Маша їсть і пʼє. «Ледачі» суші і коктейль з тофу в київському ресторані Spicy NoSpicy

Автор:
Марія Жартовська
Дата:

«Маша їсть і пʼє» — нова рубрика «Бабеля», де політична кореспондентка Маша Жартовська відпочиває від політики. Раз на тиждень вона розповідає про одну страву і один коктейль, що приготовані всупереч правилам, і про зухвалого ресторатора, який їх приготував. Маша стояла за стійкою у двох барах Києва, вела гастрономічний блог «Чиста тарілка», закінчила курси ресторанного менеджменту, побувала щонайменше в дюжині барів зі списку Worldʼs 50 Best Bars і вкрала з них не менш як дюжину коктейльних карт. У першому матеріалі рубрики Маша пропонує спробувати «ледачі» суші і коктейль із присмаком водоростей у ресторані Spicy NoSpicy, де працює шеф-кухар Юрій Приємський.

Юрій Приємський вміє мислити поза рамками запропонованого. Ще в 2015 році у своєму ресторані «Каркас» він ліпив вареники з коропом і робив морозиво з білих грибів і крихтами з бородінського хліба — це зараз ними нікого не здивуєш, а тоді такі страви боялися пробувати. Шеф-кухарем азіатського ресторану Spicy NoSpicy він став майже два роки тому і придумав подавати «ледачі» суші.

Що таке «ледачі» суші? За традицією суші ліплять, укладаючи на рис тонкий шматочок риби. Юрій Приємський складає всі інгредієнти в миску, шарами, на кшталт салату шуба: рис, мус з авокадо, водорості, філе тунця, смажену цибулю-шалот.

Тунець і авокадо — це безпрограшно, ну як-от крем-сир зі слабосолоним лососем або чорний хліб і сало. Коли обираєш, точно знаєш, що не помилишся і буде смачно. По-справжньому це розумієш, коли їси «ледачі» суші ложкою: смак виходить насиченим, поєднання текстур — незвичайним. Усі — проти правил. Я запитала Приємського, що про страву думають японці, які шанують традиції. «Усі в захваті», — коротко відповідає Приємський.

Філе тунця нарізають кубиками

Юлія Вебер / «Бабель»

До тунця додають два соуси — вустричний і солодкий чилі

Юлія Вебер / «Бабель»

Тунця замішують у соусах

Юлія Вебер / «Бабель»

Майже готові суші складають у миску шарами: рис, філе тунця, мус з авокадо, водорості

Юлія Вебер / «Бабель»

Страву посипають білим і чорним кунжутом, смаженою цибулею-шалот

Подають із маринованим імбирем, васабі, соєвим соусом. Їдять суші чайною ложкою

До «ледачих» суші ми обрали коктейль finding nori, з джином, який настояли на сушених водоростях і сирі тофу. У смаку — пряність, травʼяна гіркота, солодкість ананаса і лайма. Саме за барною стійкою SNS записує свої інтервʼю ведуча Яніна Соколова. Хочете потрапити в кадр — обирайте столик біля вікна.

Для коктейлю охолоджують келих

Юлія Вебер / «Бабель»

Коктейль finding nori на основі двох видів джину

Юлія Вебер / «Бабель»

Премікс на основі джину, настояного на сушених водоростях норі та сирі тофу

До коктейлю додають ананасовий і лаймовий фреш

А ще трохи меду

Пару бризок травʼяного гіркого біттера перед подачею

Юлія Вебер / «Бабель»

Ресторан Spicy NoSpicy — частина великого сімейного бізнесу, де всім заправляють три покоління жінок. Зліва від SNS розташований ресторан «Хатинка» — ним володіє старша, Роза Олександрівна Іванцова. Праворуч — ресторан «Одеса», яким володіє її донька Наталя Іванцова. А SNS робить онука — Альона Бебко.

Spicy NoSpicy

ДЕ: Київ, Велика Васильківська, 114

СКІЛЬКИ: 189 грн за «ледачі» суші і 195 грн за коктейль.

Автор:
Марія Жартовська

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо