Не губернатори. Чиновник, бізнесмен, слідчий, адвокат, піарник — ось хто очолить пʼять областей у центрі та на сході України: короткі біографії

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Не губернатори. Чиновник, бізнесмен, слідчий, адвокат, піарник — ось хто очолить пʼять областей у центрі та на сході України: короткі біографії

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Минулої неділі, 20 жовтня, Кабінет міністрів погодив кандидатури пʼятьох голів обласних державних адміністрацій (ОДА): Луганської, Чернігівської, Кіровоградської, Харківської та Київської — глав виконавчої влади в регіонах, де сукупно проживають вісім з половиною мільйонів людей. Відповідно до того, як вони проходять спеціальні перевірки, президент підписує укази про їхнє призначення. Луганську ОДА вже очолив карʼєрний чиновник Сергій Гайдай, який працював у Закарпатті. Київську ОДА очолить виходець з Харкова, бізнесмен і фінансист Олексій Чернишов; Кіровоградську — Андрій Балонь, колишній слідчий, який вже має досвід держуправління. Головою Харківської ОДА стане юрист, адвокат Олексій Кучер; Чернігівської — політичний піарник Андрій Прокопенко, який багато років працював на виборах в Україні, Росії та Грузії. Кореспондент theБабеля Оксана Коваленко склала їхні короткі біографії.

Луганську ОДА очолив карʼєрний чиновник Сергій Гайдай (не плутати з політологом Сергієм Гайдаєм), який працював у Закарпатті: спочатку в Мукачівській районній раді, потім у Мукачівській РДА (на сходинку нижче за ОДА)

Facebook / Сергей Гайдай

Сергій Гайдай народився в Сєвєродонецьку 6 листопада 1975 року. Після служби в армії він вступив до Хмельницького економічного університету на спеціальність «фінанси і кредит». Якщо вірити реєстру, з 2005 по 2015 рік очолював ТОВ «Дембуд».

У 2008 році Гайдай балотувався до Київради за списком Європейської партії України Миколи Катеринчука. Він був одним з 15 кандидатів, але до Київради пройшла тільки перша пʼятірка. У ній опинився адвокат Олексій Резніков, а Гайдай став його штатним помічником. У розмові з theБабелем Резніков згадує, що вони пропрацювали разом до 2010-го, і за два роки навчилися працювати в системі місцевого самоврядування. У 2011 році Гайдай написав у Facebook, що йому запропонували стати кандидатом на виборах мера одного з міст, але не назвав якого. У коментарях йому радили йти на вибори, але він цього так і не зробив.

Одразу після Революції гідності Гайдай займав незначну посаду, а в жовтні 2015 року він очолив список партії Петра Порошенка «Європейська солідарність» і пройшов до Мукачівської райради. За два місяці його призначили головою Мукачівської райдержадміністрації, а у 2018 році звільнили. Формальною причиною звільнення було те, що він взяв відпустку, щоб писати магістерську роботу. Тоді очільник Закарпаття Геннадій Москаль написав, що Гайдай намагався уникнути звільнення, оскільки «не хотів гідно піти з посади». Гайдай намагався повернути собі крісло через суд, але не вийшло.

Двадцять восьмого лютого 2019 року Гайдай отримав диплом магістра Національної академії держуправління при президентові. А вже в кінці травня 2019 року, через тиждень після інавгурації Володимира Зеленського, Гайдай супроводжував помічника президента Андрія Єрмака в Закарпатті. Тоді ж його призначили радником патронатної служби апарату Закарпатської ОДА і, за словами самого Гайдая, мали призначити заступником голови. Ані заступником, ані головою Закарпатської ОДА Гайдай не став. Замість цього очолив Луганську область, звідки він родом.

Рєзніков вважає, що «на цій посаді потрібен сміливець, і Гайдай підходить під це визначення».

Київську ОДА очолить Олексій Чернишов — фінансист, топменеджер компанії великого харківського бізнесмена Олександра Фельдмана

Wikimedia Commons

Олексій Чернишов народився в Харкові 4 вересня 1977 року. Він навчався в ХГУ «Народна українська академія» за спеціальністю «економіка підприємництва» і вже на старших курсах працював бухгалтером і економістом. Після закінчення університету стажувався у піттсбургському відділенні Project Management Institute. Крім того, Чернишов отримав юридичну освіту в Харківському національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого.

Одразу після закінчення вишу Чернишов став начальником фінансово-економічної групи консорціуму «Вестрон». Як і зараз, тоді консорціум очолював батько Олексія — Михайло Чернишов. У 1998 році він перейшов на посаду фінансового директора «Телесенс Україна», дочірньої структури німецької IT-компанії Telesens. У 2002 році він викупив українську частину групи.

На початку 2000-х Чернишов зацікавився комерційною нерухомістю, почав співпрацювати з концерном депутата Олександра Фельдмана «АВЕК». З 2005 року Чернишов працював президентом концерну, з 2008 по 2013-й — головою наглядової ради.

Чернишов був помічником депутата Олександра Фельдмана на громадських засадах у трьох скликаннях Ради — той обирався в народні депутати спершу від «Блоку Юлії Тимошенко», а потім від Партії регіонів (з 2006 по листопад 2014 року).

Чернишов був одним з ініціаторів створення «Київської бізнес-гавані» на Троєщині в Києві — індустріального вузла, де могли б розміститися європейські й азіатські виробники, логістичні компанії, рітейл і оптові торговельні компанії. Проєкт підтримала КМДА, на той час її очолював Олександр Попов. Договір про наміри підписували за присутності Олександра Попова і тодішнього премʼєр-міністра Миколи Азарова — і на цьому проєкт зупинився. У 2017 році заговорили про те, що його потрібно відновити, зараз у списку інвестиційних проєктів зазначено, що він готується до конкурсу.

У 2014 році Чернишов заснував інвестиційну компанію VI2 Partners і у 2017 році викупив на неї у «Ашан Україна» пʼяту частину акцій супермаркетів «Фуршет». Також він заснував організацію Kyiv Vision Foundation, яка підтримує культурні проєкти. Восени 2014 року у Відні вона провела виставку сучасного українського мистецтва Through Maidan and Beyond, присвячену Євромайдану.

Кіровоградську ОДА очолить Андрій Балонь, колишній керівник слідчого управління МВС і адвокат, з досвідом роботи в Херсонській ОДА

Facebook / Андрій Балонь

Андрій Балонь народився 6 листопада 1982 року в невеликому містечку Стебник Львівської області. У 2003 році він закінчив Національну академію внутрішніх справ і пішов працювати в МВС. Починав він з посади слідчого Старосамбірського районного відділу міліції у Львівській області, у 2011 став начальником слідчого відділу. З того часу його підвищували щороку: він став начальником відділу у Львові, потім заступником начальника слідчого управління в Житомирі.

У жовтні 2013 року Андрій Балонь переїхав у Полтаву і працював старшим слідчим з особливо важливих справ. У 2014 році він вступив до Інституту післядипломної освіти КНУ ім. Т. Г. Шевченка на спеціальність «фінанси і кредит». Паралельно з навчанням Балонь очолював відділ, який розслідував діяльність злочинних організацій — ця категорія справ вважається складною. Через рік він очолив слідче управління Полтавської області.

У вересні 2015 року Балонь почав викладати на кафедрі держуправління і права Національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка в Полтаві. У червні 2016 року він отримав адвокатське свідоцтво. А вже в травні 2017 року став заступником голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва. Балонь залишив посаду після того, як у квітні 2019 року Гордєєва зняли з посади.

Його дружина Ілона Балонь займається бізнесом. Їй належить третина рекламного агентства «Медіапівдень» і нерухомість сімʼї — квартири в Дрогобичі та Києві. Взимку цього року, під час президентської кампанії, член партії УКРОП Віталій Богданов звинуватив це агентство в тому, що вони без дозволу розміщували в Херсонській області рекламні щити з рекламою Петра Порошенка. Розвитку ця справа не мала.

Харківську ОДА очолить юрист, адвокат з кримінальних справ Олексій Кучер, який пройшов у парламент від «Слуги народу»

Facebook / Олексій Кучер

Олексій Кучер народився 23 березня 1985 року в невеликому селищі в Харківській області. В юності займався легкою атлетикою і був членом збірної України. У 2002-му молодий спортсмен вступив в Харківський національний педагогічний університет на спеціальність «фізвиховання». Як розповів Олексій Кучер theБабелю, через два роки він отримав травму і зрозумів, що працювати вчителем фізкультури більше не хоче. Залишаючись студентом педуніверситету, Кучер пішов на вечірнє навчання в один з кращих юридичних вузів країни — Харківський національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого.

Під час навчання він влаштувався секретарем в канцелярію прокуратури, потім пішов у Дзержинський районний суд Харкова, працював секретарем судового засідання та помічником судді Олексія Шишкіна. Працюючи в суді, отримав диплом юриста, а влітку 2011 року склав іспити й отримав свідоцтво адвоката. Його спеціалізація — кримінальні справи.

Кучер вів кілька гучних справ. Одна з його клієнток — суддя Лариса Гольнік — звинувачувала місцевого адвоката в корупції, і той подав на неї в суд. Гольнік розповідає, що Кучер сам запропонував їй допомогу і вступив у справу. «Його поява налаштувала всіх учасників процесу на те, щоб питання вирішувалося лише в суді, а не поза ним. Олексій публічний, активний, ефективний і цілеспрямований», — згадує вона. Цю справу Кучер виграв — адвокат відкликав свій позов проти Гольнік. Кучер також представляв інтереси харківського судді Сергія Лазюка, якого у січні 2016 року затримали за підозрою в отриманні хабара у 800 доларів.

Ще один відомий клієнт Кучера — Володимир Литвин, єдиний обвинувачений у справі «рюкзаків Авакова». Трохи менш відомий його клієнт Борис Баронін — депутат Харківської міської ради, який є підозрюваним у справі про виділення 77 гектарів землі місцевим кооперативам. Іншим підозрюваним за цією ж справою проходить Михайло Добкін. «Ми зустрічалися з Добкіним у суді. Тільки віталися», — каже Кучер.

Улітку 2019 року Кучер пройшов у парламент від партії «Слуга народу» у 179-му виборчому окрузі в Харківській області. У Раді він увійшов до профільного для себе Комітету з питань правової політики та заявив, що потрібно створити тимчасову слідчу комісію, яка б вивчила діяльність мера Геннадія Кернеса.

Чернігівську ОДА очолить політичний технолог Андрій Прокопенко, який багато років працював на регіональних виборах в Україні, Росії та Грузії

Facebook / Andrey Prokopenko

Андрію Прокопенку 37 років. Він народився у Києві в родині науковців. У 1998 році вступив на філософський факультет КНУ ім. Т. Г. Шевченка, на четвертому курсі викладав історію в київській школі № 114. Після отримання диплома магістра, пішов до аспірантури та у 2007 році захистив дисертацію з філософії.

У 2003 році Прокопенко був інтерном у видавництві Верховної Ради. На президентських виборах 2004-го працював спостерігачем від кандидата Віктора Ющенка у закордонному окрузі. З 2005 по 2006 роки встиг попрацювати в дослідницькому відділі центрального виборчого штабу «Блоку Юлії Тимошенко», на виборах до Московської міськради та польського Сейму. Чим конкретно Прокопенко займався за кордоном — невідомо.

З 2007 по 2010 рік він входив до експертної ради при Комітеті промислової політики ВР. Рік вивчав політичний менеджмент в Інституті Роберта Шумана в Будапешті, а у 2009-му навчався в Московській школі політичних досліджень. Як зазначає сам Прокопенко, у той же час він навчався у британському Королівському інституті звʼязків з громадськістю та українській «Школі політичних студій».

У 2009—2010 роках він багато працював на виборах: очолював групу політтехнологів штабу Тимошенко в Дніпропетровській і Луганській областях, працював у виборчому штабі мера Алушти та штабах кандидатів у депутати Верховної Ради Криму.

У 2010 році Прокопенко став партнером російського Центру з вивчення проблем взаємодії бізнесу і влади. У 2011 році під час виборів до російської Держдуми керував штабом у Тольятті, у 2013-му працював на місцевих виборах у Воронежі. У 2012 році Прокопенко був радником віцепрезидента російської нафтової компанії «ТНК-ВР», а пізніше очолював департамент комунікацій і корпоративних ЗМІ «ТНК-ВР Менеджмент». Коли компанію поглинула «Роснефть», повернувся до політичних технологій.

У 2013 році Прокопенко приєднався до несистемної партії «Сила людей», одним із ідеологів і засновників якої був нинішній премʼєр-міністр Олексій Гончарук. У 2014 році технолог керував штабом одного з кандидатів, який йшов у Чернігівській області до парламенту, але його імені Прокопенко не розкриває.

У 2015-му він перестав співпрацювати з «Силою людей» і того ж року заснував агентство політичного піару «Прокопенко і партнери». Тоді ж технолог вирішив спробувати себе в політиці та пішов у Чернігівську облраду за списками партії «Наш край». Він також керував виборчою кампанією цієї партії на виборах до Ради. Прокопенко пройшов в облраду, але через кілька років відмовився від мандата.

У 2018—2019 роках його агентство співпрацювала з партією «Слуга народу» і займалося, зокрема, соціологічними дослідженнями. Улітку 2019-го, під час парламентських виборів, Прокопенко очолив одеський обласний штаб СН. Тоді ж вступив у Національну академію держуправління при президентові України на спеціальність «управління регіональним розвитком». Там він вчиться і зараз.