 40% поголівʼя свиней, а до кінця року втратить половину, а за деякими оцінками і всі 70%.

Через епідемію ціни на свинину вже зросли у два-три рази і їх зростання не припиняється. В інтернеті зʼявляються відео, де люди бʼються за шматки свинини в магазинах або крадуть свинину один в одного із сумок. В результаті китайці почали переходити на інші види мʼяса, наприклад, на баранину, через що ціни зросли й на неї. Тож тепер магазини й ресторани у сільській місцевості пропонують покупцям переходити на собачатину, стверджуючи, що вона нічим не гірша за свинину.

Самі ж собаки через цю епідемію можуть залишитися без їжі. Виробники кормів для тварин бояться того, що, оскільки у Китаї живе (швидше, жила) половина всіх свиней світу, китайський дефіцит свинини незабаром може призвести до дефіциту сировини для собачих консервів та гранул.