Disney запускає стримінговий сервіс із дорогими серіалами і величезним кіноархівом. Студія вирішила не боротися з індустрією потокового відео, а очолити її

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Disney запускає стримінговий сервіс із дорогими серіалами і величезним кіноархівом. Студія вирішила не боротися з індустрією потокового відео, а очолити її

Стримінговий сервіс Disney Plus

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Дванадцятого листопада компанія Disney офіційно запускає власний стримінговий сервіс Disney Plus. Його першою премʼєрою стане серіал «Мандалорець» зі всесвіту «Зоряних воєн». Передплата коштуватиме 6,99 доларів на місяць, це дешевше, ніж у одного з її головних конкурентів Netflix. Але головна перевага — великий каталог фільмів Pixar, Marvel, Lucasfilm, 20th Century Fox, а також власного контенту. Disney готувалася перейти на потокове мовлення з 2015 року, коли користувачі почали масово скасовувати передплату на кабельне. Тепер вона планує щороку витрачати мільярди доларів на десятки нових фільмів і може залучити близько 90 мільйонів передплатників до 2024 року. theБабель розповідає про те, що пропонує глядачам Disney Plus, як компанія зважилася перейти на потокове мовлення і конкурувати з Amazon, Netflix, Apple і HBO та яку роль зіграв у цьому проєкті гендиректор Disney Роберт Айгер.

Disney було непросто змістити акцент на потокове мовлення. Остання масштабна революція у сфері відеобізнесу сталася ще у 1980-ті, коли кабельне телебачення зруйнувало панування мережевого мовлення. Довгі роки кабельні мережі Disney приносили близько 40 відсотків прибутку. Однак із кінця 2000-х почало стрімко розвиватися потокове відео, і вже минулого року кількість потокових передплатників в усьому світі вперше перевищила чисельність кабельних.

За словами гендиректора Disney Роберта Айгера, перший «тривожний дзвіночок» пролунав у серпні 2015 року. Тоді акції компанії впали на девʼять відсотків через те, що користувачі стали масово скасовувати передплату на кабельне мовлення. Восени того ж року Disney почала тестувати стримінговий сервіс у Великій Британії, а в 2017-му офіційно оголосила про те, що створює власний потоковий сервіс. Запуск призначили на листопад 2019 року — саме тоді спливав термін контракту, за яким Disney розміщував контент на платформі свого майбутнього конкурента Netflix. «Тепер ми прискорювали руйнування власного бізнесу. Але... Якщо ви не стежите за інноваціями, ви загинете», — написав Айгер у своїх нещодавно опублікованих мемуарах «Поїздка на все життя».

Головна перевага Disney — великий каталог телешоу, серіалів і фільмів. За останні 13 років Disney уклала кілька вдалих угод і купила студію Pixar у 2006 році, Marvel у 2009-му і Lucasfilm у 2012-му. Цього року за рекордні 71,3 мільярда доларів компанія купила студію 20th Century Fox разом із більшою частиною її найуспішніших фільмів. Тепер Disney належать права на персонажів з кінофраншиз «Месники», «Зоряні війни», «Люди Ікс», «Пірати Карибського моря». Також у Disney є великий архів власного контенту, починаючи з перших мультфільмів 1920-х.

Що потрібно знати про сервіс Disney Plus:

  • Disney Plus запускається 12 листопада 2019 року у США, Канаді та Нідерландах; 19 листопада у Новій Зеландії та Австралії; 31 березня 2020 року у Великій Британії, Німеччині, Франції, Італії та Іспанії.

  • Вартість передплати 6,99 долара на місяць, або 69,99 долара на рік.

  • Спочатку на сервісі буде близько семи тисяч епізодів серіалів і телепрограм, а також 500 фільмів.

  • У каталозі будуть фільми Pixar, Marvel, Lucasfilm, 20th Century Fox і National Geographic, а також великий архів Walt Disney Studios, починаючи з першого мультфільму про Міккі Мауса 1928 року.

  • Потоковий сервіс Disney Plus обіцяє показати в перший рік щонайменше 25 нових телешоу і 10 фільмів.

  • Наступного року Disney планує витратити мільярд доларів на нові шоу і фільми, а надалі — подвоїти цю суму.

Коли Disney оголосила про майбутній запуск власного стримінгового сервісу, керівникам Pixar, Lucasfilm і Marvel одразу ж запропонували подумати про нові проєкти. І тепер Disney Plus стартує з серіалу «Мандалорець» зі всесвіту «Зоряних воєн», наступного року вийде серіал про Обі-Вана Кенобі з Еваном МакГрегором у головній ролі. Pixar готує нові мультфільми про пригоди персонажів з «Корпорації монстрів» та «Історії іграшок». А головний креативний директор Marvel Кевін Файгі заявляє, що «купівля Disney — це найвидатніша подія, яка будь-коли траплялася з нами». Із запуском стримінгового сервісу Marvel зможе детальніше розкрити історії окремих персонажів з «Месників»: Чорної Вдови, Соколиного Ока, Локі, Ванди і Віжена, Сокола і Зимового Солдата.

У Disney немає такого технологічного досвіду, як у її основних конкурентів у стримінговій індустрії — Amazon, Netflix і Apple. Тепер такі голлівудські компанії, як Disney, мають навчитися працювати із глядачем безпосередньо. За словами Пета Ессера, президента третього за розміром кабельного оператора США Cox Communications, «вони збираються увійти у простір, де споживач одним натисканням кнопки вирішує, бути вашим клієнтом чи ні».

Спочатку керівництво Disney планувало придбати Twitter, щоб гідно конкурувати з іншими технологічними компаніями. Однак у жовтні 2016 року від цієї угоди відмовилися останньої миті. Гендиректор Disney Айгер каже, що жодного разу не пошкодував про це рішення. Замість цього Disney купила спочатку 33 відсотки акцій, а у 2017 році вже і контрольний пакет компанії BAMTech. Вона спеціалізувалася на потокових трансляціях спортивних змагань і допомагала HBO налаштувати і запустити її стримінговий додаток. Головне досягнення фахівців BAMTech — вони навчилися стискати відео прямих спортивних трансляцій до такого розміру, який дозволяє ефективно передавати його без втрати якості. Із фільмами налагодити такий алгоритм набагато простіше. Аналітики сходяться на тому, що до 2024 року Disney Plus може розраховувати на 90 мільйонів передплатників.

Гендиректора Disney попросили залишитися ще на два роки. Роберт Айгер очолює компанію вже 15 років і цього року збирався піти на пенсію. Однак через запуск стримінгового сервісу він погодився залишитися на посаді до 2021 року. Сам Айгер настільки захопився проєктом, що йому «кортить поділитися усім цим зі світом». Саме під його керівництвом компанія купила найперспективніші студії та отримала права на популярних кіногероїв. Айгера вважають прекрасним корпоративним дипломатом. Приміром, йому вдавалося знаходити спільну мову з таким людьми зі складним характером, як колишній глава Apple Стів Джобс. Новим викликом для нього може стати дискусія про фільми Marvel, яку почав режисер Мартін Скорсезе.