Влада і правозахисники створили проєкт «перехідного правосуддя». Ми отримали документ і розповідаємо, як миритимуть українців і каратимуть злочинців по обидві сторони конфлікту

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Влада і правозахисники створили проєкт «перехідного правосуддя». Ми отримали документ і розповідаємо, як миритимуть українців і каратимуть злочинців по обидві сторони конфлікту

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Двадцятого листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка, його заступник Гюндуз Мамедов і члени робочої групи з реінтеграції при президентові обговорили концепцію перехідного правосуддя. Цей документ має вирішити більшість проблем, з якими країна зіткнеться, коли завершиться збройний конфлікт і до складу України повернуться тимчасово окуповані та непідконтрольні території. Концепція пропонує покарати злочинців, визначити жертв і постраждалих, повернути їм майно і виплатити компенсації, створити «комісії правди» та багато іншого. За інформацією theБабеля, після того як документ схвалить Комісія з питань правової реформи при президентові, концепцію своїм указом затвердить Володимир Зеленський. Щоб вона запрацювала, влада має ухвалити декілька законів й актів. Проєкт концепції майже закінчений — ми отримали його текст і стисло викладаємо суть чотирьох основних напрямів документа.

1. Як каратимуть за злочини, вчинені по обидві сторони лінії розмежування.

  • за кримінальними статтями судитимуть тих, хто скоїв військові злочини, злочини проти людяності або грубо порушував права людини.
  • влада розробить закони, які дозволять провести люстрацію всіх керівників окупаційних адміністрацій, депутатів різних рівнів, суддів, силовиків, держслужбовців, причетних до порушень прав людини. Люструватимуть за результатами перевірок. Ті, хто їх не пройдуть, не зможуть обіймати керівні посади на держслужбі й очолювати держпідприємства. Строк такого обмеження планують визначити спеціальним законом.

2. Як відшкодовуватимуть збитки жертвам збройного конфлікту

Вирішувати, кому потрібно відшкодувати збитки, буде окремий орган — його має створити Кабмін. Жертвами збройного конфлікту автори концепції пропонують вважати фізичних і юридичних осіб, які зазнали фізичної, моральної або психічної шкоди, душевних страждань і матеріальних збитків. Жертвами також вважатимуть членів сімей постраждалих.

Моральна сатисфакція

  • офіційно визнають постраждалих жертвами збройного конфлікту і зафіксують порушення їхніх прав.
  • створять спеціальний реєстр усіх убитих, поранених, зниклих безвісти, полонених і заручників.
  • встановлять памʼятники і створять музейні експозиції в памʼять про жертв.
  • відновлять честь і репутацію постраждалих — для цього хочуть створити окремий орган, який розглядатиме подібні запити.
  • проводитимуть психологічну реабілітацію постраждалих.

Матеріальна компенсація

Кому, скільки і яким чином виплачуватимуть компенсацію, має вирішити Кабмін. Передбачається, що всі необхідні дані він братиме з окремого реєстру збитків, завданих конфліктом, і на основі цієї інформації визначатиме черговість виплат.

Щоб виплачувати компенсації, створять Спеціальний фонд. Його сформують за рахунок держбюджету, благодійних фондів і міжнародної технічної допомоги. Також у фонд потраплять гроші, які Україна через міжнародні суди планує отримати від країни-агресора — Росії.

Відновлення порушених прав

  • нададуть можливість жителям окупованих територій швидко відновити/отримати/підтвердити документи: паспорти, свідоцтва про народження, документи на право власності тощо.
  • надаватимуть держдопомогу тим, хто внаслідок конфлікту залишив свої будинки і хоче повернутися, зокрема переглянуть, продовжать або скасують пільги, які встановила окупаційна влада.
  • визначать статус майна, яке продали під час окупації, але не внесли інформацію про це в українські реєстри.
  • повернуть незаконно відчужене майно.
  • визначать статус українців, яких переслідують з політичних мотивів і через збройний конфлікт на окупованих територіях або в Росії.

3. Як українцям забезпечать «право знати правду»

Пропонується створити спеціальний незалежний орган з відновлення істини. Його мета — розслідувати і оприлюднити найбільш резонансні злочини та розповісти про масштаби порушень прав людини під час конфлікту. Формувати орган пропонують на відкритому і прозорому конкурсі, а як учасників залучати авторитетних українських і зарубіжних експертів. Вони зможуть допитувати жертв конфлікту, свідків, чиновників і отримають доступ до інформації з обмеженим доступом. Влада впливати на роботу цього органу не зможе. Результатом роботи стане звіт, з яким ознайомлять владу і частково або повністю оприлюднять. Усі висновки звіту носитимуть виключно рекомендаційний характер.

4. Як збираються запобігти конфліктам у майбутньому

  • змінять українське законодавство у відповідності до міжнародного гуманітарного і кримінального права у сфері захисту прав людини.
  • ратифікують Римський статут. Це дозволить Україні, яка підписала Статут, але не ратифікувала його, отримати всі права в Міжнародному кримінальному суді (МКС). Він розглядає справи проти воєначальників, топчиновників, депутатів і президента країни-агресора. Якщо Україна в МКС доведе вину громадян РФ, найімовірніше, Росія їх не видасть — у 2016-му році вона відкликала свій підпис під Статутом. Але якщо хтось зі злочинців виїде за кордон, інші країни-підписанти зможуть його затримати і передати МКС.
  • створять єдину базу винних у злочинах проти людяності та грубих порушеннях прав людини.
  • створять базу фактів і свідчень, щоб потім обґрунтувати позиції України в міжнародних судах.
  • ухвалять закони, які дозволять іноземним суддям бути експертами в судових провадженнях, повʼязаних зі збройним конфліктом.
  • відновлять права кримських татар як корінного народу України.
  • додадуть в усі навчальні програми інформацію про порушення прав людини під час конфлікту.