Зеленський дав велике інтервʼю західним ЗМІ. Що він розповів про Путіна, Трампа та вибори на Донбасі — переказуємо коротко

Автори:
Марія Жартовська, Ріта Дудіна
Дата:
Зеленський дав велике інтервʼю західним ЗМІ. Що він розповів про Путіна, Трампа та вибори на Донбасі — переказуємо коротко

President Of Ukraine / Flickr

Президент Володимир Зеленський дав годинне інтервʼю чотирьом західним виданням — американському журналу TIME, французькій газеті Le Monde, німецькій Der Spiegel і польській Gazeta Wyborcza. Головна тема розмови — майбутня зустріч лідерів «нормандської четвірки» 9 грудня в Парижі: глав України, Росії, Франції та Німеччини. Про що ще Зеленського запитували західні журналісти — у нашому короткому переказі.

Про війну і вибори на Донбасі

Напередодні проведення виборів на Донбасі потрібно обмінятися полоненими й вивести звідти всі незаконні військові угруповання. Доступ до виборів повинні отримати українські партії, журналісти, спостерігачі, ОБСЄ і Центральна виборча комісія.

Зараз у переговорах стосовно Донбасу є протиріччя в позиціях. Згідно з Мінськими угодами, Україна може взяти під контроль кордон з Росією тільки після виборів. Україна відстоює іншу позицію: спершу контроль над кордоном, потім вибори. Це питання потрібно вирішити.

Почати війну на Донбасі закликають прихильники попередньої влади, але Зеленський робити цього не буде.

Неправда, що більшість людей на Донбасі хочуть жити в Росії. Там є ті, хто підтримують Україну, і ті, кого збила з пантелику РФ. Кожна людина має право вибирати, де жити.

Про російський газ і «Північний потік — 2»

Донедавна Росія платила Україні за транзит газу від двох з половиною до трьох мільярдів доларів на рік. Будівництво «Північного потоку — 2» послабило позиції України в газових перемовинах з Росією та ЄС. Європейські партнери стверджують, що це не політичний, а економічний проєкт, але це не зовсім так. Добре, якщо «Газпром» і «Нафтогаз» укладуть новий транзитний договір на 10 років. Газові переговори не можна повʼязувати з позиціями сторін стосовно Донбасу, проте можливо транзит газу обговорять у «нормандському форматі».

Про Крим

Про Крим Зеленський хоче говорити на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» в Парижі. Якщо не вийде поговорити там, потрібно узгодити інший формат. У будь-якому разі, Крим повинен повернутися в Україну, і в цьому можуть допомогти США. Можливий формат переговорів — Україна, Росія, США.

Про Дональда Трампа

Зеленський не хоче, щоб Трамп вважав Україну корумпованою державою. Про це він сказав йому під час зустрічі. Трамп повинен приїхати в Україну й сам в усьому переконатися.

Трамп не ставив Україні ультиматум і не вимагав надавати йому послуги в обмін на військову допомогу. Україна — не жебрак, але якщо США стратегічний партнер, не треба блокувати допомогу.

Про підтримку Європи

Європейські лідери гарантували, що санкції проти Росії будуть діяти доти, доки Україна не поверне свої території. Європа повинна допомагати Україні, і якщо цієї підтримки не буде на зустрічі 9 грудня, Зеленський скаже про це публічно.

Про Будапештський меморандум

Будапештський меморандум, який гарантував територіальну цілісність України, не працює. Варто підписати нову угоду й до колишніх підписантів додати Польщу, Канаду та країни Балтії. Цей документ повинен гарантувати територіальну цілісність країн-учасниць. Щоб такі папери працювали, відразу потрібно прописувати відповідальність сторін.

Про Путіна

З Путіним було три телефонних розмови. Після них повернули моряків і політвʼязнів, але Зеленський нікому, включаючи Путіна, не довіряє. У кожного свої інтереси.