Новини кінця світу. Тампони в Німеччині більше не розкіш, нігерійський спамер заробив мільйон з вʼязниці, британські вчені підривають чорний ринок Китаю

Автор:
Остап Кармоді
Дата:
Новини кінця світу. Тампони в Німеччині більше не розкіш, нігерійський спамер заробив мільйон з вʼязниці, британські вчені підривають чорний ринок Китаю

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Щотижня оглядач Остап Кармоді робить усе, щоб кінець світу не застав його зненацька: вивчає кращі відкриття світових науковців, придивляється до нововведень у роботі соціальних мереж, читає матеріали судових процесів з питань гендеру, шукає ознаки інтелекту штучного інтелекту, вивчає новини глобального потепління, боротьби з глобальним потеплінням і боротьби з боротьбою з глобальним потеплінням. theБабель публікує його авторську добірку в суботу вранці.

У Німеччині перестали вважати тампони розкішшю. З першого січня 2020 року тампони переведуть з податкової категорії «предмети розкоші», де вони перебували досі, у податкову категорію «предмети першої необхідності». Сталося це після того, як 190 тисяч німців, і, насамперед, німкень підписали відповідну петицію. У результаті ціна тампонів повинна знизитися приблизно на 10%. А активістки, які створили петицію, уже придумали нову ініціативу: вони будуть боротися за безкоштовні тампони в громадських туалетах, — так само, як зараз у них доступний безкоштовний туалетний папір.

Ніщо не зупинить нігерійського спамера, якщо він вирішив заробити. Правоохоронні органи Нігерії виявили, що Хоуп Олусеган Ароке, який відбуває 24-річний термін у вʼязниці посиленого режиму за звинуваченням у шахрайстві в особливо великих розмірах, уже перебуваючи за ґратами встиг заробити мільйон доларів. Зробив він це, розсилаючи «нігерійські листи» з нелегально доставленого в камеру телефона. Крім цього, він устиг відкрити з камери два банківських рахунки, перекинути зароблені гроші з цих рахунків на рахунок своєї дружини та придбати на її імʼя будинок і автомобіль Lexus RX 350.

«До самої смерті, але ні днем більше». Якщо довічно увʼязнений пережив клінічну смерть — чи можна вважати, що він відбув свій термін?

У 2015 році американець Бенджамін Шрибер, який відбував довічний термін за вбивство, пережив клінічну смерть після того, як його госпіталізували з сепсисом, спричиненим великим нирковим каменем. Ще до госпіталізації Шрибер підписав вимогу не реанімувати його у разі смерті. Брат Шрибера, коли з ним звʼязалися лікарі, теж попросив їх дозволити Бенджаміну спокійно померти. Лікарі все одно вирішили оживити вже померлого пацієнта.

Після того, як Шрибера виписали з лікарні, він подав прохання про звільнення, стверджуючи, що, оскільки він помер у лікарні, то уже відбув свій довічний термін і може вийти на свободу. Наразі Шрибер провів у вʼязниці вже понад 23 роки.

Суд (а потім і апеляційний суд) відхилили його позов, аргументувавши це тим, що для того, щоб вважати людину мертвою, потрібен медичний висновок про його смерть. Крім цього, Шрибер подав позов до лікарів, стверджуючи, що ті порушили його права, реанімувавши незважаючи на його прямі вказівки цього не робити. Цю справу в суді ще не розглядали.

Науковці з Оксфорда намагаються зруйнувати бізнес браконьєрів, які полюють на африканських носорогів. Африканські носороги під загрозою через масштабне браконьєрство: їхні роги користуються величезним попитом у Китаї, через те що вони нібито підвищують потенцію. (Насправді продавці підмішують до подрібненого рогу «Віагру».) Вчені з Оксфорда придумали, як боротися з цією проблемою: вони створили фальшиві роги носорогів з кінського волосся, яке клеїться особливою субстанцією на основі штучного шовку.

За виглядом і на дотик ці роги не відрізняються від справжніх, і навіть при термічному аналізі показують схожі властивості. Ідея науковців полягає в тому, щоб заповнити фальшивими рогами китайський чорний ринок, обвалити ціни та довіру до постачальників і підірвати таким чином економічну основу браконьєрства.

Тим часом учені виявили найменшу на планеті копитну тварину, зниклу майже 30 років тому. Української назви в неї немає, назва латиною — Tragulus versicolor, а англійською — mouse deer, тобто мишачий олень. Розміром цей олень з кролика, важить близько пʼяти кілограмів. Востаннє його бачили в 1990 році, але тепер розставлені у вʼєтнамських лісах і полях фотопастки показали, що звіря не вимерло. «Мишачий олень» зʼявився на фотографіях, зроблених ними, аж 275 разів. Це перший випадок, коли дослідники виявляють персонажа зі списку 25 найбільш розшукуваних тварин Землі, точніше — переліку малих ссавців, про яких науковці не знають, вимерли вони чи ні. Хочеться сподіватися, що не останній.

Причину епідемії хвороб і смертей вейперів (42 загинули, понад дві тисячі звернулося до лікарів), здається, нарешті зʼясували. За останніми даними, як мінімум 84 відсотки вейперів, які потрапляли в лікарні з ураженням легень, курили нелегальні суміші з тетрагідроканабінолом — діючою речовиною марихуани. Але в ураженні легень винна не вона. Американські медики провели бронхоальвеолярний лаваж 29 вейперам, які потрапили до лікарні та виявили в їхніх легенях ацетат вітаміну Е, який додають у марихуановмісні рідини для вейпів — він забезпечує їм потрібну консистенцію. Ацетату немає в сумішах, що продаються офіційно. На думку фахівців Центру з контролю та профілактики захворювань США, він, швидше за все, і винен у гучних смертях курців електронних сигарет.

В Естонії придумали багатообіцяючий спосіб боротися з перевищенням швидкості на дорогах. Тепер поліція пропонує порушникам або заплатити штраф, або простояти на узбіччі від 45 до 60 хвилин (залежно від того, наскільки вони перевищили ліміт швидкості). Це експеримент: працівники поліції хочуть зрозуміти, наскільки водіям не подобається вимушена затримка. Якщо вони зʼясують, що більшість порушників воліє відбутися штрафом, то головним покаранням за зайвий поспіх зроблять саме очікування на узбіччі.

У США пропонують перший генетичний тест ембріонів при штучному заплідненні. Фірма Genomic Prediction, яка його розробила, стверджує, що тест допоможе дізнатися, з якою імовірністю в дитини, яка народилася з ембріона, розвинеться цілий букет хвороб — включаючи діабет, серцево-судинні захворювання та пʼять видів раку. Крім того, тест повинен передбачити приблизний зріст дитини та рівень її інтелекту. Керівник фірми каже, що одним із джерел натхнення для нього став фільм «Гаттака».

Активіст індійської неурядової організації Bachpan Bachao Andolan, що захищає права дітей, знайшов понад десять тисяч зниклих дітей. Для цього він за допомогою програми розпізнавання осіб порівняв поліцейську базу даних, що містить інформацію про всіх індійських дітей, зниклих безвісти (близько 300 тисяч), з базою даних, де зберігається інформація про всіх дітей, які живуть у дитячих будинках (близько 100 тисяч). Порівняння зайняло 15 місяців, але результат перевершив усі очікування: програма виявила в дитячих будинках 10 561 зниклу дитину. Їх уже повертають у сімʼї.

Японське відділення компанії Microsoft задля експерименту на місяць перевело всіх своїх працівників на чотириденний робочий тиждень. Внаслідок цього продуктивність праці в компанії зросла на 39,9%. (Ось вихідний звіт компанії, японською мовою.)

Скороченням робочого тижня експеримент не обмежився. Працівникам наказали не витрачати час на брифінги, летючки та електронну пошту, а поточні питання вирішувати один із одним у чаті. У разі, коли ніяк не можна обійтися без летючок, кількість їхніх учасників обмежили пʼятьма працівниками, а час проведення — 30 хвилинами.

Продажі компанії (в розрахунку на одного працівника) збільшилися майже на 40 відсотків, на 60 відсотків скоротилася кількість використовуваного паперу, та на 23 відсотки — рахунки за електрику. Японське відділення Microsoft поки що не планує робити чотириденний робочий тиждень постійним, хоча і збирається час від часу давати своїм працівникам додатковий вихідний.