Новини кінця світу. Американські медики винайшли анабіоз, новий лайнер Boeing ледь не розпався на запчастини, у пустелі Наска знайшли малюнок людини з головою-телевізором

Автор:
Остап Кармоді
Дата:
Новини кінця світу. Американські медики винайшли анабіоз, новий лайнер Boeing ледь не розпався на запчастини, у пустелі Наска знайшли малюнок людини з головою-телевізором

Дар'я Светлова / Артем Марков / «Бабель»

Щотижня оглядач Остап Кармоді робить усе, щоб кінець світу не застав його зненацька: вивчає кращі відкриття світових науковців, придивляється до нововведень у роботі соціальних мереж, читає матеріали судових процесів з питань ґендеру, шукає ознаки інтелекту у штучного інтелекту, вивчає новини глобального потепління, боротьби з глобальним потеплінням і боротьби з боротьбою з глобальним потеплінням. theБабель публікує його авторську добірку в суботу вранці.

Усі ми читали у фантастичних романах, як людей вводять у штучний анабіоз, щоб вони прокинулися через 100 чи 1 000 років. І ось штучний анабіоз став реальністю, щоправда, поки у значно скромнішому масштабі. Американські медики вперше в історії замінили кров пацієнта з тяжкою раною і зупиненим серцем крижаним фізрозчином.

Після зупинки серця людина помирає за лічені хвилини, тому що в кров перестає надходити кисень. Близько 95 відсотків пацієнтів із зупинкою серця помирають на операційному столі, бо лікарям фактично не вистачає часу їх урятувати. За новою технікою, вони знижують температуру тіла пацієнта до 10—15 градусів Цельсія: мозкова активність зупиняється, хімічні процеси в тілі сповільнюються, а в лікарів зʼявляється близько двох годин, щоб провести операцію, після чого фізрозчин знову замінюють кровʼю і запускають серце. Лікарі сподіваються, що зможуть почати широко застосовувати цей метод уже до кінця наступного року.

У середу ми писали про плани створити в Україні орган правди та примирення. На жаль, такі органи далеко не завжди спричинюють примирення. Наочний приклад: робота Комісії історичної памʼяті в Мадриді, яка рекомендувала однаково вшановувати памʼять жертв громадянської війни, з обох її сторін.

Цього літа до влади в мерії Мадрида прийшли консерватори. А нинішнього тижня за підтримки крайньо-правої партії Vox вони почали демонтувати закладений колишнім керівництвом міста меморіал з іменами іспанців, розстріляних франкістським урядом у 1939—1945 роках. Вони пояснюють це тим, що меморіал порушував рекомендації міської Комісії історичної памʼяті. Саму цю комісію розпустив у минулому році попередній мер Мадрида після скандалу, коли вона рекомендувала, по-перше, не вказувати на меморіалі імена жертв, а по-друге, побудувати поруч інший меморіал, присвячений памʼяті вбитих у громадянській війні франкістів.

Мерія Праги відхилила запит чеської поліції, яка хотіла встановити в місті камери з експериментальною системою розпізнавання осіб. Мер Праги, представник Піратської партії Зденек Гржиб заявив, що така система порушує права громадян на особисте життя і пахне орвеллівським «Великим братом у китайському стилі». Це не перший схожий випадок. У травні Сан-Франциско стало першим містом у США і, можливо, у світі, де заборонили поліції використовувати на своїй території систему розпізнавання осіб.

Думку мера підтримали не тільки соратники, але і керівництво всіх великих фракцій у празькій міській раді, разом з лідерами опозиційних правих «Громадянських демократів» та урядової ANO. На їхню думку, корисність цієї системи сумнівна (там, де її встановили, кількість злочинів не знизилася, а рівень розкриття не зріс), і поліція просто хоче завести собі «дорогу іграшку». Правоохоронці здали назад і пояснили, що запропонували встановити системи просто щоб «завʼязати суспільну дискусію». Цієї мети вони явно домоглися.

Наприкінці жовтня МВС Росії повідомило, що встановить систему розпізнавання облич на всі 160 тисяч московських вуличних камер. У Києві таку систему запустили в тестовому режимі в лютому.

Ще одна новина з Чехії: суд покарав медиків через занадто низькі ціни.

Клініка Lexum у місті Брно пропонувала клієнтам лазерну корекцію зору за 270 євро за одне око, хоча у всіх конкурентів ціна була в два з гаком рази вища. Один із цих конкурентів, клініка Neovize, подала на Lexum до суду, звинувачуючи установу в тому, що вона проводить операції за ціною нижчою від собівартості та займається демпінгом. Neovize зажадала від Lexum компенсації втраченого прибутку в розмірі 35 тисяч євро.

Суд погодився з доводами позивачів про демпінг, але відхилив вимогу щодо грошової компенсації, постановивши, що Lexum замість покарання має публічно вибачитися перед конкурентами. Lexum звинувачення у демпінгу відкидає, ціни не підвищує, відмовляється вибачатися і збирається подавати апеляцію.

У світі поширюється нова мода: люди завантажують у спеціальні програми фотографії своїх колишніх партнерів (або голлівудських зірок) і, налаштувавши потрібні параметри, створюють їхні тривимірні анімовані моделі, щоб зайнятися з ними віртуальним сексом. «Жертви», тобто ті, з чиїми копіями вступають у віртуальний статевий звʼязок, нічого не можуть з цим удіяти, навіть якщо їм стає відомо — віртуальний секс законом не заборонено.

За останні роки команда японських учених за допомогою аерофотозйомки виявила 142 нових давніх геогліфи (гігантських намальованих на землі фігури) у знаменитій перуанській пустелі Наска. Тепер навчений японцями штучний інтелект знайшов для них 143-ю — і, можливо, найбільш дивну. Це зображення людини з жезлом у руці та квадратною як телевізор головою. І хто після цього посміє сказати, що до перуанських геогліфів не причетні інопланетяни?

Японські астрономи стверджують, що навколо чорних дір можуть обертатися не тільки зірки (це виявили порівняно недавно), але й десятки тисяч планет, кожна з масою набагато більшою за земну. Вражаюча повинна бути картина, якщо кому-небудь коли-небудь доведеться це побачити.

Рік тому китайський науковець Хе Цзянькуй оголосив, що він допоміг народити двох дівчаток-близнят з модифікованим генокодом. Два місяці потому, у січні 2019-го, китайська влада підтвердила цю новину й повідомила, що експеримент проводився без належного дозволу. На вчених завели справу. Зараз світова преса виявила, що Хе Цзянькуй зник.

Востаннє науковця бачили в тому ж січні 2019-го, на балконі університету, де він працював. У холі навчального закладу при цьому перебували озброєні працівники поліції. Відтоді про долю Хе Цзянькуя, як і про самопочуття генномодифікованих близнюків, немає ніяких новин. Усі спроби з ним звʼязатися або хоча б зʼясувати, як просувається його судова справа, закінчилися невдало. Усі його знайомі, до яких зверталися журналісти, або відмовляються з ними говорити, або заявляють, що нічого не знають про його долю.

Американська преса зʼясувала, що компанія Boeing приховувала масштаби невдачі вересневих тестів свого нового авіалайнера Boeing 777X. Літак під час випробувань мало не розвалився на частини. В обшивці фюзеляжу просто за крилом утворилася величезна дірка, а двері вирвало з мʼясом. Літак, що тестували, навіть не вийде відремонтувати. Найцікавіше тут те, що держоргани вже майже схвалили його до експлуатації і, незважаючи на невдачу, найімовірніше дозволять Boeing запустити машину в серію без додаткових випробувань, якщо компанія продемонструє, що зміцнила пошкоджені частини конструкції.

Uber почне записувати розмови та інші звуки у своїх автомобілях. Робиться це для підвищення безпеки водіїв і пасажирів. Пасажири зможуть вмикати цю опцію у своїх мобільних додатках за бажанням, на додатках водіїв вона буде вмикатися автоматично. Усі записи будуть зашифровувати та надсилати в офіс Über на випадок, якщо зʼясується, що в салоні стався якийсь інцидент. У самих водіїв і пасажирів доступу до цих записів не буде.