Типу-ЗМІ: Популярний Telegram-канал «Легітимний» розповідає про «вежі Кремля» і лякає Майданом імені Порошенка. Що з цього правда — розбір theБабеля

Автори:
Оксана Коваленко, Марія Жартовська
Дата:
Типу-ЗМІ: Популярний Telegram-канал «Легітимний» розповідає про «вежі Кремля» і лякає Майданом імені Порошенка.  Що з цього правда — розбір theБабеля

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

У Telegram-каналу з політичними чутками та інсайдами «Легітимний» 54 тисячі підписників. Йому без одного дня рік — перший допис зʼявився 20 грудня 2018 року. За цей час «Легітимний» намагався вгадати імʼя майбутнього українського президента, розповідав про плани Кремля і постійно лякав Майданом на чолі з Петром Порошенком, який поки так і не відбувся. Кореспондентки theБабеля Оксана Коваленко і Маша Жартовська перечитали майже три тисячі постів каналу, не зійшли з глузду та розповідають, що з цього правда.

«Легітимний» — майже рекордсмен у своїй ніші. Більше підписників, ніж у нього, тільки в каналу «Джокер» (майже 78 тисяч), який стрімко розширився завдяки пранкам політиків. Девіз каналу: «Не живи в ілюзіях — будь у курсі реальності!» Перше повідомлення довге і філософське: «Демократія забирає ті дрібниці, які народові дала диктатура — роботу, житло, стабільність, — і дає натомість свободу. Усе залежить від того, чим для вас є свобода, а чим демократія! Ми Вам даємо інформацію».

Автор або автори каналу невідомі. Про себе вони говорять у множині й часто посилаються на анонімні джерела. З аудиторією вони розмовляють російською і навіть найпростіші цитати українською перекладають. У постах вони часто використовують незвичне для українців, але поширене в Росії слово «інтересант», тобто зацікавлена особа. В одному з повідомлень автори визнають, що їх нерідко повʼязують з головою Офісу президента (ОП) Андрієм Богданом і вони до цього звикли.

Ми звʼязалися з людиною, чиї контакти вказані в каналі. Він обіцяв відповісти на наші запитання, але на момент публікації цього не зробив. Щойно ми отримаємо відповіді, додамо їх у матеріал.

На відміну від найближчого каналу-конкурента «Темного лицаря» (більше про нього читайте тут), «Легітимний» не позиціонує себе як інсайдера всередині команди влади. Він стартував до того, як Володимир Зеленський почав передвиборчу кампанію, і робив ставки на різних політиків. Спочатку найбільш імовірним претендентом на посаду президента «Легітимний» називав Юлію Тимошенко та іноді цитував близького до неї політолога Віктора Небоженка. Шанси Зеленського автори оцінювали скептично, але ставилися до нього з симпатією. Ось головні тези «Легітимного» про нього, політиків, олігархів і чиновників.

Ось що «Легітимний» відповів на наші питання

  1. Як прийшла ідея створити канал, навіщо, з якою метою?

    Канал створили в грудні 2018 року з основною метою — зробити тренд на політичну аналітику в українському сегменті на зразок російського «Незигаря», який визначає всю архітектуру тамтешнього Telegram. На той момент ще не було відомо, хто стане президентом, тому ми почали вивчати Telegram як альтернативний майданчик, який в Україні дуже недооцінювали. Після перемоги Володимира Зеленського наш канал трансформувався в першоджерело інформації з держструктур.

  2. Скільки людей працює над каналом, хто вони?

    У нашій команді вже сім осіб. Є політтехнологи та нинішні чиновники, які безпосередньо пов'язані з українською політикою.

  3. Чому ви обрали таку назву? Слово «легітимний» асоціюється з Януковичем.

    Ми виходили з того, що головною фішкою будь-якого піару має бути яскрава назва з певним смисловим навантаженням. «Легітимний» підійшов за всіма цими параметрами. Ми жодним чином не пов'язані з Януковичем і ставимося до нього не краще, ніж до Порошенка.

  4. Ви посилаєтеся на джерела в Кремлі та на окупованих територіях. Ви їх шукали чи вони самі вирішили ділитися з вами інсайдами? Наскільки вони близькі до людей, які приймають рішення?

    Спочатку в нас було всього кілька джерел в Офісі президента, і матеріалу було небагато. Зараз приходить дуже багато листів, надсилають різні матеріали, плітки та «чутки». Переважно джерела з Кремля та «ЛДНР» вийшли на нас самі й запропонували «ділитися» ексклюзивною інформацією. Ми домовилися, що будемо ставити їхні матеріали після того як перевіримо. Вони надіслали нам матеріал, з яким ми почекали й не опублікували. Минув час, інсайд підтвердився, з цього моменту ми почали співпрацю, але попередили, що якщо буде вкид, ми її припинимо. Зараз продовжуємо з багатьма з них працювати. З кількома перестали мати справу, оскільки інформація була суперечлива.

  5. Ваш канал — один з найпопулярніших. Як ви його просували? Один з ваших каналів-конкурентів розповів нам, що за 30 тисяч доларів ви репостили його новини три місяці. Який середній дохід каналу за місяць?

    Перші місяці просували дуже важко — реклами замовляли багато, але приріст був маленький. Весною 2019 року витрачали в середньому 300 доларів в день на рекламу та SMM.

    У нас є і комерційна частина, і альтернативна. Ми пропонуємо рекламу за гроші або за інсайд. Кожен вибирає свою стратегію співпраці з нами. З багатьма каналами обмінюємося репостами на безкоштовній основі, багато каналів просто поважаємо, читаємо та радимо їх своїм читачам.

    Зараз канал вийшов на самоокупність — витрати на рекламу і просування покриваємо з доходів. У середньому канал може приносити більш ніж 15 тисяч доларів на місяць (якщо ставити рекламу щодня), але ми не робимо це часто, оскільки «Легітимний» створювали не для заробляння грошей.

Володимир Зеленський

До початку передвиборної кампанії канал називає Зеленського «Вовою», «новим відкриттям», «темною конячкою Коломойського» і хвалить його команду за креативність. Після виборів молодий президент «добре блефує» і «піднімає ставки, граючи на тему «розпуску парламенту». У «Легітимного» Зеленський майже ні в чому не винен і хоче миру, але йому постійно хтось заважає.

Петро Порошенко

Рік канал переконує читачів, що Петро Порошенко готує силовий сценарій. До президентських виборів — щоб утримати владу і не віддати її Зеленському, після — щоб повернути владу. Автори каналу чекають Майдану імені Порошенка і зараз, або, як варіант, прогнозують, що колишній президент піде мирним шляхом і буде домагатися імпічменту Зеленського.

Глава МВС Арсен Аваков

Торгується за крісло премʼєр-міністра і демонструє свою значимість. За версією «Легітимного», проти Авакова опоненти Зеленського готують масштабні кампанії, хочуть викинути його з команди президента і дискредитувати Нацполіцію.

Голова ОП Андрій Богдан

Бути поруч із Зеленським йому доручив Коломойський. У «Слузі народу» (СН) бояться посилення позицій Богдана і формують проти нього приховану коаліцію. Вороги президента хочуть зробити з чиновника «токсичну фігуру», «якої Зеленському доведеться позбутися». Богдан просуває кримінальні справи проти Порошенка.

Ігор Коломойський

Працює в партнерстві з Зеленським. Для Заходу Коломойський — «поганий поліцейський»: він нагадує, що Україна захищає Європу від «русского мира», а це коштує грошей. Зеленський — «хороший поліцейський», якому непопулярні тези озвучувати не доводиться. Коломойський хоче підімʼяти під себе Київську, Одеську, Харківську та Дніпропетровську області. Ще одна амбіція олігарха — щоб його людина брала участь у переговорах між Україною і Росією замість Віктора Медведчука. Хто ця людина — незрозуміло.

Мер Києва Віталій Кличко

У серпні 2019-го, в розпал конфлікту Офісу президента з Кличком, канал першим опублікував відео зі святкування дня народження Вадима Столара. На відео Столар, якого багато років називали неформальним куратором київської забудови і соратником Кличка, сидить поруч із мером. Раніше будь-які стосунки зі Столаром Кличко заперечував.

Також під час конфлікту Кличка з ОП канал опублікував соцопитування маловідомої компанії Seetarget. Згідно з його результатами, у другому турі виборів мера Києва перемагав суперник Кличка — депутат від СН Олександр Ткаченко. Опитування авторитетного Київського міжнародного інституту соціології говорило про протилежне.

Коли на початку листопада боротьба між ОП і мером пішла на спад, канал визнав, що у Кличка добре вийшло вирішити конфлікт і зберегти вплив на місто.

Джордж Сорос

Його люди всюди. Це і лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук, і ексміністр оборони Анатолій Гриценко, мер Львова Андрій Садовий, колишні депутати Мустафа Найєм і Сергій Лещенко, режисер Олег Сенцов. Останній, упевнені автори каналу, готує свій політичний проєкт, хоча сам Сенцов багато разів заявляв, що в політику йти не збирається. Крім іншого, Сорос дав вказівку «мочити Авакова» після пресконференції у справі Павла Шеремета.

Кремль і блогер Анатолій Шарій

«Легітимний» часто розповідає про протистояння «Кремлівських веж». Так він називає боротьбу за вплив на Володимира Путіна в українському питанні між його помічником Владиславом Сурковим і першим заступником голови Мінекономрозвитку РФ Михайлом Бабичем. Суркова намагалися відсторонити від переговорів з Україною, але він усіх обіграв і залишив за собою міжнародний порядок. Бабич посилився і курирує економічні питання з Україною. Те, що Сурков залишився на українському напрямку, канал вважає хорошою новиною.

«Легітимний» репостить канал блогера Анатолія Шарія. Після дострокових парламентських виборів автори пишуть, що партія Шарія набирає обертів, і тому СБУ отримала команду її переслідувати. Хто дав команду — не зрозуміло. Канал також пропонує Шарію створити своє політичне ток-шоу в Парижі або Берліні й запрошувати в ефір політиків з «ЛДНР / Москви / Криму». Гостем такої програми, на думку авторів каналу, міг би стати опальний Віктор Янукович. «Ви уявляєте, який рейтинг буде в цього ток-шоу?» — запитує «Легітимний».

Автори репостять російський Telegram-канал «Незыгарь», який повʼязують з Кремлем.

Теорії змов і правда

Перевірити більшість «інсайдів» каналу неможливо — вони базовані на анонімних джерелах та абстрактні. Ми вибрали кілька фактів і прогнозів, які вже підтвердилися або, навпаки, виявилися неправдою.

У травні «Легітимний» прогнозував, що скоро в Україну можуть прилетіти олігарх Дмитро Фірташ і «медіаексперт та топблогер Анатолій Шарій, з якого зараз знімуть усі звинувачення». Ні той, ні інший додому не повернулися.

У вересні канал писав, що в Україну повернеться син ексгенпрокурора Віктора Пшонки — Артем. Інформації про його повернення немає.

Можливими претендентами на посаду секретаря РНБО канал називав Анатолія Гриценка, Арсена Авакова, Андрія Богдана, спікера Ради Дмитра Разумкова та олігарха Валерія Хорошковського. Зрештою посаду обійняв заступник секретаря відомства Олексій Данилов (велике інтервʼю з ним — тут).

За два тижні до початку акції під ОП «Легітимний» передбачив її назву — «Ні капітуляції».

За місяць до призначення Авакова в новий Кабмін канал спрогнозував, що міністр точно збереже свій портфель.

За півтора місяця до зустрічі в Парижі лідерів «нормандської четвірки» «Легітимний» прогнозував, що на переговорах піднімуть газове питання і спробують домовитися про транзит газу через Україну. Девʼятого грудня 2019 року Путін і Зеленський обговорили це питання в Парижі, але поки ні про що не домовилися.