«Поки нічия»: обмін «всіх на всіх» і нові переговори через 4 місяці. Про що Путін і Зеленський домовилися на зустрічі «нормандської четвірки» — коротко

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко
Дата:
«Поки нічия»: обмін «всіх на всіх» і нові переговори через 4 місяці. Про що Путін і Зеленський домовилися на зустрічі «нормандської четвірки» — коротко

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

В Єлисейському палаці зустрілися лідери «нормандської четвірки»: президент України Володимир Зеленський, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон і президент Росії Володимир Путін. Перед цим відбулися двосторонні зустрічі Зеленського, Макрона і Меркель, а близько 18:30 розпочалася зустріч чотирьох лідерів за круглим столом, вони говорили майже дві з половиною години. Потім зустріч перервали на годину, щоб Зеленський і Путін змогли поговорити сам на сам. А потім четвірка знову зібралася разом на вечерю і засідала понад дві години. Лідери «нормандської четвірки» домовилися зустрітися через чотири місяці, а поки припинити вогонь, зробити все необхідне для проведення місцевих виборів у Донецьку та Луганську, до березня 2020 року розвести сили ще в трьох точках — за зразком Станиці Луганської, Золотого та Петрівського. Ще вони погодили розширення мандату ОБСЄ (тепер місія буде працювати 24 години сім днів на тиждень) і, окремо, обмін полонених за формулою «всіх на всіх» до Нового року. theБабель коротко пояснює, що вирішили на цій зустрічі.

Напередодні зустрічі Зеленський розповів про головні цілі: обмін полоненими — кого і коли можна обміняти, постійне припинення вогню, виведення всіх військових формувань на непідконтрольних Україні територіях до проведення місцевих виборів і з зазначенням конкретних термінів. Помічник Зеленського Андрій Єрмак, який увійшов до складу офіційної делегації України, говорив, що у разі відновлення Україною контролю над кордоном, вибори на Донбасі можливі 31 жовтня наступного року — разом з місцевими виборами в усій Україні. Україна також наполягала, що на вибори потрібно допустити українські партії, журналістів, спостерігачів і Центрвиборчком. Питання виборів — одне з найбільш суперечливих, тому що в Мінських угодах цей пункт не виписаний конкретно, і Росія маніпулювала ним, наполягаючи, що вибори на тимчасово окупованих територіях можуть проходити й без контролю над кордоном.

Офіційних коментарів про вимоги Росії небагато. Москва в питанні виборів вимагала протилежного: спочатку вибори, а вже потім контроль над кордоном.

На пропозицію Андрія Єрмака провести одночасно місцеві вибори на підконтрольних та окупованих територіях Донецької та Луганської областей 31 жовтня 2020 року в Росії реагують негативно: мовляв, ніхто не буде нічого переглядати, вибори повинні бути достроковими.

Росія також наполягала на особливому статусі окупованих територій і щоб його закріпили в Конституції. При цьому вони хочуть, щоб ухвалений ще за президента Порошенка закон про особливості місцевого самоврядування ОРДЛО було продовжено, хоча його дія закінчується 31 грудня 2019 року. Зеленський раніше говорив про новий законопроєкт.

Чого вимагала до зустрічі Україна:

  • постійне припинення вогню;

  • обмін полоненими та конкретні терміни, кого і як можна обміняти;

  • виведення всіх військових формувань на непідконтрольних Україні територіях до проведення місцевих виборів із зазначенням конкретних термінів;

  • контроль України над кордоном, доступ партій, спостерігачів, журналістів;

  • Україна не збиралася погоджувати розведення сил на будь-яких інших точках.

Чого вимагала до зустрічі Росія:

  • спочатку вибори, потім контроль України на російсько-українському кордоні;

  • проводити місцеві вибори на окупованій частині Донбасу тільки достроково;

  • розвести війська на всій лінії розмежування;

  • продовжити дію закону про особливості самоврядування і внести відповідні зміни до Конституції;

  • амністія для учасників війни з боку окупованого Донбасу.

Першою на зустріч у Єлисейський палац на чорному Mercedes прибула Ангела Меркель, за нею на французькому автомобілі Renault приїхав Володимир Зеленський. Крім нього та Єрмака до складу української делегації увійшли міністр закордонних справ Вадим Пристайко, глава Офісу президента Андрій Богдан, заступники голови Кирило Тимошенко та Юрій Костюк, голова СБУ Іван Баканов, міністр МВС Арсен Аваков, начальник Генштабу Руслан Хомчак, представник України у Тристоронній контактній групі Олексій Резніков, прилетіли і міністр енергетики Олексій Оржель і виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Російські журналісти вигукували Зеленському питання про те, що він вважатиме успіхом і чи приїде в Москву на 9 травня. Президент України не відповідав, привітавшись з Макроном, показав знак «вікторі».

Путін традиційно запізнювався. Підʼїхавши до палацу на величезному чорному Rolls-Royce і привітавшись із Макроном, Путін увійшов до палацу. Зеленський зустрічався спочатку з Макроном, потім з Меркель, Путін — навпаки. Його зустріч з Макроном закінчилася трохи раніше, ніж Зеленського з Меркель. Журналістам показали кімнату з круглим столом, де мали відбутися перемовини. Заходячи, Зеленський ледь не сів на місце Путіна. Через кілька хвилин журналістів попросили вийти, і зустріч почалася. Разом із Зеленським у кімнаті залишилися Пристайко, Єрмак і Хомчак.

Через дві з половиною години багатосторонніх переговорів Зеленський і Путін пішли на окрему зустріч. Двосторонні переговори тривали більш ніж дві години, хоча, за словами Зеленського, повинні були тривати 20 хвилин; було дві частини — спочатку говорили президенти разом з радниками, а потім удвох. О 22:00 усі лідери «нормандської четвірки» пішли на вечерю, де продовжили переговори. За дві з половиною години лідери вийшли і розповіли про результати переговорів. «Ці домовленості — база для вирішення конфлікту [...] Нам вдалося домовитися доручити МЗС та радникам узгодити політичні умови та умови безпеки, щоб через чотири місяці довести [це] до кінця і створити умови для проведення виборів. Це закладе основу для довіри, і ми зможемо рухатися до миру», — сказав Макрон, починаючи пресконференцію.

Про що домовилися на зустрічі насправді:

  • про «формулу Штайнмаєра» — це означає, що після виборів місія ОБСЄ повинна їх визнати такими, що відповідають українському законодавству. На час визнання виборів набуде чинності закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей;

  • про повне припинення вогню, яке повинно початися до кінця 2019 року;

  • про розширення мандата СММ ОБСЄ, щоб вони могли моніторити ситуацію 24 години на добу і сім днів на тиждень;

  • про обмін полоненими у форматі «всіх на всіх» до 31 грудня 2019 року та доступ Червоного Хреста до всіх затриманих;

  • про розведення ще на трьох ділянках; ділянки не названі. Їх визначать у Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи. Зеленський підкреслив, що це не будуть стратегічні точки, як-от Дебальцеве, і що він уже доручив голові Генштабу Хомчаку визначити їх.

  • про відкриття нових пунктів пропуску протягом 30 днів;

  • про нову зустріч у «нормандському форматі» через чотири місяці;

  • про газові контракти «домовилися домовлятися».

Зеленський заявив, що ніколи не погодиться на федералізацію України. Це те, чого вимагає Російська Федерація. «Я хочу виділити низку принципів, які я як президент України ніколи не порушу і з якими не погодиться український народ. Це неможливість федералізації — Україна унітарна держава, це незмінна стаття Конституції і непорушний принцип існування держави», — сказав він.

Президент розповів, що на зустрічі не раз наголошував, що Україна повинна повернути контроль над російсько-українським кордоном. Але домовитися з цього питання не вдалося. «Я наполягав на відновленні повного контролю над кордоном. Упевнений, ми повернемося до цього на наступній зустрічі лідерів «нормандської четвірки» через чотири місяці. Я також наполягав на виведенні військ [...] Я підкреслив, що вибори в ОРДЛО можливі тільки за правилами ОБСЄ і за українськими законами», — сказав Зеленський, пізніше додавши, що як президент не веде переговорів із представниками ОРДЛО і потрібно говорити з представниками Донбасу. А ще сказав, що «було довго».

Джерела theБабеля в РНБО ще до саміту говорили, що одне з найважливіших питань, щодо якого сторони не можуть домовитися — це транзит газу. Тому в Париж і приїхали глава «Газпрому» Олексій Міллер та міністр енергетики Росії Олександр Новак, міністр енергетики України Олексій Оржель і виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко. Наприкінці пресконференції Путін ніби «між іншим» нагадав про те, що газ для України може бути дешевшим на 25%, але потрібно домовлятися. «Тому що ціна газу дотується, а ми не можемо знижувати ціну дотаціями», — сказав він.

Після спільної пресконференції Зеленський вийшов на зустріч з українськими журналістами. На питання про перший контакт з Путіним і «хто кого» президент відповів: «Поки нічия».