Поліція затримала підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Як вона їх знайшла? Хронологія подій та відкриті питання

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Поліція затримала підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Як вона їх знайшла? Хронологія подій та відкриті питання

Гонтар Володимир / УНІАН / «Бабель»

Двадцятого липня 2016 року вбили журналіста та ведучого Павла Шеремета: о 7:43 ранку у центрі міста вибуховий пристрій спрацював у його автомобілі, коли Павло їхав на ефір на радіо. Згодом правоохоронці продемонстрували відео, на якому видно, що вночі вибухівку під авто закладали жінка і чоловік. За три роки новин у справі практично не з’являлось. Але у четвер, 12 грудня, поліція провела обшуки і затримала трьох осіб, яких підозрює в тому, що саме вони підкладали вибухівку і готували цей злочин. Це музикант і військовослужбовець Андрій Антоненко, медик 25-ї бригади Яна Дугарь і дитячий хірург Юлія Кузьменко. За версією слідства, вони зробили це, щоб дестабілізувати ситуацію в країні та привернути увагу до націонал-радикальних ідей.

Вбивство Павла Шеремета розслідують вже три з половиною роки. Слідчі проаналізували близько 35 злочинів, які могли б бути з ним повʼязані. Вони шукали схожі ознаки: наприклад, як була виготовлена вибухівка, як кріпили пристрій.

Вийти на виконавців вбивства Павла Шеремета вдалося після того, як слідчі звернули увагу на два злочини

  • Двадцять першого листопада 2015 року в Херсонській області неподалік селища Чаплинка два вибухи пошкодили опори лінії електропередач. Один із організаторів цього злочину — чоловік на прізвисько «Нацик» чи «Дровосєк». Слідство має фото, зроблене під час злочину: на ньому зафіксували чоловіка в чорній футболці із cимволікою хеві-метал групи. Слідство вважає, що це рок-музикант та військовий Андрій Антоненко.

    Як він пов’язаний із справою Шеремета. Андрій Антоненко проживає неподалік від місця, де вибухнув автомобіль Павла Шеремета. На відеозаписах, які зняли з камер спостереження в районі вбивства Павла Шеремета, є дві особи: чоловік і жінка. Одяг чоловіка теж має схожу символіку. Крім того, слідство зацікавили двоє знайомих Антоненка: дитячий хірург Юлія Кузьменко та громадянин К. з позивним «Електрик». Вони жили разом, мали спільних друзів, допомагали військовим або самі служили. На одному зі спільних фото слідчі побачили поряд із Юлією Кузьменко волонтерку Яну Дугарь.
  • Замах на бізнесмена Ч. влітку 2018 року в місті Косів (Івано-Франківська область). Кілери використали саморобний вибуховий пристрій, «майже ідентичний» до того, який використали для вбивства Павла Шеремета. Серед інших, поліція сьогодні затримала замовника цього замаху.

    Як пов’язані зі справою Шеремета. Слідчі звернули увагу, що в цій справі, як і в справі Шеремета, злочинці використали неодимові магніти, щоб закріпити вибухівку. У Косові пристрій відчепився від кузова машини, бо той був оброблений полімером, і не спрацював. Слідчі встановили машину, у якій їхали закладати вибухівку, і людину, що її орендувала. Це був Іван «Пістолет» Вакуленко.

    Підозрювані у цьому злочині — подружжя Інна «Пума» Грищенко і Владислав «Буча» Грищенко. Іван Вакуленко возив Владислава Грищенка з Києва у Косів. Їхні ДНК знайшли на вибуховому пристрої.

Далі слідчі прослуховували групу, провокували її учасників на дії та спостерігали за ними

Слідчі викликали Івана «Пістолета» Вакуленка на допит у справі Шеремета. В цей момент слідство вже прослуховувало телефони учасників групи.

Після того, як «Пістолет» отримав повістку, він подзвонив Інні «Пумі» Грищенко і повідомив, що його викликали на допит. Інна подзвонила іншим особам і розповіла про повістку. Слідство наполягає, що вона не здивувалась тому, що Івана викликали у справі Шеремета.

Наступного дня після отримання повістки Іван Вакуленко покінчив життя самогубством, вистріливши собі в голову з мисливської рушниці. Інна Грищенко по телефону розповіла своєму чоловіку про самогубство Івана та сказала, що це їм на руку («Тепер вертеть будем, как хотеть»).

Слідчі провели обшуки та затримання в рамках справи про замах на життя бізнесмена Ч. в місті Косові.

Владислава Грищенка затримали першим, 24 вересня, його дружину 5 листопада. Під час обшуку та затримання Владислава Грищенка за його автомобілем приїхав громадянин К. «Електрик», зафіксований у справі про херсонські опори. Таким чином слідчі звʼязали ці дві справи. Виявилось, що фігуранти двох справ спілкуються. Слідчі знайшли багато спільних фото всіх осіб, причетних до двох справ.

Коли Яна Дугарь дізналась, що в її знайомих проводять обшуки, вона в телефонній розмові розповіла, як знайшла в своїй орендованій квартирі сім телефонів, три книжки з саперної справи і набір сапера. З її слів, які можна почути на відео, зрозуміло, що ці речі їй не належать і вона сама злякалась, коли їх знайшла.

Як, за версією слідства, були розподілені ролі у групі, яка підірвала Павла Шеремета

Медик 25-ї бригади Яна Дугарь. Вона схожа на жінку-«розвідницю», яка, за версією слідства, кілька разів у різні дні фотографувала камери спостереження, встановлені по маршруту руху закладників вибухівки. Вона це робила телефоном, в якому не була встановлена сім-картка.

Дитячий хірург Юлія Кузьменко. За версією слідства, саме вона закладала вибухівку. За інформацією theБабеля, слідство вважає, що саме вона вранці 20 липня стежила за автомобілем і могла натиснути на спускову кнопку вибухового пристрою. Кузьменко знайома з Андрієм Антоненком.

Андрій Антоненко — військовий Сил спеціальних операцій (ССО), рок-музикант. За версією слідства, він є організатором вбивства і супроводжував Юлію Кузьменко, коли вона закладала вибухівку під машину Павла Шеремета. Слідство довгий час не могло встановити, куди зникли чоловік і жінка, зафіксовані на камерах спостереження в районі вбивства. Неподалік від того місця, де востаннє їх фіксували камери, живе Антоненко.

Антоненко, Кузьменко і Дугарь

Сергей Чузавков УНIАН / Facebook Юлiя Кузьменко / Facebook Яна Дугарь

Подружжя Грищенків — Інна «Пума» та Владислав «Буча». Їхню роль у справі про вбивство журналіста слідство не озвучило, лише натякнуло, що Владислав вміє робити вибухівку.

Слідство підкреслює, що всі пʼятеро не використовували свої мобільні телефони приблизно в один і той самий період: з ранку і вечора 19 липня до ранку 20 липня 2016 року — тобто під час убивства.

Питання, які залишилися до слідства

1. Хто замовив вбивство Павла Шеремета та з якою метою?

2. Чи могли волонтери і військовослужбовці бути зацікавлені в дестабілізації ситуації в країні?

3. Якщо слідство пов’язало дві справи після того, як затримало Владислава Грищенка і провело в нього обшуки, то звідки взявся запис розмови Грищенка та «Електрика», який вочевидь був зроблений до затримання?

4. Яку роль виконували Інна та Владислав Грищенки?