Лідер ІДІЛ аль-Багдаді заплатив ворожому угрупованню, щоб сховатися, але його видав найближчий соратник. Подробиці спецоперації в Сирії

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Лідер ІДІЛ аль-Багдаді заплатив ворожому угрупованню, щоб сховатися, але його видав найближчий соратник.  Подробиці спецоперації в Сирії

аль-Багдаді

U.S. Department of Defence

Лідер міжнародного терористичного екстремістського угруповання «Ісламська держава Іраку і Леванту» (ІДІЛ) Абу Бакр аль-Багдаді загинув під час спецоперації військових США минулих вихідних. Він ховався в найнесподіванішому місці — на території, підконтрольній ворожому ІДІЛ угрупованню, якому платив за захист. Терориста видала людина з найближчого оточення, яка відповідала за його безпеку. Шпигуна завербували курди — американські союзники в Сирії. Щоб підтвердити особу аль-Багдаді, інформатор украв його спідню білизну й передав на тест ДНК. Тепер він отримає 25 мільйонів доларів винагороди. У Пентагоні розповіли, що близько пʼяти місяців готувалися до операції. Після смерті аль-Багдаді його останки поховали в морі. theБабель розповідає про те, як вдалося вистежити й знищити найрозшукуванішого терориста у світі.

Останнім притулком Абу Бакра аль-Багдаді стала ізольована садиба біля села Бариш у провінції Ідліб на північному заході Сирії, неподалік від кордону з Туреччиною. Це було несподівано, тому що цей регіон контролюють угруповання джихадистів, що ворогують з «Ісламською державою».

За даними The New York Times, аль-Багдаді заплатив за захист одному з таких угруповань — «Уррас ад-Дін», яке повʼязане з «Аль-Каїдою». Тільки з початку 2017-го до середини 2018-го угруповання отримало близько 67 тисяч доларів за те, що допомогло вивести бойовиків «Ісламської держави» зі східної Сирії. Звідти їх вибили «Сирійські демократичні сили», очолювані курдами. Інформація про такі виплати є в квитанціях «бухгалтерії» ІДІЛ, покинутих при відступі. Старший науковий співробітник Програми вивчення екстремізму з університету Джорджа Вашингтона, колишній американський розвідник Асаад Альмохаммад підтвердив достовірність цих документів.

Останні пʼять років аль-Багдаді часто переїжджав з місця на місце. Він максимально обмежив своє оточення. Туди входили тільки його родичі й невелика група охорони. Курдам вдалося завербувати одного з таких «працівників служби безпеки» лідера ІДІЛ, який відповідав за його пересування та підготовку сховищ.

За словами командувача «Сирійських демократичних сил» Мазлума Абді, інформатор хотів помститися «Ісламській державі» й особисто аль-Багдаді. «До його родичів жорстоко ставилися бойовики, і він більше не вірив у майбутнє ІДІЛ».

Уламки будинку, в якому переховувався Абу Бакр аль-Багдаді, знищеного американською авіацією.

Ahmet Weys / Anadolu Agency via Getty Images

У квітні цього року шпигун повідомив, що аль-Багдаді прибув у провінцію Ідліб. Коли курди передали цю інформацію американським спецслужбам, ті спочатку не повірили. «Те, що аль-Багдаді переховувався на ворожій території, стало несподіванкою для всіх». У ЦРУ хотіли переконатися, що це не обман чи пастка, і що йдеться саме про ватажка ІДІЛ. У них були зразки ДНК аль-Багдаді, які взяли під час його арешту в 2004 році в Іраку. На доказ того, що шпигун каже правду, він добув зразок крові терориста і вкрав його спідню білизну. Після того, як ДНК збіглися, американці поставилися до цього серйозно і стали готувати спецоперацію.

ЦРУ і Пентагон спостерігали за районом, де переховувався аль-Багдаді, близько пʼяти місяців. А шпигун за цей час передав план будинку, підземних тунелів, повідомив точну кількість охоронців та інші деталі.

Операція мало не зірвалася, коли Трамп 6 жовтня раптово оголосив про виведення американських військ із північної Сирії, а Туреччина напала на курдів, які контролюють ці території. Спершу атаку збиралися відкласти, але потім шпигун повідомив, що аль-Багдаді готується переїхати до нового сховища. Тому американське командування вирішило ризикнути і відправити спецпризначенців на штурм.

У середу, 30 жовтня, генерал Кеннет МакКензі, глава Центрального командування США, розповів про деталі операції. У суботу, 26 жовтня, о 9 ранку за місцевим часом американські спецпризначенці на вертольотах за підтримки авіації вирушили до цілі. При підльоті їх обстріляли з землі, у відповідь США завдали удару з повітря. Потім американські військові оточили маєток і запропонували всім, хто перебував усередині, здатися. Серед тих, хто вийшов, було 11 дітей. Пʼятеро людей відмовилися здатися й були вбиті.

Сам аль-Багдаді намагався сховатися в тунелі, забравши з собою двох дітей. У військових уже були плани маєтку і вони знали, що з цього тунелю немає іншого виходу. «Шансів втекти у нього вже не було, тому він підірвав себе разом з дітьми». Після цього військові забрали документи, компʼютери та телефони, які вдалося знайти в будинку, і полетіли назад на базу. А авіація розбомбила маєток. Останки ватажка ІДІЛ упродовж доби поховали в морі.

Інформатор був у будинку під час атаки військових. Він не постраждав, і за кілька днів його разом з родиною вивезли з цього регіону. За словами американських чиновників, тепер він отримає 25 мільйонів доларів, призначених за голову аль-Багдаді.