32 медики районної лікарні на Тернопільщині заразилися коронавірусом. Влада звітує про найкращий шпиталь в області, насправді в лікарів не було навіть масок і рукавиць

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

На друге квітня у Тернопільській області — 106 хворих на коронавірусну інфекцію, 32 з них — медики лікарні в містечку Монастириська, на базі якої розгорнули районний інфекційний шпиталь. Голова облдержадміністрації Володимир Труш прозвітував, що Монастириська лікарня — найкраща в області, хоча донедавна в лікарів не було ні рукавиць, ні респіраторів, ні захисних костюмів. Щодня в районі виявляють нових хворих, медиків у лікарні стає менше, а ті, хто залишився, працюють понаднормово. Ввечері 1 квітня лікарі й медсестри Монастириськ звернулися до президента Володимира Зеленського — заявили про брехню чиновників і попросили про допомогу. Заступник міністра охорони здоровʼя Віктор Ляшко пообіцяв розібратися та найближчими днями поїде до Монастириська, повідомили в МОЗ. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко поспілкувалася з місцевими медиками, волонтерами та представниками влади і розповідає, що відбувається у шпиталі. Під час підготовки матеріалу лікарі й медсестри боялися говорити з журналістами, тому ми змінили ім’я однієї з героїнь на її прохання.

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»

Кожен другий ранок о 9:00 медсестра Ірина заступає на чергування в районній лікарні Монастириськ. Її зміни тривають по 24 години, а останній тиждень доводиться приходити ще й у вихідні. Невелике містечко за 90 кілометрів від Тернополя стало епіцентром епідемії коронавірусної інфекції на Тернопільщині. Однією з перших у районі захворіла працівниця лікарні, від якої, ймовірно, заразилися і її колеги. Зараз тут хворіють уже 32 медики. На роботу продовжують ходити близько десяти людей, із них половина — лікарі. Кількість хворих зростає щодня, тому на роботу в шпиталь почали переводити медиків з інших лікарень.

На початку зміни Ірина одягає спеціальний захисний костюм, у якому проведе усю добу. Так само роблять усі її колеги. Одяг має повністю закрити тіло й обличчя — тільки так безпечно контактувати з хворими. Волосся ховають під одноразову шапочку, обличчя — під маску й окуляри, на руках обовʼязково гумові рукавиці. За день у шпиталі може бути кількадесят пацієнтів з усього району. «Усі в паніці, вимагають, щоб їх терміново приймали. Ми ледь встигаємо», — каже медсестра. Всі просять робити їм тести — для людей це як заспокійливе.

На ранок 2 квітня:

  • хворих в Україні — 804 (20 померли);

  • хворих у Тернопільській області — 106 (1 помер);

  • хворих у Монастириському районі — 83;

  • хворих медиків Монастириської лікарні — 32.

Голова Монастириської райради Володимир Данилюк стверджує, що ситуація в районі під контролем. «Усе працює, режим лікарня витримує. Було тяжко, але помаленьку впоралися, захисні засоби вже є. Із ліками проблем теж поки нема», — розповів він «Бабелю». Такі заяви чиновників обурюють медиків і місцевих волонтерів. Ще тиждень тому, коли епідемія в районі тільки починалася, в лікарні взагалі не було захисного одягу й парацетамолу для зниження температури, говорить волонтерка Світлана Безділь. «Люди зрозуміли, не дай боже, щось станеться з їхніми близькими чи з ними самими, то все, кришка», — згадує вона. Тоді жителі з усього району почали передавати для лікарні маски та рукавиці, колишні медики знайшли кілька захисних костюмів, хтось із місцевих віддав шпиталю пральну машину. Поки волонтери збирали допомогу, голова Тернопільської ОДА Володимир Труш заявив, що Монастириська лікарня — одна з найкращих в області та прекрасно усім забезпечена.

Перші хворі

Першого хворого на COVID-19 у Тернопільській області зафіксували 20 березня. Ним був священник із Заліщиків — районного центру за 100 кілометрів від Монастириськ. Вже за кілька днів коронавірус зафіксували і в Монастириському районі — у селі Ковалівка захворів 68-річний пенсіонер, який кілька тижнів до цього бачився із заліщицьким священником. 17 березня пенсіонерові стало зле, він пішов до Монастириської лікарні, проте коронавірусу ніхто не запідозрив. Чоловікові зробили флюорографію та відправили додому, розповідала його дочка. За кілька днів температура піднялася до 40, чоловік почав задихатися. У районі довго не могли вирішити, що з ним робити, згадує депутат міськради Андрій Кохан. Тоді, за розпорядженням обласної влади, хворих із підозрою на коронавірус мали направляти до Тернополя. «Чекали бригаду з області, не могли вирішити, хто його забере. А час ішов. Ми тоді зрозуміли, що ніхто до нас приїжджати й допомагати не буде», — розповідає депутат. Хворого чоловіка зрештою відвезли в Тернопіль, зранку 25 березня він помер. Це була перша і поки єдина смерть від коронавірусу в області.

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»

Після смерті першого пацієнта в Тернопільській області Монастириську лікарню терміново переобладнали на інфекційний шпиталь, і вона почала приймати хворих на коронавірус із усього району. На той момент коронавірус уже підтвердили в медсестри цієї лікарні. Її родичі підозрюють, що вона заразилася від хворого пенсіонера, який приходив на огляд. За словами медсестри Ірини, напередодні її колега перехворіла бронхітом, але невдовзі після одужання їй знову стало погано. Жінку спершу протестували на грип — так вимагав протокол від МОЗ. Виявивши його, ймовірність коронавірусу в лікарні відкинули. «Ніхто ж не думав, що може бути і грип, і коронавірус», — пояснює лікар і депутат Монастириської райради Віталій Тріщук. Поки медсестра лежала в лікарні, із нею контактували майже всі колеги. Весь цей час вони заходили до неї без захисту, тому могли заразитися. Голова райради Володимир Данилюк заперечує, що спалах стався через погане забезпечення лікарні й перекладає відповідальність на протоколи. «Лікарі захворіли через неправильний алгоритм дій, який нам дали. Спочатку не було ні тестів, ні аналізів. Були тести тільки на визначення грипу А і В — якщо він є, то коронавірусу нема. А в нашої медсестри було і те, і інше», — говорить чиновник.

Спалах серед медиків

Коронавірус у Монастириському районі:

  1. Перший хворий у Тернопільській області.

  2. Коронавірус підтвердили у двох жителів Монастириського району: в пенсіонера з Ковалівки та медсестри райлікарні.

  3. Хворий із Ковалівки помер.

  4. У Монастириському районі вже 35 хворих, 20 із них — медики.

  5. У районі 58 хворих, із них 27 медиків.

  6. У районі захворіли 83 людини, 32 з них — медики.

З 23 березня, щойно підтвердився діагноз у медсестри, всіх працівників лікарні терміново протестували на коронавірус. Мазки усіх медиків і пацієнтів із підозрами, необхідні для ПЛР-діагностики, возили в обласну лабораторію. Віталій Тріщук, який відповідає за забір мазків, скаржиться на брак пробірок — їх вистачає на 50 людей, хоча потреба більша. «Кожного ранку ми збираємо мазки, відправляємо на Тернопіль, на наступний день нам кажуть результат», — розповідає він. Перші експрес-тести привезли в Монастириська тільки через чотири дні, ввечері 27 березня. Але, за словами лікаря, експрес-тести неточні й виявляють коронавірус не в усіх.

Менш ніж за тиждень у Монастириській лікарні було вже 29 хворих медиків. У більшості з них легка форма коронавірусу, тому вони лікуються вдома. Найважче хворобу переносить медсестра, яка захворіла першою. Майже тиждень вона провела в реанімації, підімкнена до апарата штучної вентиляції легень. Родичі просили перевести її в область, але там хвору не прийняли. «В Тернополі спочатку сказали — нетранспортабельна, потім — що машина коштуватиме 19 тисяч. В результаті лишили на нас. Я так зрозуміла, що її просто списали, щоб у них не було смертності», — розповідає її колега Ірина. Зараз медсестрі краще — її вже відключають від апарата, вона може говорити й сидіти.

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»

31 березня в лікарні лишалося шість лікарів і шість медсестер, але щодня хтось вибуває через хворобу. Головний хірург Василь Ференц, якому з початком епідемії довелося стати інфекціоністом, уже кілька днів на самоізоляції — теж підхопив коронавірус. Ще одна інфекціоністка взяла лікарняний, але продовжує консультувати пацієнтів телефоном. Це молода лікарка Тетяна Сиваник, яка працює в Монастириську лише другий місяць. Зараз вона на четвертому місяці вагітності, а вдома має однорічну дочку. За словами медсестри, ще кілька працівників лікарні перестали ходити на роботу, бо бояться заразитися. Як повідомляє «1 + 1», одна медсестра звільнилася, ще п’ятеро людей написали заяви на відпустки.

Робота під час епідемії

Монастириська лікарня розташована в центрі міста. Це кілька старих двоповерхових будівель. Інфекційний шпиталь облаштували в хірургічному відділенні. Чотири швидкі звозять сюди хворих із підозрою на коронавірус із усього району — усього в Монастириській ОТГ понад 9 тисяч жителів. За день у лікарні може бути кілька десятків нових пацієнтів. Після кожного швидку мають дезінфікувати. Уже в лікарні пацієнтів оглядають і опитують: якщо є симптоми, зроблять експрес-тест на коронавірус. Якщо він позитивний, медики беруть мазки для ПЛР-тесту в Тернополі та вирішують, що робити з людиною далі. Хворих із легкими симптомами відправляють додому і просять самоізолюватися, важчих лишають у лікарні. 30 березня там лежали 14 хворих, із них троє — у реанімації. За підрахунками медсестри, лікарня зможе прийняти ще з десяток пацієнтів. А от голова райради Данилюк каже, що готових місць у шпиталі вдвічі більше — на 55 людей.

Загалом у Тернопільській області — 106 хворих на коронавірус, їх кількість збільшується щодня. Більшість із Монастириського району — 83. Крім лікарів, там захворіла дочка і троє онуків пенсіонера, який помер від коронавірусу, а також мер міста Андрій Старух. Випадки фіксують і в інших містах і селах області: у Заліщицькому районі вже 14 хворих, у Козівському — сім. Тамтешні медики повідомляють про ті ж проблеми, що і в Монастириськах: їхня лікарня теж нічим не забезпечена, працівники не мають захисту й медикаментів, а влада звітує про повну готовність до епідемії. Лікарі попросили колег з інших регіонів теж розповідати правду про стан лікарень. Наступного дня зі скаргами виступили медики з Одеси.

Звернення медиків і активістів Монастириськ до президента Володимира Зеленського.

Важких пацієнтів, які задихаються через коронавірусну хворобу, підключають до апарата штучної вентиляції легень. Таких у Монастириськах два — один свій, один позичили з сусіднього району. Найближчим часом лікарня купить ще два апарати, це коштує 1,5 мільйона гривень: частину коштів дала міська рада, решту зібрали волонтери і їхні родичі за кордоном. Ще один апарат у разі необхідності обіцяють передати з Тернополя, каже заступник голови райради Павло Дронь.

На боротьбу з коронавірусом монастириська влада виділила близько 1 мільйона гривень. Більшу частину цих грошей раніше планували витратити на проведення свят і спортивних змагань та реконструкцію стадіона, але зараз це не важливо, каже депутат міськради Андрій Кохан. За ці кошти закупили кисневі балони для важких хворих, ліки й одноразовий захист для медиків. Кілька днів тому допомогу почали передавати і з Тернополя — Монастириська отримали 100 захисних костюмів, 1000 рукавиць, 500 масок, 180 респіраторів і 100 пробірок. Волонтери теж продовжують збирати кошти, замовляють маски й окуляри та самі шиють захисні костюми для медиків.

Зараз ситуація з ліками й костюмами в Монастириській лікарні значно краща, ніж тиждень тому, каже Ірина. Медсестра скаржиться тільки на брак захисних окулярів — їх не вистачає на всіх, тому доводиться передавати з рук у руки. Втомлена після 24-годинної робочої зміни, вона знімає свій костюм та збирається додому. Донедавна вони з колегами дезінфікували робочий одяг у спеціальній сухожаровій шафі, але кілька днів тому вона згоріла. «Напевно, надто часто працювала в нас, — жартує медсестра. — Рятує тільки те, що наші дівчата сповнені ентузіазму і не падають духом».

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»