Європейські лікарі повторюють помилки китайських медиків під час епідемії коронавірусу — переказуємо матеріал Bloomberg

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Європейські лікарі повторюють помилки китайських медиків під час епідемії коронавірусу — переказуємо матеріал Bloomberg

Лікар вимірює температуру у волонтерів в італійському порту Ольбія, 14 березня 2020 року.

Emanuele Perrone / Getty Images

Епіцентр нового коронавірусу COVID-19 переміщується з Китаю до Європи. Особливо критичною є ситуація в Італії, де заразилися вже понад 30 тисяч людей. Китайські медики закликають своїх європейських колег не повторювати помилок, яких вони самі припустилися в перші місяці епідемії в Ухані. Тоді лікарі ще майже не розуміли, як саме передається вірус, і не приділяли достатньої уваги захисту медпрацівників. Через це тисячі лікарів заразилися вірусом від пацієнтів, а 46 з них померли. Новий коронавірус на початковій стадії може взагалі не проявляти жодних симптомів. Тому китайські лікарі рекомендують проводити якомога більше тестів. «Бабель» переказує матеріал Bloomberg про те, які саме помилки при боротьбі з епідемією коронавірусу повторюють європейські лікарі.

Головна помилка — недостатній захист медичних працівників, що призводить до високого рівня захворюваності серед лікарів і медсестер. В Ухані в перші тижні спалаху коронавірусу, в січні, через брак засобів захисту заразилися тисячі медиків, 46 з них померли. «Наші європейські колеги заразилися вірусом під час своєї повсякденної практики, і це дуже нагадує початкову ситуацію в Ухані», — каже Ву Донг, професор гастроентерології в лікарні Медичного коледжу Пекінського союзу.

Сьогодні в епіцентрах спалаху коронавірусу в Європі та США повідомляють про те, що в лікарнях не вистачає захисних масок. А кількість інфікованих COVID-19 пацієнтів продовжує зростати, що становить загрозу для здоровʼя і життя медперсоналу.

Новий коронавірус дуже заразний і передається у незвичний спосіб, наприклад через очі. В Ухані отоларингологи й окулісти заражалися набагато частіше, ніж їхні колеги в тих самих лікарнях. Голова відділення інтенсивної терапії лікарні Медичного коледжу Пекінського союзу Ду Бін вважає, що головна причина, через яку саме ці фахівці так швидко заразилися, полягає у занадто тісному контакті з пацієнтами під час діагностики.

Ще одна помилка європейських лікарів, на думку їхніх китайських колег, — у тому, що вони приділяють недостатню увагу попереднім тестам. На відміну від пандемій, що були у минулому, новий коронавірус на початковій стадії викликає у деяких інфікованих лише легкі симптоми або взагалі їх не виявляє. Це означає, що люди можуть несвідомо поширювати хворобу. «Тест, тест і ще раз тест. Інакше я навіть гадки не маю, як виявляти підозрілі випадки та ізолювати найближче оточення», — наголошує Ду Бін.

Персонал університетської лікарні Пуерта-де-Єрро в північно-західній частині Мадриду на другій день надзвичайного стану в Іспанії через коронавірус, 17 березня 2020 року.

David Benito / Getty Images

Індикатором компетентності влади й органів охорони здоровʼя в різних країнах стає саме тестування на COVID-19. Наприклад, американці звинувачують свій уряд у тому, що він занадто повільно розгортає систему тестів. А владу Індії та Індонезії критикують за те, що вони взагалі не проводять тести. Як позитивний приклад наводять Південну Корею, яка перебуває на другому місці в Азії за кількістю захворювань. Взяти під контроль епідемію в країні вдалося насамперед тому, що там щодня тестували десятки тисяч людей.

Згідно з недавнім дослідженням, опублікованим у журналі Nature Medicine, дорослі майже втричі частіше заражаються COVID-19, ніж діти. А у групі найбільшого ризику — люди старше 60 років. Глава Всесвітньої організації охорони здоровʼя Тедрос Адханом Гебреєс на брифінгу 16 березня сказав, що вірус може вбивати й дітей.

Однак Ду Бін каже, що у більшості інфікованих дітей спостерігаються тільки легкі симптоми, і всі вони вижили. Його слова підтверджує дослідження, представлене в журналі Американської медичної асоціації. Воно показало, що з девʼяти немовлят жодне не потребувало інтенсивної терапії та не мало серйозних ускладнень.

Наразі ще жодні ліки офіційно не визнано ефективним засобом проти коронавірусу. Попри це, у Китаї популярна традиційна народна медицина — лікування травами. Її застосовують у 87 відсотках випадків захворювання. Доктор Ду Бін каже, що традиційна китайська медицина добре допомагає пацієнтам з легкою формою захворювання і тим, хто подолав критичний пік хвороби. Однак визнає, що з точки зору західної медицини вона може бути «некорисною або неефективною».

Спалах епідемії коронавірусу в Китаї йде на спад, однак місцеві лікарі вважають, що необхідно пильнувати й надалі. Зараз Китай допомагає іншим країнам, що постраждали від коронавірусу. Минулого тижня в Італії приземлився китайський літак із 30 тоннами медикаментів.

«У кожної країни своя ситуація з COVID-19. Ми не говоримо, що всі мають наслідувати приклад Китаю, ми поважаємо те, що ви вживаєте свої власні заходи. Але закликаємо кожного ставитися до цього з максимальною серйозністю та відповідальністю», — зазначає Ву Донг.