В Україні запускають Takflix — онлайн-кінотеатр, де показуватимуть незалежне українське кіно. Режисерка Надія Парфан пояснює, як він працюватиме

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
В Україні запускають Takflix — онлайн-кінотеатр, де показуватимуть незалежне українське кіно. Режисерка Надія Парфан пояснює, як він працюватиме

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Тридцать першого грудня в Україні з’явиться новий онлайн-кінотеатр, де показуватимуть сучасне українське кіно. Він називається Takflix, за аналогією з американським Netflix. Проєктом керує режисерка Надія Парфан — співзасновниця кінотеатру «42» і Фестивалю кіно й урбаністики «86», а також авторка документального фільму «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго». Кореспондентка theБабеля Катерина Коваленко поспілкувалася з нею і розповідає, які фільми будуть у кінотеатрі, скільки коштуватиме перегляд і кому це потрібно.

На Takflix показуватимуть нове українське кіно. Перші пів року кінотеатр працюватиме в тестовому режимі, прем’єри відбуватимуться раз на місяць. «На етапі пілоту це будуть авторські та незалежні фільми українського виробництва — як документальні, так і ігрові», — розповіла theБабелю Надія Парфан. Для перегляду потрібно буде купити квиток, він коштуватиме пʼятдесят гривень. Після першого показу фільми будуть доступні на сайті щонайменше кілька місяців, але квиток діятиме всього кілька днів. Takflix розрахований на людей у маленьких містах і українців за кордоном. «У малих містах часто немає кінотеатрів або дуже обмежений репертуар. Але там теж є люди, які хочуть дивитися українське кіно», — говорить Парфан. Дивитися фільми можна буде також зі смартфона.

Назва — це алюзія на стримінговий сервіс Netflix. Але, за словами Парфан, це більше про слово «так». «Коли ти говориш про онлайн-перегляд українського фільму, ти чуєш дуже багато «ні» — і з боку правовласників, і з боку глядачів. Але ми хочемо сказати «так» і дати цьому шанс», — пояснила вона. Система переглядів теж відрізняється від Netflix — на відміну від американського сервісу на українському поки не буде передплати. На кожен фільм треба буде купляти окремий квиток.

Перший фільм покажуть 31 грудня. Це буде стрічка українського режисера Корнія Грицюка «2020: Безлюдна країна», знята в жанрі мокьюментарі. «Це антиутопія про 2020 рік. Фільм про те, як ми ще недавно фантазували на тему майбутнього. Цікаво подивитися його саме тоді, коли цей рік настає», — розповіла Парфан. Фільм показує Україну, з якої за кордон виїхали майже всі мешканці. Стрічка з’явиться на сайті Takflix о 20:20 за київським часом, тоді ж можна буде купити квиток.

Парфан шукає інвесторів, які профінансують Takflix. У перспективі на проєкті хочуть заробляти, а половину прибутку віддавати авторам фільмів. «Але поки що це гіпотеза, її треба відтестувати. Може виявитися, що це буде збитковим», — каже Парфан. Якщо проєкт буде успішним, там з’явиться більше фільмів, а переглядати їх можна буде за передплатою. Також Парфан хоче випускати на Takflix ексклюзивний контент і продюсувати спеціальне кіно для онлайн-аудиторії.