«Якщо переворот буде, ми його подолаємо на користь українського народу». Глава МВС Арсен Аваков — про бізнес, кризу і вірус. Карантинне інтервʼю через WhatsApp

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«Якщо переворот буде, ми його подолаємо на користь українського народу».  Глава МВС Арсен Аваков — про бізнес, кризу і вірус. Карантинне інтервʼю через WhatsApp

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»

Під час пандемії коронавірусу керівник Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков став одним з ключових спікерів влади. Він входить до Координаційної ради з протидії коронавірусу при президентові та часто першим повідомляє головні новини. Приміром, міністр раніше за мера Києва Віталія Кличка розповів, що громадський транспорт у столиці з 23 березня закриють для більшості городян. Аваков — прихильник тотального карантину і, за словами різних джерел, виступає за введення надзвичайного стану в країні. За це міністра критикують у соцмережах і звинувачують у тому, що він намагається забрати собі більше влади. На розмову з кореспондентом «Бабеля» Марією Жартовською через WhatsApp Аваков виділив 20 хвилин. За цей час він встиг розповісти про те, чому його критики — ідіоти, чим Україна планує допомогти Італії і Франції, а також чому він проти надзвичайного стану.

Учора у заступника голови Нацполіції, начальника поліції Києва Андрія Крищенка діагностували коронавірус. Хто буде виконувати його обовʼязки?

Його заступник. Ми передбачили такий варіант і детально розписали план дій.

Ви контактували з Крищенком? Якщо ви захворієте, хто замінить вас?

Контактував, але останній місяць — по телефону. Якщо захворію я, мої обовʼязки виконуватиме перший заступник міністра Сергій Яровий. Він зараз перебуває на запасному командному пункті. Ми це передбачили заздалегідь, щоб виключити спільне ураження коронавірусом. Такі заходи безпеки стосуються усіх ключових співробітників міністерства — щоб не втратити керованість МВС, і ми її не втратимо.

Із початку епідемії ви виступали за тотальний карантин. Бізнес говорить, що за таких умов він не виживе. Що робити?

Я одразу говорив про карантин, і чим більше часу минає, тим більше людей погоджуються зі мною. Думаю, питання треба ставити інакше: що важливіше — життя чи бізнес? Подивіться на Італію. Там нещодавно зафіксували зниження смертності та заражуваності, а потім ситуація знову почала погіршуватися. Чому? Тому що в Ломбардії, Бергамо, Комо, у ключових провінціях промислові підприємства на час карантину не закрили. Люди там нерідко працювали навіть без засобів захисту — це дало нову хвилю. Після цього італійці вирішили закрити всі підприємства.

У нас підприємства критичної інфраструктури повинні працювати. Завдання керівників — забезпечити людям безпеку. Іншим підприємствам теж не заборонено працювати, але режим надзвичайної ситуації дозволяє обмежувати деяку діяльність — це передбачає закон. Далі все залежитиме від того, як буде розвиватися ситуація і чи зможе суспільство дозволити собі зберігати бізнес-процеси. Ну справді ж, абсурдно торгувати пончиками, відкривати кафе або щось у цьому дусі, коли на вулиці пандемія. Це наша ціна за інкорпорованість у світ.

Головна претензія бізнесу в тому, що Україна не підтримує підприємців так, як багато інших країн.

Відповідь на це питання може дати парламент. Дасть Бог, депутати проголосують за спецфонд, і можна буде про щось говорити. Йдеться і про зниження кредитних ставок, і про зниження комунального тиску на приватників тощо — заходів багато. Частково про них писав я, частково — мої колеги. У США людям і бізнесу трильйонами допомагають, у Європі — мільярдами. Де наші мільярди? Їх немає, тому не потрібно поводитися так, ніби живемо в атмосфері солодкого комунізму.

Олександр Чекменьов / «Бабель»

Є варіанти, що продовжать карантин, посилять або введуть надзвичайний стан?

Потрібно дивитися, що відбувається в сусідніх країнах — Франції, Італії. Наприклад, у Франції, в гламурному місті Ніцца ввели комендантську годину, як і в окремих областях Італії. У всій Франції надзвичайний стан, по суті — напіввоєнний захід. Чи можливий надзвичайний стан у нас? Так, можливий, коли президент видасть указ, а парламент протягом 48 годин його підтримає. Наразі ми не потребуємо надзвичайного стану. Вистачає інструментів надзвичайної ситуації. Суспільство, переважно, реагує адекватно і буде реагувати ще адекватніше, коли цифри статистики, на жаль, стануть сумнішими.

Можуть ввести штрафи за вихід на вулицю без нагальної потреби?

Якщо введуть надзвичайний стан, він обмежує конституційне право на свободу переміщення. Після цього повинні будуть визначити розмір штрафів, що будуть співвідноситися зі статтями кримінального кодексу.

Поліція має право примусово везти заражених коронавірусом людей до лікарні. Як це відбувається?

Поліція отримала такі повноваження за рішенням Комісії з надзвичайних ситуацій. Це репресивний захід, але якщо людина хвора та є носієм вірусу, потенційно вона може сіяти навколо себе смерть. У нас було кілька випадків, коли люди, отримавши відповідний діагноз, просто втікали з лікарні — ось вам рівень свідомості, з яким нам доводиться мати справу.

Як це відбувається технічно? Поліцейські доставляють людей до лікарні чи викликають швидку. Якщо самі, чи є у поліції необхідні засоби захисту?

З аеропорту ми примусово доставляємо самі. В інші місця викликаємо швидку. У поліцейських є всі засоби захисту, але проблема в тому, що вони швидко закінчуються. І поліцейські все одно в зоні ризику, візьміть того ж Крищенка. Він не їздив по Куршевелям, він і члени його сімʼї кілька місяців не були за кордоном. Ми припускаємо, що він заразився після прибуття до Києва поїзду «4 столиці» з Латвії. Кілька годин ми тримали поїзд на вокзалі, тому що там була проблема із зараженими людьми, а Крищенко на місці намагався розрулити ситуацію. Нам усередині суспільства важливо зрозуміти, що медики та правоохоронці — ключове, на чому триматиметься порядок і наша надія на одужання.

Ви згадали поїзд. Люди, які на ньому прибули, самі шукали способи дістатися додому. Ніхто їх в карантин не помістив, а поліція повинна була вибірково перевіряти, чи дотримуються пасажири самоізоляції. Хто у країні контролює дотримання карантину?

За останні два тижні в Україну з-за кордону повернулися кілька сотень тисяч осіб. Давайте біля кожного поставимо по поліцейському? У нас немає стільки поліцейських. Тому вони підписують спеціальний папір, їдуть до себе додому і повинні перебувати в обсервації. Поліція вибірково перевіряє там, де є ризики. Наприклад, якщо в літаку виявили людину з коронавірусом, то за адресами пасажирів пройдуть поліцейські, запитають, чи вони не хворіють, чи потрібна допомога, і перевірять, чи сидять вони вдома. Якщо ми весь час будемо займатися тільки цим, у країні почнеться безлад. Якщо додамо трохи самосвідомості кожній людині — впораємось.

Які ресурси для боротьби з епідемією є у поліції та Нацгвардії? Їх вистачить чи, можливо, доведеться залучати армію?

Сьогодні наших сил достатньо, щоб підтримувати порядок. Єдина важлива проблема — засоби захисту. Завдяки додатковим коштам із резервного фонду ми, зокрема й напряму, купуємо їх [засоби захисту] у Китаї. Скоро буде черговий рейс. Зазвичай це захисні комбінезони та респіратори — їх можна використовувати довше, ніж маски.

Дуже важливе питання — засоби дезінфекції на спиртовій основі, антисептики. Феноменальна річ, Україна — один із найбільших в Європі виробників спирту, зокрема технічного, на основі якого роблять антисептики. Але зараз вони у нас дефіцит, продаються за скаженими цінами. Тому за моєї ініціативи ми на засіданні уряду ухвалили рішення — відкрити всі спиртові заводи на повну, включно з тими, що останні роки «притримували», щоб не було перевиробництва. Експорт спирту заборонений.

Ще одна проблема — акциз на технічний спирт зіставний з акцизом на спирт для горілки. Тому на засідання Ради винесли проєкт рішення прибрати акциз зі спирту. Коли це зроблять, думаю, полиці наших аптек будуть забиті антисептиками, і кожна людина зможе вільно їх купити. Після цього у нас в планах допомогти антисептиками на спиртовій основі тим самим італійцям і французам.

Нещодавно ви говорили, що відслідковувати переміщення людей, щоб дотримати карантин, — не можна. У разі надзвичайного стану готові це робити?

Ні. Але якщо у разі надзвичайного стану правоохоронцям нададуть право порушувати приватність людини таким чином, то технічно ми до цього готові.

Ви говорили, що Нацгвардія у супроводі медиків доставлятиме тести на коронавірус по областях. За яким принципом їх розподіляли?

Розподіляло Міністерство охорони здоровʼя. На палетах із масками та тестами були написані назви областей. Ми їх доставляли та більше ні до чого стосунку не мали.

На тлі решти керівництва країни ви виглядаєте дуже впевнено — багато хто побоюється вашої диктатури. Питання: коли ви вже влаштуєте державний переворот, усунете Зеленського і станете диктатором?

Тим, хто так думає і роздмухує цю тему, можу сказати одне — ідіоти! Я буду щасливий займатися тим, що мені подобається, а не обслуговувати товаришів, які чогось бояться, а потім просять «ось зараз врятуйте нас». Давайте радіти, що у країні є компетентні люди. За ці якості я поважаю своїх співробітників. Але дехто думає інакше, каже: «О, с*ка, статтю написав — напевно, хоче бути президентом». Ні, я просто виконую свою роботу так, як повинен це робити. Я один із найбільш досвідчених членів уряду, тому можу, хочу і буду висловлюватися на будь-яку тему. А президент у нас виконує свою функцію, і у нас хороший президент. І премʼєр-міністр теж не дурень, а працьовита, адекватна людина. Тому не бійтеся перевороту. Якщо переворот буде, ми його подолаємо на користь українського народу.

Ратинський В'ячеслав / УНІАН