«Це операція ФСБ руками вищих посадовців країни». Фігурант справи про вбивство Павла Шеремета Андрій Антоненко дав велике інтерв’ю theБабелю

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
«Це операція ФСБ руками вищих посадовців країни». Фігурант справи про вбивство Павла Шеремета Андрій Антоненко дав велике інтерв’ю theБабелю

Синиця Олександр / УНІАН

Сьогодні, 8 січня, Апеляційний суд Києва розглядатиме скаргу щодо запобіжного заходу музиканту Андрію Антоненку. Слідство вважає, що він організував убивство журналіста Павла Шеремета, якого підірвали в авто вранці 20 липня 2016 року в Києві. Ключовим доказом для слідства стала експертиза ходи людей, яких записали камери спостереження в ніч перед убивством. На плівках видно, як жінка, яку супроводжує чоловік, закладає вибухівку під машину Павла Шеремета. Експерти порівняли ходу і вирішили, що чоловіком є Андрій Антоненко, а жінкою — лікар Юлія Кузьменко. На відео чоловік кульгав на одну ногу. Слідство стверджувало, що Антоненко перед цим переніс операцію на нозі, тому теж шкутильгав. Крім того, слідство наголошує, що саме тієї ночі телефон Антоненка мовчав. Печерський районний суд Києва вирішив, що його слід тримати під вартою. Адвокати подали дві апеляційні скарги: одну — Станіслав Кулик, іншу — Віталій Галенченко. Першу Апеляційний суд вже відхилив, а друга вчасно не надійшла до суду — судді розглядають її сьогодні. Кореспондентка theБабеля Оксана Коваленко запитала Андрія Антоненка, як він провів вечір і ніч перед вбивством Павла Шеремета; чи знайомий він з іншими фігурантами справи; про операцію на нозі та інші важливі для розслідування факти. Антоненко перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, тому він відповів на наші запитання письмово.

У підозрі йдеться про ваші «ультранаціоналістичні ідеї» і «культивування величі арійської раси». Які погляди ви насправді сповідуєте?

Твердження про «ультранаціоналістичні ідеї та культивування величі арійської раси» — це брехня. У мене дід — польський єврей. Я сам виріс серед євреїв у єврейському районі. До того ж слідчий у розмові повідомив, що цей епізод «пришили» до моєї справи із справи іншої людини! То про що ще можна далі казати? Уся справа — вигадка хворого і повна фальсифікація.

Чому і коли ви захопилися татуюваннями? Коли зробили перші татуювання? Що вони означають?

Татуюванням захопився ще на початку 90-х. Усі вони пов’язані із подіями мого життя.

Чи бували ви на Херсонщині в жовтні 2015 року, коли там підривали опори ЛЕП? Чи були ви тоді знайомі з людиною, яку називають «Нацик» чи «Дровосєк»?

На Херсонщині [в той час] не бував. Нацика-Дровосєка тоді не знав.

Чи знайомі ви з кимось із подружжя Грищенків? Якщо так, то як і коли ви познайомились?

З подружжям Грищенків не знайомий. Якось влітку 2019 року я з багатьма артистами давав концерт. Після виступу підійшла жінка і попросила зробити фото. Я, звісно, погодився. Згодом виявилось, що то була Інна Грищенко. От і все знайомство.

Розкажіть, як ви познайомились з Юлією Кузьменко, як часто спілкувалися? Чи ходила вона до вас на концерти?

З Юлією Кузьменко нас познайомив прикрий випадок. Хоча це теж важко назвати знайомством. Сталася ДТП — мого сина збила машина, водій поїхав з місця події. Справа була гучна, про неї говорили по радіо і телебаченню. Я шукав свідків, написав у Facebook і Юля відгукнулась. Виявилось, що те таксі викликала саме вона. Ми обмінялися номерами телефонів, зідзвонилися. У Facebook є вся ця інформація — повідомлення про переноси суду. Ми навіть у суді не бачились.

Вперше я фактично побачив Юлю у себе на концерті 21 липня 2016 року, тобто через кілька днів після трагедії. На концерт я запросив її раніше. До цього всю весну і початок літа я провів в АТО з концертами. Це все підтверджено і легко перевіряється.

Є думка, що ми пересіклися до того — навесні у Veterano Pizza на Бесарабці. У мене була там зустріч, а Юля туди теж прийшла. Але та зустріч була 3—5 хвилин, і я її не дуже пам’ятаю. Ми допили пиво і пішли. Наче саме тоді я запросив її на концерт. Впевнено можна сказати, що повноцінне знайомство відбулося 21 липня 2016 року. До того моменту ми не бачились і не листувались у статусі друзів.

Коли ви познайомились із Яною Дугар?

Яну Дугар я не знаю взагалі. Про її існування дізнався з підозри.

Розкажіть про вашу операцію на нозі, коли вона була і чи впливає зараз на вашу ходу?

У мене був звичайний варикоз. Операцію зробили в кінці зими чи на початку весни [2016 року]. Нічого, що могло б обмежувати мій рух, не робили, нічого не видаляли. Три маленьких надрізи — нова технологія зварювання судин. Після двох годин операції я повноцінно рухався. До того ж після таких операцій рекомендовано багато ходити для покращення кровообігу. Єдиним побічним ефектом був головний біль від наркозу. Ніякого кульгання не було — то брехня.

Коли ви почали працювати в Силах спецоперацій (ССО), що саме там робили?

У ССО я з 2017 року. Я штаб-сержант пресслужби. Займаюся пропагандою служби в ССО і морально-психологічною підтримкою військових: концерти і таке інше. Ніякої спеціальної підготовки з [готування] вибухівки в мене немає і бути не може. Це теж легко перевірити.

Чи знали ви, хто такий Павло Шеремет? Коли дізналися про нього, чи мали якусь позицію щодо його діяльності?

Хто такий Павло Шеремет і чим він займається, я не знав. Дізнався з Facebook і новин по телебаченню, коли сталася трагедія. І все.

Слідство каже, що ваш телефон не працював у ніч убивства Павла Шеремета. Ви це заперечуєте. Чи користувалися ви іншими телефонами в той час?

Тут слідство теж бреше. Я фактично до першої години ночі [у ніч з 19 на 20 липня 2016 року] переписувався у Facebook з телефона. Це все можна перевірити. Ми тоді зробили нові футболки для мого ансамблю і активно обговорювали реалізацію. До ночі обговорювали час репетиції на 20 число. Після цього я, як нормальна людина, відпочивав із дружиною та дітьми. Рано вранці, десь о 07:15 вже дзвонили люди і приблизно в період з 07:30 до 08:00 приїжджали за футболками. Так само було і ввечері 19 числа. Я тоді користувався телефоном Lenovo T700.

Розкажіть про вашу квартиру, яка розташована неподалік від місця вибуху. Як часто ви там бували у 2016 році, як ви її використовували?

У квартирі на вулиці Гончара я не живу з 2006 року. Це звичайна комуналка. Там жила моя матір із братом і сусіди. Періодично я з родиною провідував маму, а також у певні дні я давав приватні уроки гри на гітарі, бо тоді працював викладачем музики у Muztorg Rock School. Це теж легко перевірити. У мене були ще приватні уроки. Саме того дня [19 липня 2016 року] у мене було заняття з учнем. Приблизно до 20:00 я був там. До мене ще приїздили люди по футболки. Потім вже до 20 числа я перебував за місцем проживання у дружини.

Що саме ви називали «зеленою фігнею», коли писали повідомлення в день вашого затримання? Йшлося про корпус МОН-50?

Так. «Зеленою фігнею» я назвав муляж міни МОН-50 — порожній корпус, який не придатний до використання [за бойовим призначенням].

Можете згадати, як вона у вас з’явилась і чому ви її тримали?

Мені з Сашком Положинським той корпус подарували на одному з концертів в АТО. Хлопці завжди намагалися презентувати щось незвичне на памʼять. Сашко відмовився, мовляв, віддайте Андрюсі, вони в музей віддадуть.

Сам корпус порожній. Деталі залиті клеєм, щоб не можна було їх дістати, але щоб було видно для навчання. До того ж у корпусі зроблена спеціальна дірка, щоб його не можна було використовувати знову за призначенням. Це нам пояснили, коли дарували. Тобто це була звичайна зелена коробка — фігня.

Ми її використовували як реквізит для зйомок. У мене вдома вона зʼявилася за збігом обставин нещодавно. Ми робили фотосесію до Дня сержанта. Йшов дощ. Ми поспіхом поскладали речі, які використовували для фотозйомки, в мою машину та рюкзак: шолом, навушники, інші речі. Там опинилася і та коробка. Усе це я привіз додому. А оскільки я пішов у відпустку, то завезти це на роботу я просто не встиг. Ось така ситуація. Хотіли з хлопцями зробити з неї роутер для жарту.

Чому, на вашу думку, слідство вирішило оголосити підозру в цій справі саме вам?

Стосовно підозри… Я в шоці. Думки різні:

1. Це операція ФСБ руками вищих посадовців країни. Я — відома і впливова особа в ССО. Дістатися до мене сєпарам і росіянам важко. Оскільки я маю прямий вплив на оборонну здатність України, можливо, таким чином намагаються мене усунути, дискредитувати ССО і Збройні сили. Я дуже боюся за життя своєї родини, дружини та дітей. Не виключаю, що можуть, як Шеремету, підкласти вибухівку в мою машину. Вважаю, що це справа одних і тих же людей. Впевнений, що ті, хто намагається оббрехати і звинуватити нас, знають, хто це.

2. Це політичне переслідування, замовлення. Чиє саме? Дивіться пункт 1.

3. Тупе прикріплення кола знайомств подружжя Грищенків. Але і тут проблема — я нікого не знаю. Але все ж таки я думаю, що то варіанти 1 і 2.

4. Політична кар’єра глави МВС — будь-яким чином втриматися на посаді або отримати крісло прем’єра. Одним словом, замовлення.

Чи даєте ви свідчення зараз і чи готові брати участь у слідчому експерименті?

Так. Незважаючи на повну вигадку, хвору фантазію, фальсифікацію підозри, ми даємо свідчення і погодилися на всі слідчі дії, хоча слідство поводиться дещо дивно. Вони не повідомляють моїм адвокатам завчасно про слідчі дії, не надають матеріали, а після цього починають перекручувати так, ніби ми відмовляємося від слідчих дій — це теж брехня. Вони постійно намагаються підсунути державного адвоката на слідчі дії і розраховують, що я погоджусь. Але це незаконно, бо в мене є захисники, які мають бути присутніми обов’язково. А слідство починає маніпулювати.

Вони також застосовують психологічний і фізичний тиск: не дозволяють побачення із рідними; тримають у в’язниці, що є необґрунтованим запобіжним заходом. Вони керуються наказами згори.

Відкрите питання. (Ми запропонували Антоненку написати те, що він вважає важливим).

Я вважаю себе військовополоненим, політв’язнем у власній країні. Це повністю сфабрикована, брехлива, огидна справа! Політичне переслідування під копірку РФ. Можливо, договір у «нормандському форматі». Слава Україні!