У річницю Революції гідності резонансні справи Майдану поставлять на паузу. Хто винен і що далі — розповідаємо коротко

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
У річницю Революції гідності резонансні справи Майдану поставлять на паузу. Хто винен і що далі — розповідаємо коротко

Brendan Hoffman / Getty Images

Двадцять першого листопада українці згадуватимуть про початок Революції гідності, перші протести та жертви. Цього ж дня на паузу поставлять розслідування більшості так званих справ Майдану — злочинів проти учасників революції та силовиків. З 21-го листопада Генпрокуратура більше не матиме права розслідувати ці справи і повинна передати більшу частину з них в Державне бюро розслідувань (ДБР), а решту — у Національне антикорупційне бюро (НАБУ). Якщо до останнього у ГПУ питань поки немає, то в Держбюро з резонансними справами можуть виникнути проблеми — там їх нікому швидко й ефективно розслідувати. Що чекає на справи Майдану в перехідний період і чому в ГПУ побоюються витоків інформації — theБабель зʼясував у заступника генпрокурора Віктора Чумака, заступника начальника департаменту у справах Майдану Олексія Донського і глави правоохоронного комітету Ради Дениса Монастирського.

Зараз у ГПУ закінчується аудит усіх повʼязаних із Майданом справ. Чумак розповідає, що в профільному управлінні його відомства залишилося близько 20 людей, які готують і передають матеріали до НАБУ та ДБР, залежно від підслідності.

ДБР

До ДБР переходять найрезонансніші справи: про злочини проти активістів і силовиків, розстріли на Майдані 18—20 лютого 2014 року і багато інших.

Розслідувати ці справи практично нікому. Передбачалося, що ними займуться слідчі ГПУ, які вели справи більше пʼяти років, і мали перейти до ДБР. Але для цього Рада мала внести зміни до закону про Держбюро розслідувань і дозволити такий перехід. Зробити це на засіданні 15 листопада не вдалося: депутати швидко обговорили законопроєкт і, як наполягав колишній соратник Віктора Януковича, депутат Нестор Шуфрич, перейшли до інших питань. Повернутися до цієї теми парламент зможе тільки на наступному засіданні ВР — 3 грудня. Тобто щонайменше на два тижні розслідування більшої частини справ Майдану зупиниться.

Вісімнадцятого листопада, коли стало зрозуміло, що перевід слідчих ГПУ до Держбюро затягується, очільник ДБР Роман Труба створив відокремлений підрозділ з розслідування справ Майдану. Саме до нього мали перейти слідчі ГПУ, а поки їх немає, сформували штат з працівників ДБР. «Ми відібрали найкращих слідчих, які ефективно працюватимуть над справами Майдану», — відзвітував Труба. На те, щоб прийняти всі справи з ГПУ, профільному відділу дали три місяці.

У перший же день роботи спецпідрозділ отримав 20 проваджень. Поки — лише процесуально. Тобто в Єдиному реєстрі досудових рішень, де відображається ключова інформація про справу, провадження числяться за ДБР, фізично папки з матеріалами та доказами поки лежать у ГПУ.

Заступник начальника департаменту Генпрокуратури у справах Майдану Олексій Донський вважає, що передавати провадження до ДБР можна тільки разом зі слідчими, які їх вели. Інакше працівники Держбюро витратять місяці лише на те, щоб перечитати всі матеріали і вникнути в них. Це загальмує слідство на місяці.

Ще один повʼязаний з ДБР ризик — дефіцит довіри до органу. Улітку 2019 року там стався витік матеріалів досудового розслідування у справі про захоплення українських кораблів у Керченській протоці — колишній заступник голови Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов оприлюднив копію одного з документів цієї справи. Факт витоку Труба визнав, але винних у ньому так і не знайшли.

Донський побоюється, що подібне може статися і зі справами Майдану. У них багато важливих свідчень колишніх і нинішніх топчиновників, які не можна розголошувати. Якщо в ДБР станеться ще один витік, свідки перестануть довіряти слідству.

Чумак згоден, що такий ризик існує, але каже, що ГПУ, як і раніше, зацікавлена у швидкому розслідуванні справ і контролюватиме процес.

НАБУ

До НАБУ переходять провадження, які «справами Майдану» називають умовно. Вони не стосуються вуличних протестів і повʼязані з економічними злочинами топчиновників з оточення Віктора Януковича. Таких справ значно менше, ніж тих, що переходять до ДБР, і проблем з ними в ГПУ не бачать. По-перше, слідчі ГПУ зможуть розслідувати ці провадження до того часу, коли Генпрокуратуру трансформують в Офіс генпрокурора — щонайменше до нового 2020 року. По-друге, НАБУ в Генпрокуратурі довіряють більше, ніж Держбюро.

Чи створять у НАБУ для цих справ спеціальний підрозділ, поки що невідомо, але слідчі ГПУ точно не переходитимуть до Бюро.