Типу-ЗМІ: Telegram-канал «Темний лицар» розповідає, як недружно живуть «слуги народу» і чому в них усе погано. Що з цього правда — розбір theБабеля

Автор:
Катерина Коберник
Дата:
Типу-ЗМІ: Telegram-канал «Темний лицар» розповідає, як недружно живуть «слуги народу» і чому в них усе погано.  Що з цього правда — розбір theБабеля

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

«Темний лицар» — один з найпопулярніших Telegram-каналів з політичними новинами та інсайдами. У нього 50 тисяч підписників — це більше, ніж у будь-якого великого українського новинного видання. Канал розповідає про скандали, інтриги та розслідування всередині фракції «Слуги народу» (СН) у парламенті. Хто його автор — невідомо, але сам себе він називає чинним депутатом від СН. Він різкий, нетолерантний і сміливий — фракція давно намагається знайти і покарати «лицаря» за «зливи» внутрішньої інформації. Крім фракції, він розповідає про протистояння всередині Офісу президента (ОП), боротьбу різних груп впливу за Київ та іноді критикує президента. Ми перечитали всі повідомлення каналу, розібралися, кому «лицар» симпатизує, кого ненавидить, знайшли несподівані теорії змови та правдиву інформацію.

Перше повідомлення «Темний лицар» опублікував 17 вересня 2019 року й одразу пообіцяв розповісти «найтемніші інсайди ЗеКоманди». Головний профіль каналу — новини з життя фракції СН, Кабінету міністрів і трохи — Офісу президента. За два місяці після старту «лицар» зібрав 22 тисячі підписників, а ще через місяць їхня кількість перевищила 50 тисяч. Найближчі конкуренти «лицаря» — канал «Легітимний» (53 тисячі) і канал журналістки Соні Кошкіної Sonya Koshkina (official) (41 тисяча).

Автор каналу каже, що він чинний депутат СН. У фракції підозрюють, що це мажоритарник Максим Бужанський — відомий у соцмережах блогер, чий особистий Telegram-канал читає понад 24 тисячі людей. Ми запитали людину, чиї контакти зазначені в даних «лицаря», чи це правда. Він відповів, що Бужанський — «бодібілдер-сталініст», підтвердив, що працює депутатом СН і сам веде канал.

Ще одним можливим автором каналу називають блогера, мажоритарника від СН і приятеля Бужанського Олександра Дубінського. Однак «лицар» критикує Дубінського, дорікає в слухняності владі й називає «ідіотом».

Канали Дубінського, Бужанського і «лицаря» схожі. Усі троє авторів емоційно, часто нецензурно критикують МВФ, премʼєра Олексія Гончарука, міністра економіки Тимофія Милованова, вважають, що Петро Порошенко має сидіти у вʼязниці, а фракція СН — працювати ефективніше. Канали репостять один одного й іноді коментують новини. Але поки ані фракція СН, ані журналісти реального автора «лицаря» назвати не можуть. Хоча, якщо вірити автору каналу, керівництво фракції і партії не раз намагалося його знайти і влаштовувало справжнє полювання.

Про кого і що пише «лицар»

Президент Зеленський намагається керувати парламентом та монополізувати владу. Його перші місяці правління багато в чому схожі на перші місяці Порошенка.

Офіс президента і його голова Андрій Богдан прирівняли депутатів до «безсловесного бидла, яке тисне «зелену кнопочку». Богдан — єдиний управлінець в ОП, здатний вирішувати важливі питання. Він підтримує депутата від СН Олександра Ткаченка в боротьбі за посаду мера Києва. В ОП Богдан воює з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком. Останній хоче взяти під контроль неформальну групу всередині фракції СН, яку контролює бізнесмен Ілля Павлюк.

Премʼєр-міністр Гончарук — неефективний менеджер-порохобот. Посаду отримав за протекцією колишнього міністра економрозвитку, нинішнього глави «Укроборонпрому» Айвараса Абромавичуса. Оточив себе такими ж неефективними керівниками з Офісу ефективного регулювання (BRDO), який Гончарук очолював до приходу в Кабмін. Кабмін симулює реформи і витрачає на це бюджетні гроші.

Глава фракції СН Давид Арахамія — недалекий і самовпевнений депутат, у минулому порохобот. Неефективно керує фракцією і має американське громадянство. Остання тема особливо хвилює автора каналу, їй присвячено багато постів, в одному з яких зʼявився знімок американського паспорта депутата. Але, як визнав «лицар», фото виявилося фейком. Арахамія — людина, яку «лицар» найчастіше принижує і критикує.

Олігарх Ігор Коломойський керує групою депутатів у СН, яка не голосувала за зняття депутатської недоторканності з Ярослава Дубневича. Після того, як Коломойський програв ПриватБанку в апеляційному суді Лондона, його боротьба за владу та активи всередині країни посилиться. Автор вважає, що Коломойський справедливо назвав міністра Милованова «дебілом» і розкритикував міністра культури Володимира Бородянського (обидва засудили виступ хору Верьовки у програмі «Вечірній квартал» на телеканалі «1 + 1» з іронічною піснею про пожежу в будинку колишньої глави НБУ Валерії Гонтаревої). На питання theБабеля про те, чи вийшло у влади вибудувати вигідні для країни стосунки з олігархами, «лицар» відповів: «Олігархи отримують усе завжди».

За Київ ведуть боротьбу з одного боку мер Віталій Кличко, а з іншого — Андрій Богдан, його друг-забудовник Андрій Вавриш і народний депутат Олександр Ткаченко. Також столицю негласно курирує радник президента Єрмак зі своїм кумом, депутатом від СН Миколою Тищенком. Ці угруповання перманентно воюють, але іноді обʼєднуються, щоб вирішити питання, які можуть принести їм взаємну вигоду. У контексті Києва автор нерідко згадує друга Кличка, нардепа Вадима Столара, якого раніше називали куратором забудови міста. Столар намагається домовлятися з різними групами впливу.

Теорії змови і правда

У Telegram-каналі багато оцінювальних суджень, образ та емоцій. Автор часто звинувачує високопосадовців і депутатів у гомосексуальності. Перевірити частину інформації складно або неможливо. Наприклад, «лицар» пише, що СБУ впровадила в партію своїх людей, які пропонують і просять гроші в депутатів за різні послуги і доповідають про все в службу.

Також він повідомляє, що помічниця віцеспікера від СН Руслана Стефанчука Олена Канівець обіцяє депутатам від 10 до 20 тисяч доларів на місяць за роботу з «юридичним центром партії». Гроші отримають ті, хто буде подавати потрібні законопроєкти та орієнтуватися на спікера і віцеспікера, які створюють свою депутатську групу.

Частина інформації в «Темному лицарі» — правда. Наприклад, theБабель писав про конфлікт різних груп усередині ЗеКоманди в Києві. Також депутати та працівники ОП не раз на умовах анонімності підтверджували конфлікт між главою ОП Андрієм Богданом і радником президента Андрієм Єрмаком.

Десятого листопада канал опублікував тези, які керівництво фракції розіслало депутатам перед зʼїздом партії. У цьому «темнику», як його називає «лицар», нардепам пояснили, як відповідати на незручні питання, відбивати атаки на партію і правильно критикувати попередню владу.

Реклама і джинса

Рекламу, за словами «лицаря», він у каналі не розміщує. Але під час підготовки матеріалів про політичні Telegram-канали в одному з них — «Жінка з косою» — нам дали контакти менеджера, який займається рекламою. Він назвався Олександром і показав прайс-лист на розміщення інформації в кількох популярних політичних каналах, зокрема й у «лицарі». Олександр відразу сказав, що цей канал замовлення бере рідко і ціна за одну публікацію стартує від 1 300 доларів. Ми запропонували розмістити інформацію про високопосадовця ОП. Олександр сказав, що «Темний лицар» відмовився це робити. Інші канали назвали свою ціну. Які саме — читайте в наступних розборах серії «Типу-ЗМІ».