У Держбюро розслідувань змінюють структуру і керівництво. Чим займається ДБР, чому його «перезавантажили», які в нього будуть проблеми — пояснюємо максимально просто

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
У Держбюро розслідувань змінюють структуру і керівництво. Чим займається ДБР, чому його «перезавантажили», які в нього будуть проблеми — пояснюємо максимально просто

«Бабель» / Гонтар Володимир УНІАН

Сьогодні, 3 грудня, парламент прийняв поправки до закону про Державне бюро розслідувань (ДБР) і проголосував за відставку голови ДБР Романа Труби та його заступників. Після цього один із головних правоохоронних органів країни змінить принципи роботи (раніше ним керували колегіально), його голова звітуватиме перед Верховною Радою, а організаційну структуру ДБР буде затверджувати президент. Кореспондентка theБабеля Оксана Коваленко пояснює, чим займається Держбюро, чому його вирішили реформувати та з якими проблемами зіткнеться новий керівник ДБР, коли його призначать.

Що таке Державне бюро розслідувань і чим воно займається?

Державне бюро розслідувань (ДБР) розслідує злочини топчиновників та працівників правоохоронних органів, поліції і прокурорів.

ДБР створили 27 листопада 2018 року в рамках реформи правоохоронної системи і, насамперед, Генеральної прокуратури, повноваження якої вирішили обмежити. У ГПУ забрали функцію слідства (залишивши нагляд за слідством), а справи, які стосувалися чиновників вищого рівня, передали двом новим органам: ДБР та Національному антикорупційному бюро (НАБУ). Слідчі НАБУ займаються топкорупцією — розслідують злочини колишніх президентів, нинішніх депутатів і міністрів. ДБР розслідує всі злочини високопосадовців крім корупційних.

Очолив ДБР колишній слідчий і прокурор Роман Труба. Під час президентських виборів його підлеглі (разом з СБУ та Національною поліцією) розслідували і схеми скуповування голосів («сітки») кандидатів, у яких фігурували народні депутати «Батьківщини» і «Блоку Петра Порошенка». Відомство Труби також розслідувало заяви проти працівників Нацполіції, які затримували членів місцевих виборчих штабів Петра Порошенка.

Чому ДБР вирішили реформувати?

ДБР працює вже рік, але так і не показало видимих результатів роботи. Найбільшою проблемою відомства стало те, що в ньому немає єдиного начальника. Бюро задумували як колегіальний орган. До сьогоднішнього дня ним керували Труба і його заступники Ольга Варченко та Олег Буряк. За останній рік вони стали героями кількох гучних історій у медіа.

Всіх трьох на посади відбирала конкурсна комісія. До неї увійшли депутати, заступники міністра внутрішніх справ і міністра юстиції та правознавці, яких запропонував президент Порошенко. Конкурс відбувся, але зрештою керівництво ДБР вибрали за партійно-квотним принципом. Труба претендував на посаду заступника голови ДБР, але після того, як з конкурсу «збили» ключового претендента на посаду глави — юриста і колишнього помічника Порошенка Олексія Горащенкова, Труба очолив відомство. Кандидатура останнього стала «компромісною» — її вніс тодішній секретар РНБО Олександр Турчинов. Варченко і Буряк стали заступниками за квотою «Блоку Петра Порошенка».

За рік вплив на Трубу приписували то міністру внутрішніх справ Арсену Авакову та секретарю РНБО Олександру Турчинову, то колишньому народному депутату БПП Глібу Загорію і заступнику голови фракції БПП Олександру Третьякову. У серпні минулого року Труба відмовився призначати три десятки кандидатів на керівні посади в бюро — анонімні джерела theБабеля повʼязували це з тим, що на ці посади хотіли ставити своїх людей великі чиновники та депутати.

У листопаді минулого року, коли подальша доля ДБР вирішувалася на ключовому засіданні в Кабінеті міністрів, спалахнув так званий «Тіндер-скандал»: студентка КПІ звинуватила в домаганнях чоловіка заступниці глави ДБР Ольги Варченко. Виявилося, що студентці за це заплатили, але хто був замовником скандалу — досі невідомо.

У вересні Роман Труба виявив у себе в кабінеті апаратуру для прослуховування, а в кінці листопада анонімний Telegram-канал почав публікувати записи, нібито зроблені в його кабінеті. На них людина з голосом, схожим на голос Романа Труби, обговорює ключові справи з керівництвом Офісу президента (те, що на записах саме Роман Труба та інші особи, поки не доведено) і фактично в ручному режимі керує справами. Сьогодні, в день голосування за поправки до закону про ДБР, правоохоронці затримали «праву руку» глави ДБР Ігоря Щербину: його підозрюють у тому, що він обіцяв закрити кримінальне провадження за 150 тисяч доларів. Президент Володимир Зеленський навів цю подію як іще один аргумент на користь перезавантаження ДБР.

Як зміниться ДБР? У нього буде нова структура і керівник?

По-перше, у ДБР змінять керівництво — голову та його заступників. По-друге, переформатують принципи управління.

  • У ДБР буде один керівник, його обиратиме конкурсна комісія, а призначатиме президент.
  • Глава ДБР сам призначатиме своїх заступників. Раніше їх обирала конкурсна комісія.
  • Парламент отримує право визнати звіт голови ДБР незадовільним, а президент — після цього звільнити його.
  • На роботу в ДБР можна буде набрати не більше ніж 1 600 осіб, а оргструктуру бюро затверджуватиме президент.
  • До ДБР без конкурсу зможуть переводити слідчих Генеральної прокуратури, які не менше ніж чотири місяці вели справи Майдану.
  • У конкурсну комісію з відбору глави ДБР увійдуть по троє представників від Офісу президента і парламенту та троє міжнародних експертів від Кабміну.

Коли закон набуде чинності, конкурсна комісія почне підбирати нового керівника Держбюро, а поки його обовʼязки тимчасово виконуватиме кандидат, якого призначить президент. Поки його імʼя невідоме.

Які проблеми нове керівництво ДБР отримає у спадок?

З 20 листопада цього року у ДБР з ГПУ «переїжджають» справи Майдану. Для їхнього розслідування у ДБР уже створили спеціальний відділ. Туди, згідно з проголосованими сьогодні поправками, без конкурсу перейдуть профільні слідчі ГПУ. Поки це не сталося, з десятками томів справ слідчі ДБР будуть розбиратися самі.

Крім того, новому керівництву доведеться займатися справами проти Петра Порошенка, якими ДБР завалив юрист Андрій Портнов, колишній радник Віктора Януковича.

В майбутньому проблемою може стати і процедура призначення глави ДБР. Зараз Конституційний суд розглядає звернення 45 народних депутатів фракції «Блоку Петра Порошенка» минулого скликання про те, чи має право президент призначати керівника ДБР. Ця норма в законі про ДБР існувала з самого початку, але в КС соратники колишнього президента Порошенка звернулися лише 29 серпня 2019 року, після того, як президентом став Зеленський. Якщо судді вирішать, що ця норма неконституційна, процедуру призначення доведеться міняти, а разом з нею і закон про ДБР.