Стейки, надруковані на 3D-принтері, виходять на ринок веганських продуктів. На вигляд і смак вони схожі на справжнє мʼясо — переказуємо матеріал Bloomberg

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

Протягом останніх років продажі штучного мʼяса на рослинній основі приносять десятки мільйонів доларів. Однак ринок таких продуктів обмежується веганськими ковбасами, бургерами і нагетсами. Кілька стартапів розробили революційну технологію 3D-друку мʼяса на рослинних «чорнилах». Їхні принтери можуть друкувати стейк, ідеально схожий на справжнє мʼясо за текстурою і за смаком. Такий принтер працює зі швидкістю пʼять 200-грамових стейків на годину. У ресторанах вони можуть зʼявитися вже у 2020—2021 роках. ТһеБабель переказує статтю Bloomberg про нову технологію на ринку штучного рослинного мʼяса.

Індустрія штучного мʼяса переживає справжній бум на тлі боротьби зі зміною клімату і популярності здорового харчування. За оцінками британської фінансової корпорації Barclays Plc річна виручка від продажу таких продуктів уже досягла 14 мільярдів доларів. За прогнозами до 2029 року вона зросте до 140 мільярдів.

Однак вибір продуктів зі штучного мʼяса наразі невеликий. Переважно це ковбаси, бургери або нагетси. Приготувати їх дуже просто — достатньо лише змішати інгредієнти і перемолоти на пюре. Один з керівників венчурного фонду New Crop Capital, який інвестує в альтернативні білкові стартапи, Ден Альтшулер Малек каже, що покупцям потрібен вибір. «У нас на ринку самі лише бургери. Коли ж зʼявиться філе або вирізка?»

Одразу кілька компаній працюють над тим, щоб створити реалістичну текстуру мʼяса, яке можна «надрукувати» на 3D-принтері «чорнилами» з рослинних компонентів. Причому вони намагаються відтворити не лише зовнішній вигляд, але й смак яловичини та інших мʼясних продуктів.

Одна з таких компаній — ізраїльський стартап Redefine Meat. Гендиректор Ешар Бен Шитріт каже, що їхній новий 3D-принтер може надрукувати рослинний стейк, що ідеально нагадує мʼясо, настільки жирний і соковитий, «що навіть справжній хижак не відчує різниці». У дизайні максимально реалістичного мʼяса Redefine Meat особливу увагу приділяє рослинним жирам. «Жир — це смак, жир — це текстура. Необхідно досягти цієї тонкої грані між мʼязовими волокнами і желеподібною консистенцією, яку дає жир», — каже Бен Шитріт.

Інженер з харчових продуктів перевіряє склад штучного м'яса в лабораторії Redefine Meat Ltd, 19 листопада 2019 року.

Corinna Kern / Bloomberg via Getty Images

У вересні цього року стартап уже зібрав шість мільйонів доларів інвестицій. Їхній принтер на сьогодні найшвидший — за годину він може надрукувати пʼять стейків вагою близько 200 грамів кожен. До кінця 2020 року, коли технологія надійде в продаж, компанія планує розігнати принтер до швидкості близько десяти кілограмів за годину. Тобто за день він зможе надрукувати практично цілу корову.

Один з творців стартапу Novameat Tech SL біоінженер Джузеппе Сіонті друкує на 3D-принтері стейки з рису, гороху і водоростей. Свій результат він уперше представив у лютому минулого року. Але тоді надрукований стейк за зовнішнім виглядом більше скидався на млинець. Зараз Сіонті вдосконалює структуру, смак і обіцяє випустити оновлену версію до 2021 року. Головна ж мрія біоінженера — створити до 2022 року гігантську машину, яка зможе друкувати штучні стейки у промислових масштабах.

Сіонті переконаний, що вже за кілька років його стейк коштуватиме дешевше, ніж стейк зі звичайного мʼяса. Усе через відносно невисокі ціни на рослинні інгредієнти. Зараз надрукувати 200-грамовий стейк на його принтері коштує чотири долари. Сіонті очікує, що до кінця наступного року вартість впаде приблизно вдвічі.

Обидві компанії збираються продавати свої 3D-принтери і картриджі з «чорнилами» ресторанам, гуртовим та роздрібним постачальникам мʼяса. А клієнти зможуть завантажувати до друку власні моделі стейків.