Рік тому в Херсоні вбили активістку Катерину Гандзюк. Виконавці вбивства сидять, слідство вважає замовником голову облради. Що зараз відбувається у цій справі?

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Рік тому в Херсоні вбили активістку Катерину Гандзюк. Виконавці вбивства сидять, слідство вважає замовником голову облради. Що зараз відбувається у цій справі?

Катерина Гандзюк

Getty Images / «Бабель»

Четвертого листопада 2018 року померла херсонська активістка та чиновниця Катерина Гандзюк. Кілька місяців перед цим вона провела в лікарні — після того як невідомий вилив на неї літр сірчаної кислоти в центрі Херсона. За рік суд визнав винними пятьох виконавців нападу, ще троє, зокрема голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, перебувають у статусі підозрюваних. theБабель нагадує, чим займалася і з ким конфліктувала Катерина Гандзюк, і розповідає, що з її справою відбувається зараз.

Катерина Гандзюк обиралася до Херсонської обласної та міської рад, критикувала помітних місцевих політиків і звинувачувала керівників області в корупції

На початку політичної кар’єри Катерина Гандзюк була активісткою партії «Батьківщина», брала участь у Помаранчевій революції, а з 2006 року була депутаткою Херсонської обласної ради від БЮТ. У 2014 році її обрали депутаткою Херсонської міськради за списком «Батьківщини», але у 2015-му виключили з лав політсили. Із листопада 2016 року Гандзюк керувала справами виконкому Херсонської міськради.

Гандзюк протидіяла штучним підпалам і вирубкам лісів, які координував криміналітет Херсонської області. У регіоні працювали кілька озброєних ветеранських формувань, наприклад, ОЗУ «Кордон» і «Чорний туман». Уже після смерті Гандзюк СБУ виявила масштабну незаконну вирубку лісів на Херсонщині, до якої були причетні місцеві чиновники.

Крім цього, Гандзюк критикувала роботу правоохоронних органів області та заявляла про зловживання міської влади Херсона. Критиці піддавалися чимало місцевих політиків, зокрема Кирило Стремоусов, який організовував проросійські акції та звинувачував Гандзюк у корупції. Також у неї був конфлікт із начальником управління економічної безпеки херсонської поліції Артемом Антощуком. Вона звинуватила його у корупції, а він подав на неї до суду за наклеп і виграв.

На Катерину Гандзюк напали 31 липня 2018 року, коли вона зранку вийшла з підʼїзду свого будинку в Херсоні. Із кущів їй назустріч вийшов чоловік і вилив на неї близько літра сірчаної кислоти. Гандзюк отримала хімічні опіки 30 відсотків тіла, перенесла декілька операцій і 4 листопада померла в лікарні. Їй було 33 роки.

Суд уже виніс вироки виконавцям вбивства Катерини Гандзюк — п’ятьом ексбійцям АТО. Замовником нападу слідство вважає голову Херсонської облради Владислава Мангера

Шостого серпня 2018 року в справі з’явився перший підозрюваний — Микола Новіков. Його вважали нападником та заарештували, але за кілька тижнів слідчі визнали, що помилилися. Звинувачення з Новікова зняли.

Тоді ж слідство назвало імена ще п’ятьох підозрюваних, усі вони — ексбійці АТО. Згодом вони визнали провину, а 6 червня 2019 року Покровський районний суд Дніпропетровської області визнав їх винними у причетності до вбивства Гандзюк. Сергій Торбін (організатор) отримав 6 років і 6 місяців позбавлення волі, Микита Грабчук (облив кислотою) — 6 років, Володимир Васянович і В’ячеслав Вишневський — по 4 роки, Віктор Горбунов — 3 роки.

Згодом підозри оголосили ще трьом людям: голові Херсонської облради Владиславу Мангеру (вважається замовником нападу), помічнику депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігорю Павловському (імовірний посередник), Олексію Левіну (один із імовірних організаторів). Останнього оголосили в міжнародний розшук, оскільки він виїхав за кордон.

Владиславу Мангеру оголосили підозру 11 лютого 2019 року. Його заарештували, але одразу ж відпустили під заставу. У березні суд відсторонив його від роботи в Херсонській облраді. Спочатку ГПУ вважала Мангера замовником вбивства Гандзюк, але у квітні змінила формулювання на «замовник тяжких тілесних ушкоджень». За цією статтею Мангеру загрожує до 10 років ув’язнення.

За версією слідства, Мангер найняв Олексія Левіна й Ігоря Павловського для організації нападу на Гандзюк. За злочин нібито заплатили щонайменше 5,6 тисячі доларів: безпосередні виконавці отримали по 500 доларів, решту привласнили посередники.

Депутат Херсонської облради Микола Ставицький. Помічник Ставицького Олексій Левін (Москаленко).

«Бабель»

Народний депутат Микола Паламарчук, керував кримінальною міліцією області. Помічник Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

«Бабель»

Підозрюваний Владислав Мангер заперечує провину та висуває свою версію: напад замовив один із силовиків області

Мангер заперечує свою причетність до злочину та вважає, що напад на Гандзюк організував місцевий генерал Служби безпеки Данило Доценко. На суді Мангер заявляв, що Доценко створив кілька кримінальних угруповань, які займалися вирубкою лісу, рекетом і вимаганням в області. Через це він нібито мав конфлікт із поліцією, а нападом на Гандзюк хотів підірвати авторитет правоохоронців.

Версію про Мангера ГПУ вважає головною. Неофіційно журналісти й активісти називали ще декілька ймовірних причетних до вбивства. Нинішній депутат від партії «Голос», журналіст Сергій Рахманін написав про них у «Дзеркалі тижня». За однією з версій, організаторами є тодішній нардеп від БПП Микола Паламарчук та його помічник Ігор Павловський (який зараз є одним із підозрюваних).

Паламарчук майже 20 років працював у правоохоронних органах Херсонщини, а пізніше був заступником міністра внутрішніх справ. Його помічника Павловського називають навіть більш впливовим. Як пише Рахманін, вони обидва мали тісні звʼязки з херсонськими правоохоронцями. Також Паламарчук і Павловський співпрацювали з Сергієм Торбіним, якого суд уже визнав причетним до смерті Гандзюк.

Колишній голова СБУ в Херсонській області Данило Доценко. Голова ОЗУ «Кордон» Олександр Цегельник.

«Бабель»