Американський мільярдер Алекс Ровт подав до суду на депутата Олександра Дубінського та «1+1». В основі позову — давній конфлікт з Ігорем Коломойським

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Американський мільярдер Алекс Ровт подав до суду на депутата Олександра Дубінського та «1+1». В основі позову — давній конфлікт з Ігорем Коломойським

«Бабель»

У четвер, 19 березня, колишній голова Закарпатської області Геннадій Москаль опублікував фото повістки до суду Південного округу штату Нью-Йорк. Заявники — американський мільярдер Олександр Ровт і його компанія IBE Trade Corporation. Відповідачі — нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський і компанія «Студія 1+1». Друг і адвокат Ровта Москаль каже, що аналогічну повістку отримає також кінцевий бенефіціар «плюсів» бізнесмен Ігор Коломойський. Ровт звинувачує відповідачів у поширенні неправдивої інформації про нього і вимагає матеріальної компенсації. «Бабель» поспілкувався з Москалем, Дубінським, і пояснює, що не поділили два мільярдери і один депутат.

Хто такий Алекс Ровт

Алекс Ровт — 67-річний американський мільярдер українського походження. Народився в Мукачевому, у 1973 році закінчив Львівський торгово-економічний інститут після чого переїхав в Угорщину. Там він отримав громадянство і паспорт на імʼя Шандор Рот. У 1985 році виїхав жити до США.

У Штатах Ровт заснував компанію IBE Trade Corporation — в майбутньому великого гравця на світовому ринку мінеральних добрив. У 2008-му американський журнал Forbes включив Ровта до списку 400 найбагатших людей планети, оцінивши його статки в $1,57 млрд. У цьому ж році IBE Trade Corp. контролювала 13% продажів світового ринку аміаку. Також Ровт володів акціями концерну «Стирол» і сєвєродонецького підприємства «Азот», які в 2010 році продав бізнесмену Дмитру Фірташу. В 2019 році у рейтингу Forbes Ровт з $1,3 млрд перемістився на 1717 місце — падіння журналісти пояснили збитками компанії через війну в Україні.

З Україною Ровта повʼязує не тільки бізнес. У 2008 році він став почесним консулом України в Угорщині, а в 2019-му президент Володимир Зеленський нагородив мільярдера орденом Ярослава Мудрого IV ступеня «за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету країни».

У чому суть позову

29 січня Національне антикорупційне бюро затримало трьох осіб. Вони, на думку слідства, пропонували голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку 5 мільйонів доларів за призначення на посаду голови Одеського припортового заводу (ОПЗ) «своєї людини». Імен підозрюваних детективи не назвали. Розслідування почали за заявою Сенниченка.

Наступного дня, 30 січня, депутат від «Слуги народу», колишній співробітник «1+1» Дубінський на своїй сторінці в Facebook написав, що це люди Ровта пропонували хабар Сенниченку. Крім того, депутат заявив, що в 1990-х Ровт перераховував «величезні суми на рахунки компанії Юлії Тимошенко, щоб за допомогою її соратника, премʼєр-міністра Павла Лазаренка отримати доступ до ОПЗ. Пізніше ці звинувачення двічі озвучили на «1+1»: сам Дубінський в авторській програмі «Дубінізми» і журналісти програми «Гроші», яку до походу в політику вів депутат.

Ровт подав позов в американський суд проти Дубінського та «1+1», звинувативши їх у поширенні неправдивої інформації. З аналогічними позовами бізнесмен також звернувся до Соломʼянського і Подільського судів Києва, але там поки не призначені навіть підготовчі засідання, розповідає Москаль.

До чого тут Одеський припортовий завод

Структури бізнесмена Ігоря Коломойського та Олександра Ровта багато років конкурують за ОПЗ. Кілька спроб приватизації заводу закінчилися нічим. У 2009 році підконтрольна Коломойському компанія «Нортіма» купила 99,6% акцій ОПЗ за 5 мільярдів гривень, але Фонд держмайна угоду не визнав. Чиновники заявили, що завод купили за заниженою ціною.

Остання сутичка мільярдерів навколо заводу сталася відразу після заяви Дубінського — 30 січня ОПЗ оголосив конкурс з відбору компанії-постачальника газу для заводу. Заявки подали вісім компаній, зокрема IBE Trade Corporation Ровта і «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського і бізнесмена Віталія Хомутинніка. Пʼятого березня стало відомо, що компанія Коломойського виграла конкурс, але через пʼять днів керівництво ОПЗ скасувало його результати «через неконкурентні дії» «Укрнафтобуріння». Наглядова рада заводу заявила, що пропозиція «Укрнафтобуріння» завищена і економічно необґрунтована, а кінцева мета власників компанії — зробити підприємство збитковим, повернути корупційні схеми і отримати важелі впливу на ОПЗ.

Що далі

Ровт вважає, що неправдиві заяви в ЗМІ позбавили його прибутку від угоди з ОПЗ на постачання газу. Він вимагає, щоб відповідачі вибачилися, заплатили штраф і грошову компенсацію, розмір якої має встановити суд. Якщо вони відмовляться, пояснює Москаль, суд може заарештувати їхнє майно по всьому світу. Зробити це в Україні, за словами Москаля, навряд чи вийде, але за кордоном шансів більше. Якщо протягом 21 дня з моменту отримання повісток, відповідачі не зʼявляться до суду або не дадуть письмових пояснень, суд прийме сторону Ровта.

Ми звернулися до Дубінського з питанням, чи він отримав повістку до суду і чи братиме участь у засіданнях. Депутат відповів, що нічого про цю історію не знає і не читає «старих і хворих мусорів».

«Бабель» також звернувся за коментарями до Ігоря Коломойського, але в месенджері отримав відповідь, що «на цьому номері інший абонент».