Українська армія і бойовики «ЛНР» розводять війська поблизу міста Золоте. Напередодні ветерани «Азову» пообіцяли зайняти позиції, які залишить ЗСУ. Карта і хронологія подій

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Українська армія і бойовики «ЛНР» розводять війська поблизу міста Золоте. Напередодні ветерани «Азову» пообіцяли зайняти позиції, які залишить ЗСУ. Карта і хронологія подій

Солдати «ЛНР» залишають зону розведення поблизу міста Золоте, 29 жовтня 2019 року.

Alexander Reka \ TASS via Getty Images

Українська армія і бойовики «ЛНР/ДНР» розводять війська на двох ділянках фронту — поблизу міста Золоте (Луганська область) і міста Петровське (Донецька область). Розведення в районі Петровського відбувається, по суті, в чистому полі. У районі Золотого лінія розмежування розрізає навпіл агломерацію, що складається з кількох селищ, і після розведення околиці цих селищ опиняться в «сірій зоні». На початку жовтня в Золоте приїхали ветерани полку «Азов» і представники близької йому політичної партії «Національний корпус». Вони оголосили, якщо розведення все ж станеться, то вони займуть позиції, які залишить українська армія — щоб захистити мирне населення. Розведення почалося 29 жовтня. Ось який це має вигляд.

Місяць тому, 1 жовтня, президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна погодилася з «формулою [міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера] Штайнмаєра». На «формулі» наполягала Росія: згоду України вона поставила як умову зустрічі в «нормандському форматі», де лідери України, Росії, Франції та Німеччини могли б зустрітися й обговорити шляхи закінчення війни на Донбасі (востаннє вони зустрічалися в 2016 році). Крім того, представник президента Росії заявив, що дату зустрічі вони готові обговорювати після того, як Україна відведе війська біля міст Золоте (Луганська область) і Петрівське (Донецька область).

«Бабель»

Місто Золоте розташоване в Луганській області, поблизу лінії розмежування, і власне складається з кількох селищ, які називають за номерами поштових скриньок. Золоте-1 (Карбоніт), Золоте-2 (Завод), Золоте-3 (Стахановець) і Золоте-4 (Родіна) під контролем української армії, а Золоте-5 (Михайлівка) — під контролем «ЛНР». Трохи далі в глиб території, підконтрольної «ЛНР», розташоване місто Первомайськ.

За планом українська армія і бойовики «ЛНР» повинні відійти від своїх позицій на один кілометр у глиб території. Розведення військ повинні були почати 7 жовтня, але так і не почали через обстріл. 10 жовтня в Золоте приїхали ветерани полку «Азов» і заявили, що самі займуть оборону, якщо українська армія залишить свої позиції. Через кілька днів ветерани війни провели в Києві марш «Ні капітуляції!», де вони протестували проти «формули Штайнмаєра».

Наприкінці жовтня Володимир Зеленський змінив керівника Луганської ОДА і сам приїхав у Золоте, де провів два дні. Двадцять шостого жовтня на околиці Золотого до президента підійшов Денис Янтар, ветеран війни, який керує відділенням партії «Національний корпус» Андрія Білецького. Їхню перепалку зняли на відео. Денис Янтар записав окреме звернення і сказав, що добровольці не збираються йти з Золотого. А 27 жовтня голова партії «Національний корпус» Андрій Білецький поставив Зеленському ультиматум: «Якщо ви вирішите [...] викинути звідси ветеранів, то [...] там буде десять тисяч [людей]».

29 жовтня штаб Операції обʼєднаних сил повідомив, що Україна почала відводити війська поблизу Золотого.