Адвокат Трампа Рудольф Джуліані знімає серіал про поганих демократів. У головних ролях — українські політики. Хто вони і чим допомагають Білому дому — історія в деталях

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко
Дата:
Адвокат Трампа Рудольф Джуліані знімає серіал про поганих демократів. У головних ролях — українські політики. Хто вони і чим допомагають Білому дому — історія в деталях

Drew Angerer / Getty Images

З третього по шосте грудня, у розпал справи про імпічмент президента США Дональда Трампа, його адвокат Рудольф Джуліані в Будапешті та Києві зустрівся з кількома українськими політиками. Серед них — два колишні генпрокурори Юрій Луценко і Віктор Шокін, народні депутати Андрій Деркач (позафракційний) і Олександр Дубінський (партія «Слуга народу»), а також колишній співробітник посольства України в США Андрій Теліженко. Отриману на зустрічах інформацію Джуліані планує використовувати для серіалу на прореспубліканському американському телеканалі One America News. Цей серіал має спростувати обвинувачення демократів у бік Трампа та розповісти про діяльність в Україні його потенційного конкурента на майбутніх президентських виборах, демократа Джо Байдена і його сина Хантера. Заради чого Джуліані прилітав в Україну і що йому розповіли українські політики — в матеріалі theБабеля.

Андрій Теліженко познайомився з Джуліані в травні 2019 року. У листопаді 2019 року, розповідає Теліженко, він, колишній голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський і колишній нардеп від Радикальної партії Олега Ляшка Олександр Артеменко літали в Вашингтон. Там 30 листопада вони дали перші інтервʼю для серіалу One America News. У США серіал рекламують як «альтернативу слуханням про імпічмент» з участю «українських свідків». За задумом авторів-республіканців, серіал має довести, що вся процедура імпічменту Трампа — один великий фарс.

Всі троє українців допомагають республіканцям у медійній війні з демократами. Колишній голова ЦВК Охендовський разом із колишнім керівником передвиборчого штабу Трампа Полом Манафортом фігурував і багато знає про справу про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів. Артеменко відкрито підтримував Трампа і закликав покарати всіх, хто поширює «наклеп в масштабах країни» про президента США. Теліженко, який працював в українському посольстві у США в 2015—2016 роках, у 2017-му стверджував, що під час останніх американських виборів посольство симпатизувало кандидатці від демократів Гілларі Клінтон, а український посол Валерій Чалий давав вказівки не підтримувати кампанію Трампа.

Ще раз Теліженко бачився з Джуліані третього грудня в Будапешті. Там само адвокат Трампа зустрівся з ексгенпрокурором Юрієм Луценком. Їх розмову теж записали на відео, щоб використовувати в серіалі One America News. За словами прессекретарки Луценка Лариси Сарган, під час зустрічі він ще раз повторив, що свого часу посольство США в Україні «заблокувало слідство про 7 млрд доларів ОЗУ (організованого злочинного угруповання) президента-втікача Януковича, які були розміщені в американському хедж-фонді [Franklin Tempelton Fund]». Однією з винних у цьому Луценко називає колишню посла США в Україні Марі Йованович. Однак, за версією Wall Street Journal, такі звинувачення в бік Йованович повʼязані з тим, що вона намагалася перешкодити Джуліані схилити українських силовиків почати розслідування проти суперника Трампа Джо Байдена і хотіла, щоб усі комунікації у цій справі були публічними.

Теліженко розповідає, що в Будапешті Луценко і Джуліані спілкувалися увесь день. За інформацією theБабеля, напередодні зустрічі колишній прокурор поставив умову: розмова відбудеться, якщо Трамп опублікує пост у Twitter зі словами підтримки України. Джуліані погодився.

Джуліані і Луценко під час інтерв'ю в Будапешті 3 грудня.

Facebook / Chanel Rion

Летіти до Києва з Будапешта, за словами Теліженка, Джуліані не збирався. Рішення ухвалили в останній момент, а квитки на лоукост придбали за пару годин до вильоту.

У Києві Джуліані, розповідає Теліженко, вперше особисто зустрівся з Віктором Шокіним, до цього вони один раз спілкувалися по Skype у січні 2019 року. Ексгенпрокурор і адвокат бачилися тричі — в середу, четвертого грудня, у четвер та ранком пʼятниці, напередодні відльоту Джуліані.

У протистоянні Трампа з демократами Шокін — важливий свідок. Він керував розслідуванням справи компанії Burisma, до ради директорів якої входив син Джо Байдена Хантер. У 2018 році Байден-старший публічно зізнався, що наполіг на відставці Шокіна. Його тиск на українську владу — одна з тем, яку Джуліані розкриває у своєму серіалі.

Нам не вдалося звʼязатися з Шокіним, але, за словами Теліженка, колишній прокурор розповів Джуліані про Tempelton Fund. Також вони обговорили «кожного свідка чи учасника процесів, які документи у них є на руках». Шокін передав Джуліані «сотні, тисячі сторінок документів».

Ще один колишній прокурор з яким хотів, але так і не зустрівся Джуліані, — Костянтин Кулик. Зустріч з ним спершу не планувалася, але Теліженко припускає, що незабаром вона може відбутися.

Кулик, якого нещодавно звільнили з Генпрокуратури, з 2014 року розслідував економічні злочини «сімʼї» Януковича. Зокрема, як його оточення через офшори виводило гроші в Tempelton Fund, а той купував облігації внутрішньої державної позики України. Теліженко каже, що у фонді «замішані і Байден, і Burisma, і демократи, і [Петро] Порошенко».

Також Кулик займався справою Burisma і раніше розповідав, що син Джо Байдена отримував в Україні гроші «незаконного походження». Поки, за даними theБабеля, Кулик ніяких документів Джуліані не передавав і на питання щодо можливої зустрічі з ним відповідати відмовився.

Питання виведення з України мільярдів доларів, у тому числі через Tempelton Fund, Джуліані обговорював під час зустрічі в Києві з депутатом від «Слуги народу» Олександром Дубінським. Повернути ці гроші назад в Україну, за словами Дубінського, можна, створивши спеціальну слідчу комісію в парламенті і заручившись допомогою органів юстиції США. Можливість створення цієї комісії і міжпарламентської групи «Друзі України СТОП корупція» Джуліані в Києві обговорював ще з одним депутатом, у минулому членом фракції Партії регіонів Андрієм Деркачем.

Андрій Деркач та Рудольф Джуліані під час зустрічі в Києві 4 грудня.

Facebook / Andrey Derkach

Раніше Деркач і Дубінський вже коментували цю тему і акцентували увагу на звʼязках Tempelton Fund з опонентами Трампа — демократами. Під час спільної пресконференції в листопаді 2019-го вони зажадали від президентів Володимира Зеленського та Дональда Трампа розслідувати факти легалізації семи мільярдів доларів «сімʼєю» Януковича через Franklin Templeton і нагадали, що кілька повʼязаних з компанією бізнесменів тісно співпрацювали з президентом-демократом Бараком Обамою.

Теліженко розповідає, що всі інтервʼю, зібрані Джуліані в Угорщині та Україні, використають на слуханнях щодо імпічменту Трампа в Сенаті на початку 2020 року. Після повернення Джуліані з України Трамп заявив, що його адвокат зібрав «багато хорошої інформації».

Це, стверджує джерело, знайоме з Джуліані, не останній козир республіканців. Прихильники Трампа кажуть, що у них є інформація про три дзвінки Байдена Порошенку в грудні 2015 року: останній просив Шокіна пригальмувати розслідування щодо Burisma. Іншими словами, головний потенційний суперник Трампа на виборах в особистих цілях впливав на українську владу і правосуддя.