Новини кінця світу. Джоан Роулінг образила трансґендерів, в Едварда Сноудена конфіскують гонорар за мемуари, Малін Акерман зіграє в «жіночій» версії «Бійцівського клубу»

Автор:
Остап Кармоді
Дата:
Новини кінця світу. Джоан Роулінг образила трансґендерів, в Едварда Сноудена конфіскують гонорар за мемуари, Малін Акерман зіграє в «жіночій» версії «Бійцівського клубу»

Дар'я Светлова / Артем Марков / «Бабель»

Щотижня оглядач Остап Кармоді робить усе, щоб кінець світу не застав його зненацька: вивчає кращі відкриття світових науковців, стежить за китайською пропагандою, придивляється до нововведень у роботі соціальних мереж, читає матеріали судових процесів з питань ґендеру, шукає ознаки інтелекту у штучного інтелекту, вивчає новини глобального потепління, боротьби з глобальним потеплінням і боротьби з боротьбою з глобальним потеплінням. theБабель публікує його авторську добірку в суботу вранці.

Письменниця Джоан Роулінг викликала цунамі обурення лівих активістів після того, як виступила на захист «трансфобки».

Історія почалася з того, що уряд Шотландії запропонував дозволити людям самостійно обирати собі офіційну стать, а працівниця британського аналітичного інституту «Центр глобального розвитку» Майя Форстейтер написала з цього приводу серію критичних твітів. Форстейтер заявила, що є тільки дві біологічних статі, і чоловік не може просто стати жінкою, тим більше, якщо він навіть не зробив собі пластичну операцію.

Через ці твіти роботодавець звільнив її за трансфобію. Форстейтер подала на нього в суд (адже вона висловлювала приватну думку), але суддя визнав, що слова Форстейтер «є несумісними з людською гідністю та фундаментальними правами інших людей» і можуть завдати трансґендерам «величезного болю». Тому, на думку суду, Форстейтер не мала права висловлювати такі думки й була звільнена справедливо.

Коли стало відомо про вирок, Джоан Роулінг написала такий твіт:
«Одягайтеся як хочете.
Називайте себе як вам завгодно.
Спіть з будь-ким дорослим, який на це згоден.
Живіть щасливо в мирі та безпеці.
Але виганяти жінку з роботи за слова про те, що стать справді існує?»

Після цього на Роулінг посипалися шишки: трансґендери та ліві активісти кажуть, що її твіт «розбив їм серце», обзивають її поганими словами й вимагають припинити «небезпечну трансфобну пропаганду» та зникнути з суспільного життя. Письменниця не дочекалася й однозначної підтримки від правих: деякі з них пишуть, що вона постраждала від розлюченого натовпу, який сама ж і допомагала створити. Роулінг поки тримається, не стирає свій допис та ні перед ким не вибачається.

Ще одна новина із судової зали: американський суд постановив, що влада США має право конфіскувати гонорар Едварда Сноудена за його мемуари «Особиста справа». Суддя погодився з доводами представників уряду: Сноуден порушив угоду про нерозголошення, яку він уклав з АНБ і ЦРУ, влаштовуючись на роботу, і не повинен отримувати фінансову вигоду від такого порушення. Сам Сноуден, дізнавшись про вирок, заявив, що ніколи й не очікував, що зможе щось заробити своєю книгою і це його не турбує, тому що він писав її не заради грошей.

Проєкт з очищення океану від сміття, про який я двічі писав у «Новинах інших світів», нарешті запрацював: першу партію пластику та іншого сміття доставили на берег. Зібрали, правда, не дуже багато — усього 60 мішків, але, як кажуть, почин дорожчий за гроші.

Журнал Nature — імовірно, найбільш шанований науковий журнал у світі, заявив, що має намір серйозно боротися за жіночу рівноправність у науці й відтепер буде запрошувати на всі свої наукові конференції порівну чоловіків і жінок. Причому, щоб ніхто не міг сказати, що Nature махлює, він буде окремо запрошувати однакову кількість чоловіків і жінок — основних доповідачів, та окремо однакову кількість чоловіків і жінок — звичайних учасників.

Міжнародна група вчених вивчила, як соцмережі впливають на психічний стан людини. Виявилося, що активне спілкування в месенджерах і часті пости в соцмережах, особливо ті, де людина розповідає про своє (хороше) життя, корелюють з хорошим настроєм. А пасивне читання соцмереж — із депресіями, занепокоєнням та іншими психічними проблемами. Ніхто не здивований.

Ось що Вікіпедія говорить про психопатію: «проявляється в поєднанні безсердечності до навколишніх, зниженої здатності до співпереживання, нездатності до щирого каяття, брехливості, егоцентричності та поверховості емоційних реакцій».

Вікіпедія, звичайно, сумнівне джерело, тим не менш завжди вважалося, що у психопатів різко знижена здатність до емпатії. Насправді це не так. Шведські вчені дослідили психопатів, а також людей з двома іншими синдромами з так званої «темної тріади» — макіавеллізмом і нарцисизмом — і зʼясували, що насправді вони цілком здатні співчувати іншим людям. Просто вони не люблять цього робити.

В одному з минулих випусків ми розповідали про епідемію свинячої лихоманки, через яку ціни на свинину та інше мʼясо в Китаї зросли у два з гаком рази. Тепер зʼясовується, що китайська мафія цинічно використовує епідемію для свого зиску.

Бандити за допомогою дронів скидають на ферми заражений корм, і коли свині починають хворіти, пропонують фермерам продати ще здорових свиней за цінами як на відходи. Після цього вони перевозять тварин в інші регіони країни та продають там утридорога — як здорових.

У США готуються до зйомок нової версії «Бійцівського клубу», де головні ролі зіграють жінки. Малін Акерман зіграє дівчину, яка переживає смерть матері, зізнання батька в тому, що він гомосексуаліст і пожежу у власному незастрахованому кофішопі — її героїня нагадує персонажа Едварда Нортона у фільмі 1999 року. Подруга головної героїні приводить її в бійцівський клуб, куди пускають тільки жінок. У ролі господині бійцівського клубу зніметься Белла Торн — актриса, яку вже знають любителі жанру teenspoitation; її героїня нагадує персонажа Бреда Пітта.

Під час недавніх протестів проти аятол в Ірані влада країни вимкнула інтернет. Таке відбувається не тільки за тоталітарних режимів. Влада Індії, «найбільшої демократії світу», цього місяця відключила інтернет у восьми штатах з населенням у десятки мільйонів людей.

Відбувається це через масові протести проти нового закону про громадянство. За ним біженці з трьох держав, що межують з Індією — Пакистану, Бангладеш і Афганістану — зможуть отримувати громадянство за прискореною процедурою, але тільки якщо вони не мусульмани. Проти нового закону протестують як індійські мусульмани (через релігійну дискримінацію), так і індуїсти, які бояться, що країну заполонять іноземні мігранти.

З 2014 року інтернет у різних регіонах Індії вимикали вже понад 350 разів — правда, ще ніколи настільки масштабно. Китайський уряд використовує індійські практики у своїй пропаганді. Він заявляє, що приклад Індії показує, що будь-яка поважаюча себе країна повинна контролювати інтернет, щоб підтримувати громадський порядок, і Китай зі своїм «великим файрволом» усе робить правильно.

Уряд Самоа, де триває епідемія кору, придумав новий спосіб боротьби з антищепленцями: він закликає населення вивішувати червоні прапори біля будинків тих, хто не зробив щеплення собі та дітям — так спеціальним вакцинаційним командам буде легше визначати ще не щеплених громадян. Спосіб насправді не такий уже й новий, і антищепленці порівнюють його зі ставленням нацистів до євреїв.

Від епідемії кору на Самоа вже загинули 60 осіб, більшість з них маленькі діти. Усього заражених на початок грудня було більш ніж чотири тисячі людей. Населення цієї острівної країни становить 195 тисяч.

Американські медики придумали протилежний спосіб маркування дітей: вони пропонують наносити на всіх тих, хто вже щеплений, спеціальне татуювання чорнилом, видимим тільки в ультрафіолетовому світлі.