Новини кінця світу. Пивна відрижка посилює глобальне потепління, німецька влада воює з шаурмою, кір «стирає» імунітет до інших хвороб

Автор:
Остап Кармоді
Дата:
Новини кінця світу. Пивна відрижка посилює глобальне потепління, німецька влада воює з шаурмою, кір «стирає» імунітет до інших хвороб

Дар'я Светлова / Артем Марков / «Бабель»

Щотижня оглядач Остап Кармоді намагається вловити ознаки кінця світу — у відблисках сонця, шепоті вітру і тисячах новинних повідомлень інформаційних агентств. Як завжди, theБабель публікує його авторську добірку новин у суботу вранці. У сьогоднішньому випуску: росіянам дозволять полювати на кішок — і це не найдивніше, що сталося за тиждень.

Лікарі та батьки давно помітили, що діти, в яких був кір, частіше хворіють іншими хворобами, але досі не розуміли чому. Тепер розгадка знайдена, і вона виявилася досить значною. Американські вчені виявили, що вірус кору «стирає» у дітей імунітет до інших хвороб.

Коли людина хворіє, її організм реагує на патогени (віруси та бактерії) і продукує імунні клітини, що виробляють антитіла, які нейтралізують шкідливі бактерії або віруси, що викликають хворобу. Після того, як людина одужує, ці клітини живуть в її організмі та знищують «знайомі» їм віруси або бактерії, перш ніж ті встигають завдати організму шкоди.

Як зʼясувала команда біологів з Гарварду, вірус кору вбиває від 11 до 73 відсотків цих спеціалізованих імунних клітин. Внаслідок цього дитина, яка перенесла кір, втрачає вже набутий імунітет до хвороб, якими вона встигла перехворіти раніше. Старі вакцинації від інших хвороб теж часто втрачають ефективність.

У 2017 році у всьому світі від кору померло близько 100 тисяч людей. Американські вчені припускають, що ще 200 чи 300 тисяч дітей, які перехворіли на кір, через втрату імунітету могли померти згодом від інших хвороб.

Останніми роками Німеччина виявилася неофіційним чемпіоном ЄС з цензури інтернету. Ухвалений у 2017 році закон із гарною назвою Netzwerkdurchsetzungsgesetz (навіть самі німці скорочують його до NetzDG) зобовʼязує соціальні мережі видаляти «образливі» і «такі, що розпалюють ненависть» пости без рішення суду протягом 24 годин з того моменту, коли соціальні мережі були про них поінформовані. Якщо публікація не буде вилучена вчасно, на компанію можуть накласти штраф у 50 мільйонів доларів.

Правозахисні організації критикували цей закон із самого початку, але це не завадило німецькому уряду його ухвалити. А тепер, через два роки, уряд вважає, що закон недостатньо суворий, і хоче його посилити.

Соціальні мережі змусять не тільки видаляти пости, що розпалюють ненависть, але і повідомляти про кожну таку публікацію поліцію та надавати їй усі відомі соцмережі особисті дані її автора, зокрема його IP-адресу. Крім того, затверджений німецьким урядом пакет заходів посилює відповідальність за образу політиків і вводить додаткові обмеження на продаж зброї, що і без того є одними з найсуворіших у Європі.

Чеський парламент пішов протилежним шляхом, принаймні в тому, що стосується зброї. Сенат Чехії ухвалив у першому читанні поправку до конституції, яка додає до списку основних прав і свобод громадянина право захищати себе й оточуючих за допомогою зброї. Ініціювала поправку група сенаторів на чолі з колишнім головою чеської поліції.

Внести право на носіння зброї в конституцію в Чехії намагаються вже вдруге. Першу спробу зробили у 2017 році, тоді поправку сформулювали трохи інакше: громадянин має право володіти зброєю і носити її для забезпечення безпеки держави.

Для того щоб внести поправку до конституції, за неї мають проголосувати дві третини депутатів нижньої палати чеського парламенту і дві третини сенаторів. У 2017 році нижня палата проголосувала за включення в конституцію права на носіння зброї переконливою більшістю, але в Сенаті за неї проголосувало менше половини. Тепер ініціатором поправки до конституції виступив саме Сенат, тому цього разу шансів більше.

Включити право на носіння зброї в конституцію Чехії вимагала петиція, яку в 2016—2017 роках підписали 102 тисячі громадян.

Законодавці американського штату Массачусетс теж не сидять без діла. Депутат від правлячих в цьому штаті демократів вніс до парламенту законопроєкт, що забороняє використовувати слово bitch («с*ка»). Якщо закон ухвалять, обізвати кого-небудь «с*кою» коштуватиме порушнику 150—200 доларів.

В Ульянівській області Росії пропонують включити до переліку мисливських видів тварин бродячих собак і кішок. Мисливські види тут не ті, кого беруть з собою на полювання, а ті, на кого дозволено полювати. Крім собак і кішок, до цього переліку пропонується включити ворон і бакланів.

Суд Гонконгу на вимогу влади острова наказав месенджеру Telegram блокувати заклики до насильства і нанесення матеріального збитку, інакше кажучи — заклики до демонстрацій і непокори поліції. Telegram є найпопулярнішим засобом самоорганізації у гонконгських демонстрантів. Чи дотримуватиметься месенджер цієї заборони — поки невідомо.

Ви напевно не один, не два і навіть не десять разів чули, що білі ведмеді вимирають внаслідок глобального потепління. Зоолог з канадського Університету Вікторії Сьюзен Крокфорд вирішила вивчити проблему докладніше і зʼясувала, що популяція білих ведмедей за останні роки не тільки не зменшилася, але навпаки трохи зросла. Після публікації цих даних університет, в якому Крокфорд працювала протягом 15 років, раптово відмовився продовжити її контракт. Крокфорд звинувачує університет у тому, що її звільнили за публікацію «неполіткоректних» даних, які суперечать офіційній догмі. Керівництво університету це заперечує, але причину звільнення не називає.

Німецькі вчені виявили, що масові заходи роблять істотний внесок у глобальне потепління. Вони дійшли цього висновку, коли дослідили виділення метану під час Окторберфесту в Мюнхені. Накопичення в атмосфері метану, разом із вуглекислим газом, вважається одним з головних факторів, що призводять до змін клімату. Виявилося, що Октоберфест за день продукує вдесятеро більше метану, ніж усе місто Бостон. Девʼяносто відсотків газу виділяється під час обігріву павільйонів і готування частувань для гостей, і лише 10 відсотків продукують самі гості, коли вони пукають і відригують. Учені сподіваються, що організатори Октоберфесту та інших масових фестивалів візьмуть все це до уваги і спробують зменшити шкоду, яку вони завдають планеті.

Влада німецького міста Веймар у федеральній землі Тюрінгія заборонила місцевим турецьким ресторанах і забігайлівкам використовувати слово «дьонер» (так у Німеччині називається шаурма). Тепер на вивісках і в меню повинно бути написано Drehspieß im Fladenbrot («мʼясо на рожні в коржику»). Місцеве агентство з контролю за продуктами пояснює це тим, що за загальнонімецькими правилами найменування продуктів, дьонер може містити тільки баранину, яловичину, яйця, сіль, спеції, рослинну олію, цибулю, молоко та йогурт. Проведена в кебабних перевірка виявила, що в дьонери кладуть й інші інгредієнти, та ще й дуже часто роблять його не з баранини чи яловичини, а з курки.

Попри такі кричущі порушення єдиних для всієї Німеччини продуктових правил, влада інших міст Німеччини не забороняє називати дьонер дьонером. Чому за популярну в країні турецьку страву взялися саме у Веймарі — невідомо. Можливо, причина в результаті нещодавніх виборів до парламенту Тюрінгії, на яких антиіммігрантська партія AfD отримала майже чверть голосів виборців.

Один з найбільших виробників приватних літаків, компанія Cirrus Aviation оголосила, що встановить у своїх бізнес-джетах моделі G2 Vision кнопку аварійної автоматичної посадки. Кнопку розмістять на стелі пасажирського салону і захистять склом. Якщо пасажири виявлять, що пілот втратив свідомість або з якоїсь іншої причини не може керувати літаком, вони зможуть видавити скло і натиснути кнопку, після чого управління бізнес-джетом візьме на себе компʼютер. Він надішле наземним службам повідомлення про екстрену ситуацію, просканує поверхню Землі, знайде придатну для приземлення ділянку і посадить літак.

Це не перше нововведення Cirrus Aviation, розроблене для безпеки пасажирів. Моделі G2 Vision уже обладнані гігантським парашутом, який розкривається над літаком, якщо у нього відмовляють двигуни.