У Києві відкрилася експозиція «Український модернізм»: на ній показують понад 100 робіт першої третини ХХ століття. Ось яких художників там можна побачити

Автор:
Роксана Рублевська
Дата:
У Києві відкрилася експозиція «Український модернізм»: на ній показують понад 100 робіт першої третини ХХ століття. Ось яких художників там можна побачити

Євген Карєв / «Бабель»

У Національному художньому музеї України відкрилася постійна експозиція другого поверху «Модернізм в Україні», яку готували пів року. Український модернізм зʼявився на початку ХХ століття і базувався на пошуці внутрішньої свободи та боротьбі з академізмом. На виставці представлені відразу 100 робіт відомих українських модерністів: Олександра Мурашка, Івана Труша, Олександра Богомазова, Михайла Жука, Абрама Маневича, Віктора Пальмова, Давида Бурлюка, Георгія Нарбута, Олександри Екстер, Еля Лисицького та Олександра Архипенка. Виставка поділена на чотири зали: «Пробудження», «Пошуки нових форм», «Національна версія», «У компромісі з ідеологією» і побудована не за хронологічним, а за стильовим принципом. Куратори спробували показати багатошаровість модерністських течій, які тоді існували одночасно. theБабель показує, які роботи там можна побачити.

Це перша масштабна постійна виставка українського модернізму за весь час

У 2007 році в Нью-Йорку відбулася виставка «Перехрестя: український модернізм, 1910—1930 роки», аналогічний проєкт в Україні зробили в 2014 році в Національному художньому музеї, але повноцінна експозиція модернізму зʼявилася там тільки зараз. За основу куратори НХМУ взяли стару експозицію другого поверху, в якій були представлені художники-авангардисти. Куратори вважають, що українське мистецтво модернізму не вкладається тільки в рамки авангарду, тому вирішили залучити до проєкту роботи всіх модерністських течій, які існували й розвивалися паралельно.

Олександр Романов, «Жінки на березі річки»; Абрам Маневич, «Весна на Куренівці»; Олександр Богомазов, «Морські хвилі».

Євген Карєв / «Бабель»

Микола Касперович, «Качки».
Михайло Жук, «Жіночий портрет»; Георгій Нарбут, «Архітектурна фантазія».

Микола Касперович, «Качки». Михайло Жук, «Жіночий портрет»; Георгій Нарбут, «Архітектурна фантазія».

Євген Карєв / «Бабель»

Федір Кричевський, триптих «Життя: любов, сім'я, повернення».

Євген Карєв / «Бабель»

Григорій Хижняк, зворотний бік картини «Червоні партизани».

Євген Карєв / «Бабель»

Українські модерністи навчалися в Пікассо, Клімта і Сезанна

В останнє десятиліття ХІХ століття українські художники підхопили тенденції європейського модернізму. Для них модернізм почався з австрійської сецесії. Це модерний напрям, у сюжетах якого використовуються міфи, біблійні сюжети, символи, алегорії й активно запозичуються природні форми та орнаменти.

Більшість українських художників отримували освіту на заході. Майбутні майстри модерну Михайло Жук, Олекса Новаківський, Іван Труш вчилися в Кракові. Український імпресіоніст Олександр Мурашко у Парижі та Мюнхені. Абрам Маневич і Федір Кричевський опановували тонкощі ремесла у відомого австрійського художника Густава Клімта. Віденську сецесію наслідували Олександр Богомазов та Анатоль Петрицький.

Віктор Пальмов, «Перше травня»; Павло Голубʼятников, «Трактори».

Євген Карєв / «Бабель»

Федір Кричевський, «Портрет Наталії Павлівни Кричевської».

Євген Карєв / «Бабель»

Скульптура Олександра Архипенка «Жіноча фігура»; картина Олекси Грищенка «Туркеня в чарчафі».

Євген Карєв / «Бабель»

Анатоль Петрицький, «За столом».

Євген Карєв / «Бабель»

Одні роботи до цього не покидали музейне сховище, інші відреставрували спеціально для виставки

Національний художній музей України почав готуватися до виставки пів року тому. Сама ідея показати всі пласти українського модернізму зʼявилася ще в 2015 році після проєкту «Спецфонд», де демонстрували роботи «ворогів радянського народу націоналістів-формалістів», що дивом уціліли.

Більшість робіт, представлених в експозиції, показані за роки незалежності вперше. Це фрески бойчукістів Оксани Павленко, Миколи Рокицького та Лева Крамаренка, підготовча промальовка по левкасу Михайла Бойчука «Яблуня», твори Олександра Петренка, Івана Хворостецького, Сергія Колоса, ранні рідкісні роботи Анатоля Петрицького, етюд «Морські хвилі» Олександра Богомазова. Деякі роботи відреставрували спеціально для виставки: «Пилярі», «Збирання помідорів» Івана Падалки, роботи французького періоду Олексія Грищенка. Вперше експонується і скульптура Олександра Архипенка «Жіноча фігура», яку подарували музею пʼять років тому.

Павло Волокидін, «Натюрморт».

Євген Карєв / «Бабель»

Лев Крамаренко, «Натюрморт із самоваром».
Фрески бойчукістів Оксани Павленко, Миколи Рокицького та Лева Крамаренка.

Лев Крамаренко, «Натюрморт із самоваром». Фрески бойчукістів Оксани Павленко, Миколи Рокицького та Лева Крамаренка.

Євген Карєв / «Бабель»

Василь Єрмілов, макети пачок сигарет «Ілліч», «УСРР-УРСР», «Ленін».

Євген Карєв / «Бабель»