Великі компанії, відомі підприємці та малі стартапи допомагають Україні боротися з коронавірусом. Ось хто ці люди (оновлюється)

Автори:
Оксана Коваленко, Олеся Біда, Алла Кошляк
Дата:
Великі компанії, відомі підприємці та малі стартапи допомагають Україні боротися з коронавірусом. Ось хто ці люди (оновлюється)

Артем Марков / Кароліна Ускакович / «Бабель»

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон попросив великого вітчизняного автовиробника компанію Rolls Royce допомогти в боротьбі з коронавірусом — перепрофілювати виробництво на випуск апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). Найбагатша людина світу, власник компанії LVMH француз Бернар Арно сам запропонував допомогу. На трьох своїх фабриках з виробництва парфумів Christian Dior, Guerlain і Givenchy він почав випускати антисептики для рук. Усю продукцію Арно передасть французьким лікарням, в яких не вистачає санітайзерів. В Україні офіційно зафіксували 26 випадків зараження коронавірусом, але великий бізнес і невеликі компанії допомагають владі готуватися до можливої епідемії. Хто ці люди і що вони роблять — у нашій підбірці коронаборців.

SkyUр — єдиний авіаперевізник, який наприкінці лютого погодився доставити з китайського Уханя в Україну 49 українців і 35 іноземців. Тоді Ухань був світовим епіцентром епідемії коронавірусу.

«Нова пошта» виділить 25 мільйонів гривень на купівлю обладнання для боротьби з коронавірусом у Полтаві та Полтавській області.

Благодійні фонди Віктора Пінчука й Олени Пінчук передадуть у лікарні 10 нових апаратів ШВЛ. По одному апарату — в лікарні Волинської, Донецької, Закарпатської, Львівської, Луганської, Одеської і Чернівецької областей і три апарати в лікарні Києва. Обладнання вже в Україні та найближчим часом потрапить до лікарень.

11 бізнесменів Олег Гороховський (Монобанк), його партнер Вадим Ковальов, Євген Черняк («Хортиця»), Андрій Пишний (Ощадбанк), Володимир Яценко (Монобанк), Тимур Новіков, Роман Скудар, Андрій Федорів (Fedoriv), Артур Міхно й Андрій Боровик (обидва з Work.ua), Альона Дегрик (LeoGaming) за годину зібрали кошти на покупку девʼяти апаратів штучної вентиляції легенів, які скоро передадуть до лікарні. Також вони закупили експрес-тести для діагностики вірусу і замовили 100 тисяч масок, які планують роздати літнім людям. У своєму Facebook Гороховський написав, що отримав понад 100 пропозицій допомоги, за дві години йому були готові перерахувати 25 мільйонів гривень.

Фонд Ріната Ахметова обіцяє закупити для Донецької області експрес-тести на коронавірус. Результат тесту можна буде дізнатися через дві години.

Спортклуб «Ваш Тренер» виділить 300 тисяч гривень на закупівлю обладнання та ліків для боротьби з коронавірусом.

Група компаній TIS придбала два апарати штучної вентиляції легень для Одеської інфекційної лікарні, планує купувати ще, влаштовує доставку продуктів літнім людям в Одесі та області.

Мережа «Епіцентр» віддасть 1 відсоток з обороту на закупівлю медичного обладнання та засобів захисту і планує передати 100 апаратів штучної вентиляції легенів лікарням Києва та інших міст України.

UFuture (інвесткомпанія, яка керує UNITCity) придбала в одну з лікарень Києва два апарати вентилювання легень і всі матеріали для їхнього функціонування.

Солістка групи The Hardkiss Юлія Саніна 17 березня увечері дала онлайн-концерт зі своєї домашньої студії. Він тривав майже годину. Його демонстрували у Facebook і Instagram.

Благодійний фонд родини Жебрівських виділив 10 мільйонів гривень на закупівлю препаратів ШВЛ, експрес-тестів, захисних костюмів і масок, дезінфікуючих розчинів для лікарень.

ПриватБанк передав до лікарень Києва, Одеси та Лисичанська чотири апарати ШВЛ, куплені за рахунок банку і пожертвувань клієнтів.

Президент групи DCH Олександр Ярославський шукає позабюджетні кошти для боротьби з коронавірусом у Харкові. Його друг, власник компанії Alibaba Джек Ма виділив тест-системи на 1 млн. осіб загальною вартістю 80 мільйонів доларів для України. За ними в Китай відправиться президентський борт.

Співак і депутат Святослав Вакарчук передає 1 мільйон гривень на покупку медобладнання для лікарень Львівської та Одеської областей.

Фонд родини Загорій Zagoriy Foundation і його фармацевтична компанія «Дарниця» передають Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги три апарати штучної вентиляції легенів Vela американської компанії Viasys.

Uber безкоштовно доставлятиме до лікарень медпрацівників, задіяних у боротьбі з коронавірусом. Сервіс надасть 10 000 поїздок. Крім того, разом з організацією «Среды в Охматдете» сервіс безкоштовно возитиме донорів на здачу крові.

Львівське ательє Podium надає приміщення та швейне обладнання, щоб волонтери могли шити маски.

У харківському магазині екотоварів «Bilka — зелені думки в дії» теж шиють бавовняні маски, заплатити потрібно лише за матеріал.

Сервіс з підбору нянь Parasolka на час карантину пропонує безкоштовні послуги, якщо батьків заберуть до лікарні, а дитину не буде з ким залишити.

Музичне медіа «СЛУХ» з понеділка починає марафон онлайн-концертів, список артистів оголосять у неділю.

Центр психотерапії «Верде» пропонує безкоштовну онлайн-консультацію психотерапевта.

Одеські ресторани Савви Лібкіна, зачинені на карантин, почали доставляти безкоштовні обіди малозабезпеченим пенсіонерам і медикам.

Співачка Джамала 24 березня заспіває для фанатів онлайн.

Київська мережа готелів «Київ Скай Груп» пропонує медикам бесплатне розміщення.

ІТ-компанія Intellias придбає 10 000 тест-систем для діагностування коронавірусу у населення.

Володимир Кличко та компанія DEOL Partners допоможуть розмістити лікарів та медпрацівників в готелях у центрі Києва.

Мережі Mafia та Tarantino Family будуть доставляти безкоштовні обіди лікарям у Києві.

Корпорація «Біосфера» придбала апарат ШВЛ для лікарні в Летичеві та санітайзери для лікарень і підопічних фонду «Таблеточки».

Корпорація «Рошен» уже закупила 10 тисяч комплектів костюмів індивидуального захисту медпрацівників і планує продовжувати закупівлі усього, що буде необхідно.

Український бренд Bevza буде безкоштовно виготовляти захисні комбінезони для лікарів.

Мережа «Сільпо» виділила 100 мільйонів гривень на закупівлю обладнання для лікарень та засобів захисту медиків.

Інвестиційна компанія Chernovetskyi Investment Group виділила $500 тисяч на боротьбу з коронавірусом в Україні і купує устаткування та засоби захисту для регіональних лікарень. Вже придбали апарат ШВЛ для пологового відділення Чортківської лікарні.

Мережа автозаправок KLO виділила на соціальні проєкти, повʼязані з боротьбою з коронавірусом більше мільйона гривень. Зокрема, закупили обладнання для київських лікарень і передали 12500 літрів на заправку автомобілів, які зі свого автопарку для медиків виділила Верховна рада.

Група компаній Greenville виділила 6 мільйонів гривень на закупівлю обладнання для лікарень Львова, Дрогобича і Стебника. Придбали 3 апарати ШВЛ та захисний одяг для медиків.

«Київстар» виділить 30 млн грн на закупівлю 10 апаратів ШВЛ і 20 моніторів стану пацієнта для семи українських лікарень.

Бренд Ruslan Baginskiy передав 1 мільйон гривень в Клінічну лікарню швидкої медичної допомоги Львова і Коломийську центральну районну лікарню.

Агрохолдинг МХП передав на боротьбу з коронавірусом 84 мільйони гривень. Зокрема, у Вінницьку та Черкаську області.

Компанія IDS Borjomi Ukraine купила апарат ШВЛ для Стрийської райлікарні, закупила захисні медзасоби для лікарів Миргорода та Моршина і надає воду опорним лікарням. Загальна сума допомоги — 2,1 мільйона гривень.