«У китайців ешелон грошей стоїть, який чекає, поки землю почнуть продавати». Що думають і говорять учасники київських мітингів проти продажу землі — репортаж

Автор:
Євген Спірін
Дата:

Рада 13 листопада у першому читанні ухвалила закон, який знімає мораторій на продаж сільгоспземель. Фракції партій «Батьківщина» та «Опозиційна платформа — За життя» намагалися зірвати голосування, але «Слуга народу» та позафракційні депутати все-таки проголосували за закон (докладніше про нього читайте тут). До другого читання в документ внесли майже чотири тисячі поправок. У цей час у Києві та інших містах почалися акції протесту проти продажу землі. Спочатку люди збиралися під Верховною Радою, 17 грудня дійшло до сутичок: кілька працівників поліції поранені, один нацгвардієць потрапив у реанімацію, трьом протестувальникам готують підозри. Вдень 19 грудня противники закону перекрили центральну вулицю Хрещатик і вимагали відкликати з парламенту проєкт. Кореспондент theБабеля Євген Спірін пішов на акцію протесту і поговорив з її учасниками, щоб дізнатися, хто вони, чого бояться та що знають про закон про продаж землі.

Вночі напередодні 19 грудня в аграрному комітеті під час розгляду понад чотирьох тисяч поправок до закону побилися депутати. Зрештою комітет, який очолює «Слуга народу», встиг розглянути тільки 179 поправок. На засідання прийшли депутати від партії «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко та нардепи від ОПзЖ. Їхня вимога — відкласти ухвалення ринку землі до наступного року. Вони стукали по столу паперами, розкидали документи та кричали: «Ганьба!» А ще побилися Ілля Ківа від ОПзЖ, Вадим Івченко з «Батьківщини» і депутат СН Андрій Мотовиловець. Засідання комітету перенесли на ранок 19 грудня, а депутати від ОПзЖ анонсували нову хвилю протестів під Радою.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Удень 19 грудня біля Верховної Ради майже нікого немає. Навпроти центрального входу сцена, на ній великий екран: показують відео протестів 17 грудня. Поруч зі сценою стільці у два десятки рядів. Вони порожні, тільки на двох сидять чоловік і жінка. Трохи далі від сцени білі намети з символікою «Нацкорпусу». В одному з наметів навколо деревʼяного столика стоїть натовп. На столику кетчуп, майонез, гірчиця і нарізаний батон. З термоса наливають чай. Будівлю Ради оточила поліція, у Маріїнському парку теж багато правоохоронців. У центрі площі стоять четверо людей із прапорами. На прапорах написано: «Ні геноциду українського народу». Чоловік у коричневій шкіряній куртці, з вусами і пакетом у руках агресивно жестикулює. Його звуть Павло, каже, що він фермер і протестує третій день.

— Землю продадуть, а нас усіх виженуть з наших будинків!

— Чому?

— Як чому? Тому що будинки стоять на землі. А її продадуть.

— А чому вас так мало сьогодні?

— Так той... Усі пішли перекривати Хрещатик, під ЦУМ. Ми сюди прийшли два дні тому, звернулися до цих «зелених соплів», а вони нас не чують. Ну так, як говорили в армії —не чують через вуха, почують через ноги. Перекриємо к хєрам увесь рух, будуть знати.

— А при чому тут люди, які з роботи їдуть, а ви їм дорогу закрили?

— Тому що нема чого тут оце! Нашу матір продають, а вони на роботуу ходять! Усі сюди! На акцію.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Уздовж площі ліниво ходять працівники поліції, деякі пʼють каву, з колонок грають пісні «Океану Ельзи» та Кузьми Скрябіна. Людей справді мало, усі пішли перекривати Хрещатик. Жінка біля паркану підбурює натовп іти туди ж:

— Нехай почують нас! Ми аграрії, ми сіль цієї країни! За нами бізнес і податки.

Правоохоронець сміється:

— Цікаво, скільки вони за ці мітинги в конвертах отримують і скільки потім податків віддадуть?

Після бійки 17 грудня фото протестувальників у формі «Нацкорпусу» розійшлися на меми. У Facebooк популярним став один з учасників мітингу з задертою ногою. Фото підписали так: «Молодий аграрій показує висоту стебла кукурудзи». У день сутичок людей під Раду централізовано звезли на автобусах, деякі з них були в масках і з газовими балончиками.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Хрещатик перекритий від універмагу до вулиці Прорізної, що за кілька сотень метрів. Близько 300 людей стоять кількома рядами з плакатами. На них написано: «Землю селянам, а не олігархам», «Ні продажу землі», «Зе-брехуни». Поряд стоять поліцейські машини, вони спрямовують автомобілі в обʼїзд, пропускаючи тільки тролейбуси. Видно прапори з написами «Аграрна палата України», «Штаб опору продажу землі», «Національний корпус». У натовпі люди в зелених жилетах розмахують плакатами. Трохи осторонь стоїть чоловік у чорній вʼязаній шапці, замотаний у прапор . Запитую, навіщо він прийшов перекривати дорогу.

— Тому що я проти такої земельної реформи, яку пропонує влада. Вони хочуть віддати 200 тисяч гектарів в одні руки. І це разом з юридичними особами та іноземцями! Я проти цього, тому що це територія України, яка не повинна продаватися, тому що це наша незалежність.

Сергій Моргунов / «Бабель»

У натовпі шум, двоє чоловіків лаються. Один з плакатом «Геть іноземних агентів» кричить на іншого, який, схоже, просто проходив повз. Чоловік з плакатом каже:

— Що ти мені тут «марно»? Люди за цю землю життя поклали, а ти кажеш «марно»! Виродок.

— Сам ти! Зібралося стадо дегенератів, не даєте ринок запустити.

Перехожий іде, а чоловік продовжує скаржитися, каже, що вже кілька днів стоїть тут і йти не збирається.

— Ми прийшли відстояти нашу українську землю, наше коріння, наші звичаї, тих людей, які загинули за всю історію України, захищаючи права та свободи людини, за гідний рівень життя. Земля — це не товар, бо її створив Творець і передав людям у загальне користування, щоб вони отримали від цього задоволення. А ці тварюки, пограбувавши в 90-му людей, призвели антисоціальною політикою до геноциду, примушуючи продати останнє — українські землі. Оборонні підприємства вони вже продали, тепер залишилася земля. Потім вони візьмуться за приватизовані квартири, а потім людей на кладовище відправлять. Ми повторюємо трагічну історію американських індіанців. Де вони сьогодні?

— Де?

— У резервації!

Сергій Моргунов / «Бабель»

Навколо підземного переходу навпроти ЦУМу юрмиться «Нацкорпус». У них прапори з символікою руху та великий плакат «Землю селянам, а не олігархам». На вигляд підліткам не більше ніж по 16 років, фотографуватися вони не хочуть, ховають обличчя в шарфи, навіщо прийшли на площу теж не відповідають. До них підходить жінка в зеленій камізельці і просить запальничку. У руках у неї плакат «Продаж землі — втрачене майбутнє». Звертаюся до неї:

— Чому ви вирішили, що, почавши продавати землю, ми втратимо майбутнє?

— Тому що так і є. Бо прийдуть іноземці і почнуть працювати на землі. Хіба вони нас пустять?

— Але за законом іноземці не можуть купити землю.

— Все одно погано! Тому що ми знаємо, що земля наша і наших дітей, а то не зрозуміло чия буде.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Питаю, що означають зелені жилети і напис «Штаб захисту української землі», жінка відвертається.

— Ну, штаб захисту — це ми самі. Просто щоб берегти...

— А хто вас привіз у Київ?

— До побачення!

Жінка йде з плакатом під пахвою. З боку «Нацкорпусу» починають скандувати: «Слава Україні!» У натовпі кричать: «Ми не проти продажу, ми проти закону». Підходжу, щоб запитати, якого саме. Жінка в куртці і з прапорцем пояснює.

— Ми проти закону 2178-10. Це просто дерибан. Якщо закон приймуть, нашої країни просто не буде. Вона зникне.

— А що у вас за штаб і чому ви всі в зеленому?

— Просто аграрії, профспілки та інші сили стали разом на захист українських земель.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Хтось знову кричить: «Одна, єдина, вільна...», його обривають: «Це не те! У нас інша акція». Хрещатиком їде тролейбус, представник «Нацкорпусу» кричить: «Відійдіть, пропускай». Кілька людей відходять у бік. Одна з них —представниця «Аграрної палати» Оксана Устименко. Вона тут теж стоїть кілька днів.

— Щодо заборони продажу землі іноземцям, то існують механізми, які обійдуть цей закон. Можна знайти українця, який на свій паспорт все оформить. Зараз ще один законопроєкт готується, про можливість отримати українське громадянство без відмови від попереднього. Тобто умовний китаєць, маючи подвійне громадянство, може отримати право на цю землю. Я довго працювала в інвестиційній компанії і багато спілкувалася з китайцями. І вони мені дослівно говорили, що в них ешелон грошей стоїть, який тільки й чекає, поки землю почнуть продавати.

Оксана вважає, що захищає фермерів, а новий закон буде на руку тільки корпораціям.

— Якщо порівняти податки малих і середніх фермерів і великих корпорацій, то ми побачимо велику різницю в податках на гектар. Тому що великі корпорації можуть уникнути податків завдяки оптимізації. А простий фермер чесно сплачує податок. Тому ми і стоїмо тут, щоб захистити малого та середнього фермера. У нас зараз, якщо землю продадуть, то тваринництво помре, пасовищ не буде. Тому що тримати за такі гроші пасовища дуже дорого.

«Нацкорпус» знову скандує гасла. З боку ЦУМу журналісти вишикувалися в ряд і записують стендапи для вечірніх випусків новин. У камеру до всіх лізе пʼяний чоловік.

— Ми не віддамо ні пʼяді землі! Ми будемо стояти тут до кінця! Чого б це не коштувало, нехай холоднішає, нехай іде дощ, сніг, лютує хуртовина! Ми будемо тут стояти, поки не добʼємося свого.

Натовп скандує: «Земля не товар, Україна не базар». До 16:00 протестувальники йдуть, Хрещатик відкривають для транспорту. Біля ЦУМу збирається парад Святих Миколаїв.

Сергій Моргунов / «Бабель»