Пожежа в одеському коледжі: загинула студентка, ще 14 людей зникли безвісти. Усе, що відомо про трагедію станом на зараз

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Пожежа в одеському коледжі: загинула студентка, ще 14 людей зникли безвісти. Усе, що відомо про трагедію станом на зараз

Вячеслав Грубий

В Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу 4 грудня, близько 10 ранку на третьому поверсі виникла пожежа. На той час у будівлі коледжу перебували близько 400 осіб. Загасити вогонь намагалися 106 пожежних, вдалося це зробити лише до другої години дня. Постраждали щонайменше 27 осіб, ще 14 зникли безвісти. Шістнадцятирічна студентка померла в лікарні. На 5 і 6 грудня мерія Одеси оголосила жалобу, а президент Володимир Зеленський доручив встановити причини пожежі.

Пожежа в будинку на вулиці Троїцькій, 25, почалася на третьому поверсі, в одному з кабінетів коледжу і швидко поширилася по всій будівлі. О 10:17 до коледжу приїхали перші наряди пожежників, які почали гасити вогонь і евакуювати людей. На той час у приміщенні було близько 400 осіб. Багато студентів і працівників встигли вибігти до того, як вогонь перейшов на кутову вежу і перекинувся на наступний поверх. Решта побігли наверх і стали чекати на евакуацію.

Шестиповерховий будинок, в якому спалахнула пожежа, побудували в 1914 році за проєктом архітекторів Леоніда Чернігова та Якова Гольденберга. Це памʼятка архітектури «прибутковий будинок Асвадурова». У ньому розміщуються різні фірми й установи, зокрема Інститут морської біології, Одеський філіал Інституту археології НАН України і Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

До 12:00 вогонь охопив вже дві тисячі квадратних метрів, його гасили 65 пожежників. Влада заявила про 20 постраждалих і одну загиблу студентку. Більшість постраждалих отримали травми середньої тяжкості, але були й важкі — ті, хто вистрибували з вікон. Вогонь локалізували о 14:18. До цього часу вигоріли три верхні поверхи й обвалився дах будівлі. У міські лікарні доставили з опіками та отруєнням 27 осіб, зокрема 13 студентів і сімох пожежних, 14 осіб назвали «зниклими безвісти». Але в будівлі досі небезпечно — там можуть обвалитися стіни, тому пошуки припинили.

Версії пожежі

В Одеській обласній держадміністрації можливою причиною пожежі назвали зламаний подовжувач. Родичі постраждалих заявили, що в будівлі не працювало опалення, тому студенти та працівники коледжу використовували обігрівачі. Ще одна версія — загоряння проводки, яку не міняли з 1966 року. Зараз відкрито провадження за статтею про порушення пожежної безпеки.

Згодом поліція повідомила, що розглядає дві версії займання — аварійна робота електрообладнання й навмисний підпал.

Реакція влади

Для пошуку зниклих під завалами прибули кінологи з Києва, а інженери почали роботи з вимірювання рівня будівлі, щоб передбачити можливе обвалення стін. Мер Одеси Геннадій Труханов оголосив дводенну жалобу на 5 і 6 грудня. Приспустили державні прапори, обмежили використання музики та проведення розважальних заходів у місті.

Заступник Труханова Андрій Котляр оприлюднив список імен 27 постраждалих, які перебувають у лікарнях міста. Постраждалих, пʼять з яких у важкому стані, госпіталізували до Міської дитячої клінічної лікарні № 3, клінічних лікарень №№ 1, 10 та 11, а також до Клініки Медуніверситету.

Міністр освіти Ганна Новосад повідомила, що серед зниклих безвісти — директор Інституту біології Південних морів НАН Борис Александров і працівниця інституту Галина Іванович. Міністерство бере участь у роботі оперативного штабу в Одесі.

Президент Володимир Зеленський висловив співчуття сімʼям постраждалих і заявив, що кількість жертв може зрости, оскільки пошук зниклих ще триває. Він подякував пожежним і доручив голові Одеської ОДА «зробити все для допомоги постраждалим та їхнім сімʼям і якнайшвидше зʼясувати всі обставини трагедії».

Розповіді очевидців

Студенти, які пережили пожежу, розповіли, що не відразу дізналися про те, що будинок горить — жодних тривожних сигналів або оголошень не було. «Вчителька відкриває двері, а там вже туман. Дівчатка, які вийшли, почали телефонувати тим, хто залишився нагорі. Запитували: “Ви виходите? Ви де?” Вони кажуть, що не було ніякої тривоги», — розповіла одна зі студенток.

Працівники та студенти коледжу кажуть, що керівництво три роки вибивало у Міністерства освіти і науки гроші на мінімальний ремонт, але так їх і не отримало. Друга студентка заявила, що «в плані пожежної безпеки був жах», а вузькі коридори були захаращені.

Одесити підтримують один одного в соцмережах, закликають здавати кров для потерпілих і намагаються допомогти у пошуку зниклих.