Північна Македонія може стати найбільшим постачальником медичної марихуани в Європі. Але в уряді два роки сперечаються про повну легалізацію, а тут ще коронавірус — переказуємо статтю NYT

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Північна Македонія може стати найбільшим постачальником медичної марихуани в Європі.  Але в уряді два роки сперечаються про повну легалізацію, а тут ще коронавірус — переказуємо статтю NYT

Робітник оглядає листя рослин канабісу в приміщенні для вирощування медичної марихуани компанії Oaza Alkaloidi у Штипі, Північна Македонія; 14 серпня 2019 року.

Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg via Getty Images

Північна Македонія — невелика країна на Балканах з населенням трохи більше ніж два мільйони. У 2016 році тут узаконили виробництво та експорт екстрактів з марихуани в медичних цілях — олій і настоянок. Два роки тому уряд пообіцяв повну легалізацію медичного канабісу. Це привернуло іноземні інвестиції. Легалізація продажу медичної марихуани в країнах Європи просувається дуже повільно, а попит на неї зростає. На цьому могли б заробити македонські підприємці та економіка країни. Але останню поправку так і не змогли ухвалити через суперечки в уряді. Опозиція звинуватила премʼєра в тому, що він видає ліцензії на продаж своїм родичам і соратникам. А тепер через епідемію коронавірусу ця поправка явно буде не в пріоритеті. «Бабель» переказує матеріал The New York Times про те, як Північна Македонія зупинилася за крок від того, щоб стати найбільшим експортером медичної марихуани в Європі.

У промисловій зоні столиці Північної Македонії Скопʼє зводять величезну будівлю площею 16,5 тисячі квадратних метрів. Тут збираються вирощувати медичну марихуану в промислових масштабах. При роботі на повну потужність можна буде збирати 17 тонн врожаю на рік на суму близько 50 мільйонів доларів. Тут планують вирощувати й американський сорт Herijuana, що отримав захоплені відгуки на сайтах огляду канабісу.

Проєкт фінансує компанія Pharmacon. Вона вже готова запускати бізнес і налагодила контакти з покупцями в Німеччині, Польщі та Великій Британії. Останнім часом будівництво трохи сповільнилося через запобіжні заходи, повʼязані з коронавірусом. Але коли все буде готово, то залишиться остання перешкода — уряд.

Експорт медичної марихуани в Північній Македонії узаконили в 2016 році. Але в перелік дозволених продуктів внесли тільки екстракти — олії та настоянки. Судячи з попиту, вони становлять лише 30 відсотків ринку. Решта 70 відсотків — це продукти для куріння. Їхній продаж та експорт, як і раніше, заборонені.

Виробництво з вирощування медичної марихуани компанії Oaza Alkaloidi у Штипі, Північна Македонія; 14 серпня 2019 року.
Робітник оглядає рослини канабісу в приміщенні для вирощування медичної марихуани компанії Oaza Alkaloidi у Штипі, Північна Македонія; 14 серпня 2019 року.

Виробництво з вирощування медичної марихуани компанії Oaza Alkaloidi у Штипі, Північна Македонія; 14 серпня 2019 року. Робітник оглядає рослини канабісу в приміщенні для вирощування медичної марихуани компанії Oaza Alkaloidi у Штипі, Північна Македонія; 14 серпня 2019 року.

Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg via Getty Images

Усе мало змінитися в 2018 році. Тоді урядові лідери анонсували поправки в закон про експорт медичної марихуани та стали роздавати ліцензії. Це привабило іноземних інвесторів. На зустріч із тодішнім премʼєром Зораном Заєвим прилетів Майкл Страуметіс — генеральний директор американської компанії Advanced Nutrients, яка є світовим лідером з виробництва та продажу добрив для марихуани. «Скажу вам, що в цієї країни величезний потенціал. І я радий бути частиною перетворення Македонії на одну з перших європейських супердержав канабісу», — написав Страуметіс після зустрічі.

Виникає питання, чому Європа, відома прогресивним підходом до охорони здоровʼя та ліберальним ставленням до канабісу, досі не стала центром легальної міжнародної торгівлі марихуаною? Насправді європейські країни досить консервативні в усьому, що стосується марихуани, особливо в порівнянні зі США та Канадою. Навіть у Нідерландах продавати і споживати можна в дуже малих кількостях. Більшість європейських споживачів купують марихуану на чорному ринку, основна частина поставок на який іде з Афганістану через сусідню з Македонією Албанію.

«Існує загальне побоювання, що якщо ми узаконимо медичну марихуану, це відкриє шлях до рекреаційної марихуани. Європейцям потрібна більш регульована фармацевтична модель», — говорить Еоін Кінан, голова відділу консалтингу в Prohibition Partners і керівник відділу маркетингу в Cannabis Europa.

Рослини канабісу в приміщенні для вирощування медичної марихуани компанії Oaza Alkaloidi у Штипі, Північна Македонія; 14 серпня 2019 року.

Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg via Getty Images

За його словами, попит на медичну марихуану високий у Німеччині та Чехії і зростає у Великій Британії та Ірландії. Але на сьогодні тільки в двох країнах, Португалії та Нідерландах, дозволено вирощувати й експортувати медичну марихуану. Останнім часом повільні темпи легалізації змусили Prohibition Partners скоротити свій прогноз про розміри європейського ринку до 2024 року з 39 до 2,5 мільярда доларів.

Захоплення частини цього ринку може принести значні вигоди Північній Македонії, що не має виходу до моря, з населенням 2,1 мільйона людей і середнім щомісячним доходом близько 500 доларів.

Це головний аргумент македонських громадських активістів, які виступають за повну легалізацію продажу медичної марихуани. За словами одного з прихильників легалізації, юриста Джанаки Мітровського, сьогодні тільки одна компанія в країні виробляє медичний екстракт марихуани для домашнього використання. Він дорогий, зі слабким ефектом і купити його можна тільки в державних лікарнях. «Коли у моєї матері був рак кишечника, я, адвокат, змушений був купити канабіс у мого підзахисного наркодилера й сам добути з нього олію. Ми, громадяни, надали таким хлопцям прекрасну можливість для легального бізнесу, але поки нічого не отримали натомість», — сказав Мітровський.

Златко Кесковський, головний виконавчий директор NYSK Holdings, у своєму офісі на виробництві з вирощування медичної марихуани в Скоп'є, Північна Македонія; 15 серпня 2019 року.

Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg via Getty Images

Ще в 2016 році перспективи нового бізнесу привабили Златка Кесковського. Він працював інструктором з карате, був президентом Македонської федерації кендо, а в 2000-х обіймав посаду голови урядової служби безпеки. «Я тоді був, власне, управлінцем, тому що мені доводилося координуватися з 24 різними службами в уряді, включаючи поліцію та армію. Займатися каннабісом — це теж менеджмент, за винятком того, що якби я щось проґавив на попередній роботі, когось могли вбити», — говорить Кесковський.

Він знайшов інвесторів у Нью-Йорку і створив NYSK Holdings. А минулого року його компанія обʼєдналася з Pharmacon, що базується в Польщі. На першому етапі NYSK побудувала підприємство з вирощування медичної марихуани площею трохи більше за тисячу квадратних метрів.

Рослини-клони, промарковані етикетками, у приміщенні для культивації та клонування медичної марихуани компанії NYSK Holdings у Скоп'є, Північна Македонія; 15 серпня 2019 року.
Робітниця перевіряє етикетки в приміщенні для клонування рослин медичної марихуани компанії NYSK Holdings у Скоп'є, Північна Македонія; 15 серпня 2019 року.

Рослини-клони, промарковані етикетками, у приміщенні для культивації та клонування медичної марихуани компанії NYSK Holdings у Скоп'є, Північна Македонія; 15 серпня 2019 року. Робітниця перевіряє етикетки в приміщенні для клонування рослин медичної марихуани компанії NYSK Holdings у Скоп'є, Північна Македонія; 15 серпня 2019 року.

Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg via Getty Images

«Ви маєте памʼятати, що це ліки», — говорить Франц Сіма, один із провідних селекціонерів компанії. Він показує створений ним гібрид сортів Miracle Alien Cookies і Blue Killer. «Якщо провести пальцями по стеблу, можна відчути витончений виноградно-лимонний запах». Раніше з нього робили тільки олії та настоянки. Але тепер «материнські рослини» планують відправити на нове велике виробництво, яке завершують будувати в промзоні Скопʼє.

Однак парламент досі не ухвалив обіцяну ще в 2018 році поправку. Все загальмувало звинувачення опозицією премʼєра в тому, що половину з десятка виданих ліцензій на експорт медичної марихуани отримали його родичі та люди з близького оточення.

Прихильники премʼєра стверджують, що з усіх родичів ліцензія є тільки в його двоюрідного брата — міністра охорони здоровʼя Венко Філіпсе. А сам Філіпсе каже, що на одній тільки ліцензії не розбагатієш. Потрібні інвестиції, досвід і звʼязки на ринку.

Усе це є у Златка Кесковського та інших таких підприємців. Останні два роки вони нарощували виробництво й накопичували продукцію в очікуванні поправки. Якщо її не ухвалять найближчими місяцями, то доведеться ще витратитися й на утилізацію.

Останнє голосування провалилося в лютому. Тоді прихильники поправки розраховували ухвалити її на засіданні парламенту в квітні. Але тепер Північна Македонія, як і інші європейські країни, бореться з епідемією коронавірусу. Тому на квітневій сесії ця поправка явно буде не в пріоритеті.

«Ми вклали 15 мільйонів доларів у новий обʼєкт. Я сердитий на обидві сторони. Вони бʼються один з одним, а ми потерпаємо від збитків», — обурюється Кесковський, ходячи по недобудованій будівлі, оточеній, згідно з правилами, високим парканом, колючим дротом і камерами спостереження. «Я недавно сказав своїм партнерам, що якщо марихуана не спрацює, ми можемо легко перетворити це місце на тюрму».

Робітниця тримає молоду рослину-клон у приміщенні для культивації медичної марихуани компанії NYSK Holdings у Скоп'є, Північна Македонія; 15 серпня 2019 року.

Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg via Getty Images