«Із Трампом погано працюють трюки класичної дипломатії». Радник президента Ігор Новіков — про розмови з президентом США, завдання Єрмака та хайп Коломойського

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«Із Трампом погано працюють трюки класичної дипломатії». Радник президента Ігор Новіков — про розмови з президентом США, завдання Єрмака та хайп Коломойського

«Бабель»

Ігорю Новікову 36. У минулому він футуролог, керівник української філії Університету Сингулярності. Його материнська компанія розташована у Кремнієвій долині в США і вчить «лідерів використовувати технології для вирішення глобальних проблем людства». Новіков — випускник каліфорнійської програми університету. У США в нього багато друзів, зокрема й політиків. Він брав участь у передвиборчій кампанії Зеленського, але на публіці майже не зʼявлявся. У липні 2019 року президент призначив Новікова своїм позаштатним радником. Він допомагав готувати перший візит Зеленського до США на Генасамблею ООН і сам був членом офіційної делегації. Зараз Новіков один із тих, хто відповідає за україно-американські взаємини. Разом з ним цим напрямком займається Андрій Єрмак, помічник і друг Зеленського. Через зустріч з Єрмаком Новіков на пів години запізнився на наше інтервʼю в його кабінеті на пʼятому поверсі Офісу президента. На багато питань Новіков поки не хоче відповідати, особливо про участь України в процесі імпічменту Дональда Трампа. Каже, коли ця історія закінчиться й забудеться, українці дізнаються багато цікавого.

Як ви стали позаштатним радником Володимира Зеленського?

[Заступник голови Офісу президента] Юра Костюк наприкінці літа минулого року звернувся до нас [в Університет Сингулярності] із проханням розповісти Зеленському та команді про інновації. Володимир [Зеленський] тоді думав, балотуватися в президенти чи ні. Ми довго відкладали дату й зустрілися на початку листопада [2018 року], поспілкувалися: говорили про інновації, технології, геополітику. У березні минулого року, розуміючи, що ситуація буде тяжка, я запропонував допомогу в передвиборчій кампанії, консультував з різних питань. Коли знадобився офіційний статус, приєднався до команди.

Чого стосувалися консультації?

Різних напрямків, адже йдеться не тільки про мене, а про нашу спільноту [Університету], у якому кілька тисяч осіб.

Ви говорите, що у вас багато друзів у США, у яких сферах?

Я за своє життя змінив багато сфер: навчався у Великій Британії, очолював представництво американського Singularity University тут, тому в мене є багато друзів і знайомих у технологіях, інноваціях, політиці, шоу-бізнесі. Я близько знайомий з [американським кіноактором] Джаредом Лето, наприклад.

Тома Круза привезли в Україну теж завдяки вашим контактам?

Ні. Тома Круза привозив ще один [позаштатний] радник президента стосовно діаспори — Ендрю Мак.

Контакти на рівні Сенату та Конгресу в вас є?

Звичайно. У мене багато друзів як серед республіканців, так і серед демократів. Але через так званий «Українагейт» я не буду називати їхні імена, щоб не підливати олії у вогонь.

В одному з інтервʼю ви прогнозували, що ситуацію з «Українагейтом» вдасться вирішити до кінця року, яким чином?

Українські, американські та світові ЗМІ — такі ж учасники цього процесу, як і політики двох країн. Тому потрібно дотримуватись певної стратегії та не розкривати карти завчасно. Медіа сьогодні не тільки четверта влада, але ще й ефективна зброя.

Не коментувати «Українагейт» — усвідомлена стратегія влади?

В україно-американських взаєминах є непорушний принцип — невтручання у внутрішню політику: для нас неприйнятні спроби втручатися в нашу і ми точно не будемо — в американську. З боку може здаватися, що ми обрали пасивну позицію, але це не так.

Якщо США звернуться по міжнародну правову допомогою до Генпрокуратури щодо розслідування справ Burisma, ми її надамо?

Я думаю, це питання краще поставити генпрокурору Руслану Рябошапці. Між нашими країнами є договір про співпрацю в цій сфері та в межах цього договору, я думаю, всі зобовʼязання будуть виконані.

Вільям Тейлор, тимчасовий повірений у справах США в Україні, під час слухань у Конгресі заявив, що Трампу потрібна була публічна заява Зеленського з приводу розслідування Burisma. Це не втручання у внутрішню політику України?

Я думаю, рано міркувати на цю тему, поки тривають слухання.

Колишній генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що готовий свідчити в Конгресі США. Думаєте, це можливо?

У нього зараз досить сильно зіпсована репутація. Сьогодні він приватна особа з дуже туманними перспективами по обидва боки океану. Швидше за все, він просто намагається отримати політичні бали, які, можливо, в майбутньому принесуть йому бажані імунітет або значимість. Подивимося.

За взаємини зі США ви відповідаєте разом з помічником президента Андрієм Єрмаком?

Так, Андрій, напевно, найближча мені людина в ОП. Ми познайомилися під час однієї із зустрічей у президента. Зайшов Андрій, почув частину діалогу про зовнішньополітичну проблематику, а потім, коли ми разом спускалися сходами, розговорилися, і виявилося, що ми з ним дуже схожі: і характерами, і поглядами на вирішення проблем.

Які у вас із Єрмаком завдання?

Щодо США — стабілізувати україно-американські взаємини, утримати двопартійну підтримку в США та вийти з цієї ситуації, зберігши і примноживши потенціал двосторонніх відносин.

Трамп анонсував запрошення Зеленського в Білий дім. Це спроба ще більше втягнути Україну в скандал і залучити на свій бік?

Складно переоцінити важливість зустрічі в Овальному кабінеті. Для будь-якого політика будь-якої держави це важливий сигнал про підтримку США. Президенту Трампу сьогодні не вистачає часу на прагматичну, продуктивну політику. Скандал з імпічментом забирає багато часу, тому візит поки висить у повітрі, але я впевнений, що він відбудеться.

Коли відбудеться?

Мені здається, є два можливих варіанти — кінець цього року чи початок наступного, після закінчення слухань у Конгресі.

Ви тому прогнозуєте, що «Українагейт» закінчиться до кінця року?

Візит не вирішить цю проблему. «Українагейт» — внутрішня американська ситуація. Ми не можемо й не будемо робити нічого, щоб допомогти або перешкодити її вирішити.

Дипломати, які готували першу зустріч колишнього президента України Петра Порошенка з Дональдом Трампом у червні 2017-го, розповідали, що з ним діє так зване «правило трьох секунд» і його потрібно швидко зацікавити. Для цього йому везли шматок американського вугілля в красивій коробочці...

Я цю історію знаю, і думаю, що це питання до Петра Олексійовича про ефективність подарункового вугілля та обставин зустрічі. Якщо в нього буде бажання поділитися — людям ця історія буде цікава. Насправді, з мого досвіду спілкування з президентом Трампом, а я з ним зустрічався у складі офіційної делегації у рамках візиту до Нью-Йорка та розмовляв до і після офіційної зустрічі, з ним погано працюють прийоми та трюки класичної дипломатії. Він прагматик до мозку кісток.

У них із Зеленським є щось спільне на емоційному рівні? Трамп, серед іншого, шоумен, у перемогу якого на виборах президента мало вірили, як і в перемогу Зеленського до початку кампанії.

Звичайно. Президент Зеленський чи не з цього почав свою телефонну розмову з Трампом.

Розшифровку цієї розмови опублікували під час вашого візиту в США. Це вплинуло на його результати?

У сучасному світі немає місця чорному і білому. Я не оцінюю «Українагейт» як плюс чи мінус для країни. Потрібно оцінювати цю ситуацію з погляду можливостей, які відкриваються, і загроз, які потрібно лікувати. В України був і залишається ризик того, що представники нашої влади стануть токсичними в США, і тоді буде вкрай складно організовувати будь-які зустрічі та переговори. Плюс — такої кількості згадувань України, як зараз, в історії США ще не було. Це відкриває безліч можливостей для людей, які вміють керувати такими ситуаціями.

Але всі ці згадки не в позитивному контексті.

Я не згоден. Якщо подивитися ті ж слухання в Конгресі, контекст нейтрально-позитивний. Ми отримали відкрите визнання, що президент Зеленський в очах американської політичної еліти та світу — реформатор, а не псевдореформатор, як називають попередніх правителів України. Також ми отримали чітку оцінку цілої низки політиків минулого.

Чим ви спробували або ще спробуєте зацікавити Трампа? Запропонуєте йому будувати Trump Tower в Україні?

В україно-американських взаєминах є куди рости. Торговий баланс між нашими країнами найближчим часом можна легко подвоїти.

У Трампа були неформальні посередники в Україні — Лев Парнас, Ігор Фруман і Рудольф Джуліані. Для чого Єрмак зустрічався з останнім?

Це питання потрібно поставити Андрію. Мені б не хотілося під час слухань у Конгресі давати субʼєктивну оцінку. Коли слухання закінчаться, а ще краще — забудуться, з радістю відповім. Проте ця зустріч була необхідна, а загалом її важливість дуже переоцінена.

Тейлор розповів про те, як зустрічався з вами та Єрмаком за участі колишнього спецпредставника США Курта Волкера. За словами Тейлора, ви показали на своїх телефонах фотографії убитих або поранених на Донбасі родичів і сказали, що в цьому винен Порошенко. Що це за історія?

Посольство вже випустило офіційний коментар з цього приводу, тож не хотілося б повторюватися.

Рекомендацію Курта Волкера можна оцінювати як втручання у внутрішню політику України?

Я не вважаю рекомендації та думки, викладені за дружньою вечерею, втручанням у справи нашої держави. Якби не слухання — навряд чи хто-небудь навіть дізнався б про цю розмову.

Як вийшло, що Єрмак відповідає за контакти і з американською, і з російською стороною?

Без підтримки та налагодження взаємин зі США російську агресію не зупинити. З іншого боку, потрібна стратегія того, як зупиняти. А це вже питання взаємин не лише зі Штатами та Росією, але і з партнерами в «нормандському форматі» — Францією та Німеччиною. Тому логічно, що кілька векторів зовнішньої політики замикаються на одній людині. Плюс, як показує практика, Андрій уміє досягати результатів на найскладніших напрямках.

За словами різних джерел, Єрмак фактично став неформальним головою Офісу президента, а вплив офіційного голови Андрія Богдана знижується. Чи так це?

Мені складно судити, тому що я з ними перетинаюся тільки в межах своїх повноважень. Певна динаміка є, але різні люди оцінюють її по-різному.

Десятого жовтня під час пресмарафону Володимир Зеленський говорив, що скоро Україна призначить свого посла у США. Чому призначення досі немає?

Цей процес запущений і залежить не тільки від нас — у нього втягнуті дві країни.

Одним із кандидатів називають Володимира Єльченка. Його призначать?

Це правда, він кандидат на цю посаду. Зараз, наскільки я знаю, єдиний.

Колишній посол України в США Валерій Чалий говорив, що роль посольства під час візиту Зеленського в США звелася до координації логістики.

Пан Чалий зробив усе можливе, щоб його роль звелася лише до цього. Україна не може дозволити собі посла, який втручається в американську внутрішню політику й намагається маніпулювати нашими партнерами.

Бізнесмен Ігор Коломойський в інтервʼю The New York Times заявив, що США змушує нас воювати, але не дає нам на це грошей. Ця заява може вплинути на україно-американські взаємини?

Не думаю, що це покращить чи погіршить ставлення США до Ігоря Валерійовича Коломойського. В обох партій — демократів і республіканців — є сформоване ставлення до нього. Це була спроба досягти певного хайпу й опинитися в певному інформаційному контексті. Вона завершилася успіхом — його почули. Чи принесе це користь державі — думаю, ні.

Як часто в розмовах із американськими політиками вам доводиться відповідати на питання про вплив Коломойського на українську владу?

Частіше, ніж хотілося б...

Чому тодішнього секретаря РНБО Олександра Данилюка, який займався підготовкою візиту Зеленського у США, виключили з офіційної делегації під час візиту в рамках Генасамблеї ООН?

Я думаю, у нього точно є своя думка з цього приводу, але мені здається, ми багато дізнаємося під час слухань у Конгресі.