Прокуратура називає Владислава Мангера замовником нападу на Гандзюк, а той звинувачує голову обласної СБУ. Ми попросили Мангера пояснити свою позицію

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Прокуратура називає Владислава Мангера замовником нападу на Гандзюк, а той звинувачує голову обласної СБУ. Ми попросили Мангера пояснити свою позицію

Владислав Мангер

Getty Images / «Бабель»

На херсонську активістку і чиновницю Катерину Гандзюк напали 31 липня 2018 року: ветеран добровольчого батальйону Микита Грабчук вилив на неї літр сірчаної кислоти. Гандзюк різко критикувала місцевих політиків і керівників області; напад на неї припав на гучний скандал щодо незаконної вирубки лісу в Олешковському (Цурюпинському) районі. Катерина отримала хімічні опіки, перенесла декілька операцій і померла 4 листопада. Суд уже виніс вироки організатору вбивства, виконавцю і двом співучасникам. А 11 лютого 2019 року тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко зачитав підозру Владиславу Мангеру — голові Херсонської обласної ради. Мангера підозрюють у тому, що він замовив вбивство через Олексія Левіна, помічника одного з депутатів облради. Владислав Мангер ці звинувачення заперечує і висуває свою версію: напад замовив керівник місцевої СБУ, щоб дискредитувати місцеве МВС (ось два його великі інтервʼю). Головний редактор theБабеля Гліб Гусєв попросив Владислава Мангера пояснити логіку його версії.

Опишіть, будь ласка, що зараз відбувається в процесі за справою Катерини Гандзюк.

Наскільки я знаю, у липні [слідство] призупинило розслідування щодо [Владислава] Мангера. Справи Мангера і [імовірного посередника Олексія] Левіна обʼєднали в одну і вивели в окреме провадження. І [його] призупинили до того моменту, коли [слідчі] знайдуть Левіна. Мої адвокати подали кілька позовів, зажадали, щоб Мангера вивели в окреме провадження і продовжували розслідування.

Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко на схемі показував, як повʼязані ймовірні замовники, виконавці та посередники. Там є стрілочка від вас до Левіна. Юрій Луценко пояснив нам, що ця стрілочка обґрунтована показами свідків. Ви можете описати, яким чином ви повʼязані з Левіним?

Українська правда

На жаль, не маю можливості сказати [Юрію Луценку] в очі, що він — мерзенний брехун. Це моя особиста думка, я готовий відстоювати її у судах. Він міг би і себе [на цю схему] намалювати. [У медіа] я прочитав, що його син кришував лісгоспи і вирубку лісів по всій Україні.

Що стосується моїх взаємин з [Олексієм] Левіним. Познайомилися ми два роки тому. Левін досі є помічником депутата обласної ради Миколи Ставицького. Ставицький і Левін займалися волонтерською роботою, купували автобуси, харчування, форму [для військовослужбовців]. Вони неодноразово приходили до мене, я сам давав їм гроші. Микола [Ставицький] — активний депутат. Подивіться на його соцмережі — ви побачите, що ця людина не сидить на місці. Левін допомагав йому, і [тому] я з ним спілкувався, і не більше.

Ви звинуватили в убивстві Катерини Гандзюк генерала СБУ Данилу Доценка і сказали, що таким чином він хотів дискредитувати місцеве МВС. Поясніть, будь ласка, логіку. Кого конкретно він хотів дискредитувати? І як це можно було зробити, напавши на Гандзюк?

Пан Доценко свого часу був головою СБУ в Херсонській області. Щойно він очолив СБУ, тут зʼявилося угруповання кавказців. Вони їздили по місту зі зброєю, не раз їх затримували — і за дзвінком Доценка відпускали. Потім я отримав інформацію, що це угруповання загрожує мені фізичним усуненням. Я відразу звернувся до голови [Херсонської обласної] адміністрації [Андрія] Гордєєва. Гордєєв запросив до себе Доценка і начальника МВС області [Артура Мерікова]. Ми зустрілися вчотирьох у кабінеті. Я поставив пряме запитання пану Доценку. Він мені сказав дослівно: «Влад, вони не за тобою приїхали, вони приїхали з зовсім інших питань». Так от, цими «іншими питаннями» були рейдерство, рекет і кришування структур, які займалися вирубкою лісу.

Сама Катерина [Гандзюк, за словами її батька,] заявляла наступне. Усім фігурантам справи, які нападали на неї, [вона допомагала]. Торбіну вона допомагала фінансово, Васяновичу [допомагала зібрати гроші на протез] — за дзвінком пана Доценка. Усі ці хлопці перебували в орбіті Доценка, вони без СБУ в туалет не ходили. Якщо б [Доценко був ні до чого і] вони дізналися, що потрібно нападати на Катерину, — вони доповіли б Доценку.

Поліція протягом місяця їх затримала. Тут же піднявся ґвалт, що справу потрібно передати СБУ. СБУ забирає її, цих хлопців не дають навіть нормально допитати, вивозять на Київ і ховають.

Це сталося тому, що поліція спочатку взяла сторонню людину.

Давайте чесно, цей чоловік не був сторонній. Він займався квартирними крадіжками. І просто опинився в тому квадраті [випадково]. Напевно, хотів якусь квартиру бомбанути. Коли його затримали, він мовчав. І тільки коли він зрозумів, що його затримали не за те [що він думав], тоді почав говорити. Це збіг обставин.

Ці [нападники] всі були з орбіти Доценка. Він їх контролював. Він їх заховав. Перебуваючи під вартою, вони примудряються виписатися [з Херсона] і прописатися в Дніпропетровську область, там швидко проходять суди, і їм дають [терміни] 4—6 років. Єдиною людиною, яка подала апеляцію на їхні маленькі терміни, був я.

За вашою логікою виходить так: Катерина працювала на місцеву СБУ, нападники працювали на місцеву СБУ, і місцева ж СБУ її замовила, щоб дискредитувати МВС. У чому логіка? Це дуже схоже на теорію змови.

Можете як завгодно це називати. У мене інше питання. Чому нормально не допитали водія? Водій Катерини дістав пʼятилітрову баклажку води і поливав її, поки баклажка не скінчилася. Через свою неосвіченість. З усієї цієї компанії [замовників і виконавців] ніхто не очікував таких катастрофічних наслідків [нападу].

Ви кілька разів говорили, що намагалися зупинити вирубку лісу в області. Можете описати, як ви це робили?

Коли я очолив обласну раду [у 2015 році], особисто запропонував заборонити вирубку лісу — будь-яку, [навіть] санітарну. Обласна рада ухвалила рішення [це зробити]. Знаєте, хто поламав це рішення? Цурюпинський лісгосп подав на нас до суду, ми пів року судилися.

Після цього на нас вийшли вчені з Інституту лісу та попередили, що через пів року почнуться піщані бурі. Ми створили робочу групу, раз на тиждень проводили наради, запрошували прокурорів, поліцію. Не було тільки СБУ — один раз прийшли, більше не зʼявлялися. Поліція говорила: «Ми зупиняємо вирубників, але можемо тільки виписати адміністративний штраф, доводиться їх відпускати». Зʼявилася ідея — давайте зробимо ландшафтний парк, і тоді за вирубку буде кримінальна відповідальність. Поліція зможе затримати людину, конфіскувати машину, засоби вирубки. Знаєте, хто був проти? Знову лісгосп не підписав документи.

З усією повагою до покійної, я не бачив її активної позиції у боротьбі проти вирубки.

Ви зустрічалися з батьком Катерини Гандзюк? Можливо, пропонували йому зустрітися, щоб поговорити про справу?

Я його бачив тільки в судах, ми не вітаємося і не спілкуємося. Мене дивують люди, які його супроводжують. Він виступав з певними звинуваченнями. Я не хочу його обговорювати, це буде некоректно. Я його не знаю, і не шукав з ним зустрічі. У людини жахливе горе. Про що говорити?