Українців евакуювали з Китаю через загрозу коронавірусу. Їх зустріли протестами й шинами біля лікарень

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Українців евакуювали з Китаю через загрозу коронавірусу. Їх зустріли протестами й шинами біля лікарень

Артем Марков / «Бабель»

Уранці 20 лютого в Україну прилетів літак з Китаю. Спочатку він дозаправився в Борисполі, а потім відправився у Харків. Він привіз 72 евакуйованих з провінції Хубей — епіцентру коронавірусу, від якого померло вже понад дві тисячі людей. За кілька днів до цього в регіонах України почалися протести. Жителі виступали проти того, щоб евакуйованих привозили на карантин до місцевих лікарень і санаторіїв. Протестувальників підтримала місцева влада, спрямувавши до президента і премʼєра звернення, де ситуацію було названо «геноцидом українського народу» і «другим Чорнобилем». А після того, як стало відомо, що евакуйованих повезуть на двотижневий карантин у санаторій в Полтавській області, тамтешні місцеві жителі перекрили трасу і влаштували бійку з поліцією.

Від початку лютого уряд України намагався організувати евакуацію українців з китайської провінції Хубей — епіцентру поширення нового коронавірусу, від якого померло вже понад дві тисячі людей.

Дату евакуації відкладали кілька тижнів. Зрештою, 17 лютого у Мінохорони здоровʼя оголосили, що готові прийняти українців з Китаю. Евакуюватимуть лише тих, у кого немає симптомів хвороби.

Після прибуття усіх евакуйованих разом з членами екіпажу літака, медиками та іншими супровідниками відправлять під охороною на двотижневий карантин. Для цього виберуть одну з чотирьох лікарень, які розташовані в різних регіонах України. Але яку саме — у МОЗ не сказали «з міркувань безпеки».

Наступного дня, 18 лютого, літак авіакомпанії Sky Up вирушив до Китаю, щоб забрати українців. Після цього в кількох регіонах України люди виступили проти того, щоб евакуйованих привозили до місцевих лікарень і санаторіїв.

Тернопільські видання 18 лютого написали, що санаторій «Медобори» в селі Конопківка — у списку резервних для карантину евакуйованих з Китаю. Цього ж день жителі Конопківки й сусідніх Микулинців влаштували на підʼїзді до санаторію блокпост. «Йдеться про здоровий глузд і безпеку. Вони мають бути під медичним обстеженням. Зрештою, чому Київ направляє цих людей на Західну Україну. А чи не задумано це кимсь?» — каже учасниця протестів Світлана.

Що потрібно знати про новий коронавірус з Китаю:

  • нова інфекція проявляється як пневмонія або інші респіраторні захворювання;

  • вірус, найімовірніше, поширився від тварин до людей, але тепер він здатний також передаватися від людини до людини;

  • його симптоми: підвищена температура, кашель і утруднене дихання.

Керівник санаторію Василь Мартинюк підтвердив, що до нього зверталися з МОЗ з проханням розмістити евакуйованих. Спершу він погодився, але пізніше сказав, що нікого не прийме, якщо місцеві жителі будуть проти. «Я ніколи не піду проти своїх людей, своїх працівників. Нині зібралися люди, виконком, ви тут господарі своєї землі, вам вирішувати».

Наступного дня в Тернополі зібралося позачергове засідання облради. Депутати підтримали протестувальників і звернулися до президента і премʼєра з проханням не розміщувати евакуйованих на території області. А заступник голови облради Василь Деревляний заявив, що «рішення нинішньої влади поселити евакуйованих в густо населених районах є геноцидом українського народу».

У військовому госпіталі в місті Винники Львівської області 19 лютого евакуювали хворих і персонал. Місцева влада пояснила це навчаннями на випадок поширення ГРВІ. Але жителі вирішили, що до них привезуть евакуйованих з Китаю. Зрештою вони влаштували мітинг біля госпіталю і заблокували проїзд шинами.

Протестувальники заявили, що «хвилюються за своїх дітей», тому не хочуть, щоб у їхні лікарні привозили українців з Китаю.

Заспокоювати їх вийшов мер Винників Володимир Квурт. Він сказав, що сюди евакуйованих не привезуть.

Також у Львівській області протестували жителі села Шкло Яворівського району. Все через чутки, що саме в місцевий санаторій привезуть евакуйованих.

Відмовилися приймати українців з Китаю і в Київській області: в Козині Обухівського району і в Гостомелі. «Я не готова до безглуздих втрат і не хочу, аби через 34 роки після Чорнобильської катастрофи ми повторили помилки минулого, які призведуть до невідворотної трагедії», — сказала голова Обухівської райради Лариса Ільєнко.

Опівдні 20 лютого літак з евакуйованими — 45 громадян України та 27 іноземців — після дозаправки в Борисполі приземлився в аеропорту Харкова. У МВС оголосили, що всіх прибулих, а також 22 людини з екіпажу, медичного персоналу та супроводу відправлять на двотижневий карантин до медичного центру «Нові Санжари» у Полтавській області. У відповідь місцеві жителі перекрили трасу. Між ними і поліцейськими почалася бійка.

Голова Полтавської області Олег Синєгубов приїхав до протестувальників і попросив їх не панікувати. «З Китаю до України повертаються наші співгромадяни. Будь-хто міг опинитися на місці тих людей. Вони повертаються додому. Це чиїсь діти, батьки, рідні».

Президент Володимир Зеленський сказав, що медичний центр буде повністю ізольований і переведений «на суворий режим бактеріологічної безпеки». Він також розкритикував протестувальників: «Спроби перекрити траси, блокувати госпіталі, не пустити громадян України в Україну — цим ми показуємо далеко не найкращий бік нашого характеру».