Усі пишуть, що літак з Китаю привіз «неправильні тести». А які правильні та що він привіз? — пояснюємо коротко

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Усі пишуть, що літак з Китаю привіз «неправильні тести». А які правильні та що він привіз? — пояснюємо коротко

Артем Марков / «Бабель»

У понеділок, 23 березня, Україна отримала велику партію медичних засобів з Китаю. У вантажі — тести для виявлення коронавірусу, захисні маски й одяг для лікарів, поліцейських і прикордонників. Але поки що їх приїхало набагато менше, ніж обіцяв президент Володимир Зеленський. У Міністерстві охорони здоров’я нам відповіли, що ще не порахували отримані тести, але вже завтра їх обіцяють розподілити між регіонами. Пояснюємо, що відомо про посилку з Китаю, хто отримає тести та чим вони відрізняються.

Із Китаю прилетіли 250 тисяч експрес-тестів на коронавірус, повідомили в Офісі президента. З них 100 тисяч відправлять у підрозділи Збройних сил України, Державної прикордонної служби, Національної гвардії та поліції. У Міністерстві охорони здоров’я поки не підтверджують ці цифри — там досі рахують отримане, повідомили «Бабелю» у пресслужбі. Ще 150 тисяч швидких тестів уже отримав Центр громадського здоров’я, розповів у коментарі «Бабелю» в. о. голови ЦГЗ Ігор Кузін. Їх мають розподілити між лікарнями по всій країні. Частину швидких тестів передадуть бригадам швидкої допомоги, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу 23 березня.

Експрес-тест показує результат за 10—15 хвилин, але він не дуже точний. Він виявляє у крові імуноглобуліни, які виробляються в організмі лише на 5—7 день після зараження. Якщо експрес-тест показує позитивний результат, пацієнта обов’язково перевірятимуть ще раз за допомогою лабораторного тесту. Якщо результат швидкого тесту негативний, за пацієнтом має спостерігати лікар — у разі погіршення самопочуття йому або проведуть інший експрес-тест, або одразу відправлять на лабораторне дослідження.

Україна отримала і тест-системи для ПЛР-досліджень. Центр громадського здоров’я, який є їхнім єдиним розпорядником, отримав 521 таку систему. Однієї системи вистачає, щоб протестувати 70—95 осіб, загалом можна перевірити від 36 тисяч до 50 тисяч людей. Тест-системи вже у вівторок, 24 березня, мають бути в усіх областях України. У кожній — від 20 до 50 залежно від кількості населення. В Офісі президента заявили, що таких тест систем вистачить щонайменше на 10 днів.

ПЛР-дослідження дозволяють точно визначити, чи хворіє людина на коронавірус. Їх роблять у спеціальних вірусологічних лабораторіях. За даними Ляшка, зараз такі дослідження роблять у 25 лабораторіях, за день там встигають провести близько 200 тестів. Для ПЛР-дослідження потрібен мазок із ротової порожнини. Тест займає кілька годин, результат має бути готовий до наступного ранку, але ймовірні затримки через черги.

Раніше тест-системи для ПЛР-досліджень передавала Україні Всесвітня організація охорони здоровʼя. Вони працюють за тим самим принципом, що й тести з Китаю. Реагентів у першій партії від ВООЗ було достатньо для тестування близько 960 людей, у другій — на 1 600 людей.

Тестів стало більше, але їх усе одно робитимуть не всім. За словами заступника міністра Віктора Ляшка, перевірятимуть, як і раніше, лише людей із явними симптомами. Необхідність тестування мають визначати сімейні лікарі. Ляшко просить не зловживати тим, що експрес-тести з’являться у швидких — це лише для екстрених випадків. «Експрес-тест можна буде зробити біля ліжка хворого. Але телефонуйте тільки у випадках, коли справді цього потребуєте. Швидкі робитимуть тести тільки у виняткових випадках», — сказав він.

Літак із Китаю доставив також маски, спецодяг для лікарів й апарати штучного дихання. За інформацією Офісу президента, Україна отримала 80 тисяч респіраторів та 10 тисяч комбінезонів захисту для лікарів, також 500 тисяч тришарових масок для військовослужбовців, поліцейських, працівників Держприкордонслужби та інших служб. Україна також закупила в Китаї апарати штучної вентиляції легенів, але їхню кількість у президента не уточнили. При цьому у фонді депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського заявили, що спецбортом із Китаю прилетіли 10 таких апаратів, закуплені фондом. Імовірно, саме їх обіцяв Зеленський у п’ятницю, 20 березня.

Зеленський анонсував цю поставку, але називав інші цифри. У відеозверненні до громадян 20 березня він обіцяв, що протягом 48 годин Україна прийме літак із Китаю з медичними засобами. «Очікуємо 10 мільйонів високоточних лабораторних тестів, 10 апаратів штучної вентиляції легень, мільйон масок, що надійдуть в українські аптеки, 100 тисяч масок підвищеного захисту для лікарів і працівників поліції, 400 тисяч експрес-тестів та 10 тисяч літрів дезінфікуючої рідини», — говорив президент. Масок для аптек серед отриманих речей, які перерахували в Офісі президента, не було. Цього тижня Україна очікує ще кілька поставок із Китаю, йдеться в повідомленні Офісу президента, утім без деталей — коли та скільки.