У Сирії вбили лідера ІДІЛ Абу Бакра аль-Багдаді. Хто це такий? (спойлер — ґвалтівник, садист, головний терорист останніх років)

Автор:
Ріта Дудіна
Дата:
У Сирії вбили лідера ІДІЛ Абу Бакра аль-Багдаді. Хто це такий? (спойлер — ґвалтівник, садист, головний терорист останніх років)

Лідер ІДІЛ Абу Бакра аль-Багдаді

Al-Furqan Media / Anadolu Agency / Getty Images

Двадцять шостого жовтня під час спецоперації США в сирійській провінції Ідліб загинув Абу Бакр аль-Багдаді — лідер міжнародного терористичного екстремістського угруповання «Ісламська держава Іраку і Леванту» (ІДІЛ), учасники якого відрізають голови «невірним» полоненим і підривають себе заради встановлення халіфату в усьому світі. Саме під час правління аль-Багдаді «Ісламська держава Іраку» перетворилася з повстанської групи на терористичну організацію. Аль-Багдаді керував вісьмома мільйонами людей в усьому світі, а за його голову обіцяли двадцять п’ять мільйонів доларів. theБабель коротко розповідає, як Абу Бакр аль-Багдаді став терористом.

Справжнє ім’я Абу Бакра аль-Багдаді — Ібрагім Авад аль-Самаррай, він народився у 1971 році в іракському місті Самарра. Родина аль-Самаррай сповідувала ультраконсервативний сунітський іслам і походила з племені, яке вважало себе нащадками Мухаммеда. У дитинстві аль-Багдаді проводив багато часу в мечеті та вчився читати Коран, а у 1990 році переїхав на навчання в Багдад й отримав ступінь доктора філософії з ісламознавства. Найімовірніше, він став джихадистом у студентські роки.

У 2003 році американські військові вторглися в Ірак та заарештували Саддама Хусейна. Після цього аль-Багдаді став співзасновником повстанського ісламістського угруповання «Джамаат Джайш Ал Аль-Сунна ва-л-Джамаа», яке напало на війська США та їхніх союзників. Це угруповання стало найагресивнішою частиною сирійської опозиції — воно викрадало та вбивало миротворців ООН і взяло на себе відповідальність за 57 із 70 атак смертників.

У 2004 році військові затримали аль-Багдаді та відтоді відправляли його в кілька тюрем: в «Абу Грейб» неподалік Багдада та в тюрму табору «Букка» на околицях іракського міста Умм-Каср. Пізніше цю тюрму назвали «інкубатором ІДІЛ», оскільки в ній утримувалися й заступники аль-Багдаді. Проте ув’язненого випустили з-під варти того ж року, бо він був «вуличним головорізом» і «не вважався загрозою високого рівня».

Участь в Аль-Каїді та створення ІДІЛ

Після тюрми аль-Багдаді приєднався до одного з формувань «Аль-Каїди» — «Аль-Каїда в Іраку». Члени угруповання підривали смертників, нападали на військових США та Іраку і вимагали від своїх учасників суворо дотримуватись законів шаріату, які передбачали обезголовлення «невірних». У 2006 році організацію перейменували на «Ісламську державу Ірак» (ІДІ) — прототип ІДІЛ, аль-Багдаді керував у ній шаріатськими комітетами.

Усю ІДІ Абу Бакр аль-Багдаді очолив у 2010 році — після того, як військові США вбили її попереднього очільника Абу Омара аль-Багдаді. Під керівництвом Абу Бакра повстанська група стала міжнародною екстремістською терористичною організацією: учасники підривали смертників у Багдаді та прилеглих районах, щоб протистояти іракським службам безпеки та шиїтам.

У 2011 році, після вбивства Усами бен Ладена, аль-Багдаді поклявся помститися США та їхнім союзникам в Іраку й очолив в останньому десятки атак. Аль-Багдаді скористався вразливістю Сирії через місцеві конфлікти в 2013 році, приєднався до повстання проти сирійського президента Башара Асада і захопив частину країни. «Ісламську державу Ірак» перейменували на «Ісламську державу Іраку та Леванту» (ІДІЛ) і почали вербувати бойовиків з усього світу.

У 2014 році Аль-Багдаді очолив окупацію ІДІЛ іракського міста Мосул і розгромив іракську армію; ІДІЛ пішла на Багдад, погрожуючи знищити етнічні та релігійні меншини Іраку, а згодом оголосила про створення «Всесвітнього халіфату». Через кілька днів аль-Багдаді у відео закликав мусульман усього світу приєднуватися до ІДІЛ і воювати «за віру проти невірних».

У липні ІДІЛ уже утримувала третину Сирії та чверть Іраку, а аль-Багдаді керував вісьмома мільйонами людей в усьому світі. Його халіфат контролював нафтові родовища та нафтопереробні заводи, збирав податки в Мосулі та створював уряд у Сирії, який передбачав систему судів та освіти. Абу Бакра аль-Багдаді назвали найрозшукуванішим злочинцем у світі — його бійці вбивали чоловіків, які відмовлялися приєднуватись до ІДІЛ, захоплювали в рабство жінок і змушували тікати більшу та потужнішу іракську армію; за його голову обіцяли 25 мільйонів доларів.

Пошуки та смерть аль-Багдаді

Військові шукали аль-Багдаді понад п’ять років — Трамп казав, що той постійно змінював плани поїздок. На відео, яке терорист випустив у 2019 році, він розповів про слабкість ІДІЛ і про плани вже не захоплювати території, а «виснажувати ворога».

Двадцять шостого жовтня військові спецоперативники США провели рейд біля сирійського селища Бариш у провінції Ідліб, яка вважається останнім осередком опозиції президента Башара — аль-Багдаді мав бути там. Reuters повідомляло, що знайти терориста американській розвідці допоміг один з його найближчих помічників — Ісмаїл аль-Етаві. Військові загнали терориста в глухий кут, але він підірвав на собі пояс смертника. Загинули також троє його дітей. Операцію назвали на честь загиблої у полоні ІДІЛ волонтерки Кайли Мюллер, яку аль-Багдаді багаторазово ґвалтував.