Книжкові супермаркети «Книгарня Є» і Yakaboo посварилися через російське видавництво. «Книгарня Є» закликає бойкотувати конкурента, а Yakaboo збирається до Антимонопольного комітету

Автор:
Ріта Дудіна
Дата:
Книжкові супермаркети «Книгарня Є» і Yakaboo посварилися через російське видавництво. «Книгарня Є» закликає бойкотувати конкурента, а Yakaboo збирається до Антимонопольного комітету

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Двадцять другого грудня один з найбільших книжкових супермаркетів «Книгарня Є» звинуватив свого конкурента Yakaboo «в допомозі російській агресії» і закликав бойкотувати мережу. У вересні магазин Yakaboo став дистрибʼютором української дочки російського видавництва «Альпина Паблишер», що випускає в Росії мотиваційну, бізнес- і науково-популярну літературу. Yakaboo сприйняв цей пост як такий, що порочить честь і репутацію, і збирається вирішувати конфлікт через Антимонопольний комітет. Гендиректор «Альпина Паблишер» каже, що до скандалу «Книгарня Є» сама хотіла співпрацювати з видавництвом. TheБабель пояснює, що відбувається.

У вересні цього року російське видавництво «Альпина Паблишер» відкрило дочірню компанію в Україні. Це видавництво випускає книги з бізнесу і економіки, гуманітарних і природничих наук, психології, культури, творчості та виховання дітей. Українська дочка «Альпіна Паблішер» запустилася в Києві 4 вересня, компанія видає науково-популярні та бізнес-книги, які друкують переважно в Харкові та продають в інтернет-крамниці Yakaboo. За три з половиною місяці «Альпіна Паблішер» надрукувала 12 книг — усі російською мовою. Директор українського видавництва Анастасія Костецька пояснювала, що їхня мета — надати можливість «читати книги в такому форматі та тією мовою, як хочуть читачі». З 2020 року «Альпіна Паблішер» збирається працювати з україномовними авторами.

Блогери та книжкова мережа «Книгарня Є» закликали бойкотувати Yakaboo. Четвертого грудня засновниця київської книгарні «Моя книжкова полиця» Наталія Моспан написала, що більше не працює з Yakaboo, тому що ця компанія «допомагає країні-агресору». «Мій бізнес-партнер, найбільший і найвпливовіший книжковий інтернет-оператор в Україні став послом російської культурної експансії в Україні та ввозить книжки з ворожої території», — написала вона. Двадцять другого грудня «Книгарня Є» підтримала блогерів і закликала українські видавництва не співпрацювати «з каналами просування книжкового «русского мира» в Україні». Письменник і блогер Валерій Ананьєв, чиї заклики бойкотувати Yakaboo підтримали кілька тисяч людей, в одному з останніх постів написав, що відкликає тираж своєї книги «Сліди на дорозі», який продавався через Yakaboo. Конкретних претензій до змісту книг «Альпіна Паблішер» блогери і «Книгарня Є» не назвали.

Yakaboo буде консультуватися з Антимонопольним комітетом. Під час скандалу представники Yakaboo писали, що продають лише ті російські книги, які дозволяє Держтелерадіо України. Вони також зазначили, що серед партнерів магазину набагато більше англійських видавництв, ніж російських — 550 проти 19. «Книгарня Є» звинувачує Yakaboo у продажу російських книг, але вони є в обох магазинах. На обох сайтах продаються книги найбільшого російського видавництва «Эксмо»: у «Книгарні Є» їх 200, у Yakaboo — 600.

За Законом України «Про захист від недобросовісної конкуренції» конкуренти не можуть дискредитувати один одного і закликати до бойкоту. Маркетингова директорка Yakaboo Катерина Аврамчук сказала theБабелю, що компанія планує вирішувати конфлікт через Антимонопольний комітет і поки консультується з ним.

Гендиректор «Альпина Паблишер» стверджує, що «Книгарня Є» сама хотіла з ними співпрацювати. «У нас є докази у вигляді листів і запитів з боку «Книгарні Є» з проханням про співпрацю і постачання наших книг в її магазини. Це виключно комерційний інтерес і конкурентна війна, розпочата з її боку», — сказав theБабелю Олексій Ільїн. Ільїн пояснив, що «Альпіна Паблішер» випускатиме книги українською і російською мовами, але україномовна версія буде дешевша за російськомовну. «Ми шануємо законодавство України і тому готові видавати більше книжок українською мовою», — сказав він. «Книгарня Є» не прокоментувала theБабелю заяви Ільїна.