Гео Лерос — людина із впливовими друзями, великими грошима і величезними амбіціями. Профайл депутата, який вирішив знищити Андрія Єрмака

Автори:
Оксана Коваленко, Марія Жартовська
Дата:
Гео Лерос — людина із впливовими друзями, великими грошима і величезними амбіціями. Профайл депутата, який вирішив знищити Андрія Єрмака

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Двадцять девʼятого березня депутат «Слуги народу» Гео Лерос опублікував відео, на яких брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис «барижить державними посадами». Лерос каже, що отримав записи на флешці, там 30 чи 40 годин. Хто передав йому флешку — депутат не розповідає. У відповідь Андрій Єрмак заявив, що Лерос перетнув червоні лінії, і за це йому доведеться відповісти. Уже наступного дня, 30 березня, у правоохоронних органах було пʼять кримінальних проваджень: одне в САП по суті плівок, інші чотири — у Держбюро розслідувань і СБУ — направлені проти Лероса й тих, хто записував відео з братом Єрмака. Адвокат Лероса також повідомив, що СБУ передала в ДБР рапорт про те, що Лерос скоїв шахрайство. Цей епізод стосується створення муралів на станції метро «Осокорки» кілька років тому. Тепер частина фракції СН вимагає захистити колегу від переслідувань і хоче зустрітися з президентом. Лерос вимагає звільнити Єрмака, а Єрмак натякає, що депутата використовували ті, хто хотів довести країну до дефолту. Кореспондентки «Бабеля» Оксана Коваленко і Марія Жартовська розібралися в біографії Лероса та розповідають, як дизайнер шапок і арткуратор став загрозою для глави Офісу президента.

Карʼєра режисера, дизайнера і фільм про поліцію

У квітні Гео Леросу (імʼя при народженні Геворг Курехян) виповниться 31 рік. Про його родину відомо мало. У нього є брат Гор і сестра Луїза. Батька звуть Баграт Курехян, йому 63 роки. Володіє ПП «Технобудтранс», але, за даними реєстру Youcontrol, підприємство вже кілька років не отримує доходів. Лерос, за словами самого Гео, — дівоче прізвище матері.

Лерос вступив на престижний факультет міжнародного права до київської Академії адвокатури, але за фахом ніколи не працював. У 2011 році, Гео почав знімати комерційні відео — крім іншого, зробив ролик для пирогової «Ніколай». Тоді ж спробував себе як дизайнера одягу — шив трикотажні шапки і продавав їх у київському магазині «Пюре». Знайомі Лероса тих часів кажуть, що молодий чоловік не знав нужди в грошах і займався дизайном заради задоволення. Він багато подорожував світом, їздив на дорогій моделі автомобіля Smart. У 23 роки купив трьохсотметрову квартиру в центрі Києва. В інтервʼю Роману Скрипіну Лерос розповів, що з цим допомогли родичі.

Пʼять місяців майбутній депутат навчався режисурі у Berlin Film Academy. Жив у США. Там він знімав фільм про торгівлю людьми. У 2015 році на батьківщині Леросу запропонували зняти кіно про київську поліцію. У ньому брали участь тодішній президент Петро Порошенко, глава МВС Арсен Аваков і його перший заступник Ека Згуладзе. Напередодні презентації фільму стався скандал — Лероса попросили внести правки в картину, він відмовився, і фільм поставили на паузу. Пізніше, за словами Лероса, «5 канал» Петра Порошенка попросив його дозволити ротацію, і картина пішла в мережу.

Період муралів, передова АТО й скандал з бюджетними грошима

У 2014 році Лерос вирішив «щось зробити для міста» і два тижні через друзів шукав можливість зустрітися з мером Києва Віталієм Кличком. Гео хотів запропонувати йому прикрасити місто муралами. Лерос розповідав, що зробив презентацію і прошмигнув на поверх із приймальною Кличка. Там його затримала охорона, але презентацію він залишив, і Кличку ідея сподобалася. Так Лерос став позаштатним радником мера з питань культури і зайнявся муралами. Гроші на них давали меценати.

Почати вирішили зі Святошинського району. Тоді Лерос познайомився з головою району Іллею Сагайдаком. За словами голови ОП Єрмака, саме цього чиновника депутат Лерос просував на посаду заступника міністра інфраструктури, а Єрмак його «зрізав». У той же період Лерос познайомився з нині успішним забудовником і другом колишнього голови ОП Андрія Богдана — Андрієм Вавришем. Тоді він був заступником директора департаменту архітектури при Київській міськдержадміністрації, який погоджував мурали. Із часом знайомство переросло в дружбу. «Я буду гордий, якщо Гео називатиме мене другом. Він справжній і порядний», — зізнавався Вавриш «Бабелю».

У липні 2016 року Лероса, який до того часу прославився завдяки муралам, запросили до Міністерства інформполітики — там шукали молодих талановитих людей і непересічні ідеї. Разом з Міністерством Лерос зробив проєкт у Чорнобилі. Австралійський художник Гвідо ван Хелтен створив мурал усередині пʼятого реактора ЧАЕС — змалював фотографію одного з ліквідаторів аварії. Через кілька місяців глава Мінінформполітики Юрій Стець призначив Лероса своїм радником. Восени 2016 року він і ван Хелтен вирушили на передову АТО — в Авдіївку. Там на зруйнованому війною будинку австралієць створив відомий мурал із зображенням вчительки.

Інший відомий проєкт Лероса закінчився гучним скандалом. Міністерство інформполітики вирішило зробити мурал у київському метро на станції «Осокорки». Одним із завдань Лероса було «помирити» задум Юрія Стеця з ідеями художників. Міністр хотів, щоб на муралі був Крим, а також образ єдиної України, у Лероса було більш художнє бачення а-ля Бенксі. Зрештою, згадує колишній заступник міністра інформполітики Артем Біденко, знайшли компроміс, і в грудні 2018 року на «Осокорках» зʼявилися вісім муралів восьми різних художників. У січні 2019 року зʼясувалося, що на ці роботи з бюджету виділили 3,6 мільйона гривень, але художники гроші не отримали. У НАБУ та ДБР завели декілька проваджень, багатьох фігурантів викликали на допити, але Лероса ця історія майже не торкнулася — формально він був просто радником і до фінансів стосунку не мав.

Робота з президентом, депутатство і два великі конфлікти — з Кличком і Єрмаком

Двадцять четвертого червня 2019 року президент Володимир Зеленський призначив Лероса своїм позаштатним радником. До цього вони були знайомі особисто. Лерос одразу запропонував раз на місяць улаштовувати обіди з президентом для відомих представників культури. Але довести ідею до кінця не вийшло. За словами джерела «Бабеля», проти обідів був тодішній голова ОП Андрій Богдан. Із ним Лерос спочатку не порозумівся, але потім стосунки вирівнялися — радник регулярно бував у президента, і той до нього дослухався.

Коли у країні стартувала передвиборча парламентська кампанія, Зеленський запропонував Леросу місце у списку пропрезидентської партії «Слуга народу». Лерос, кажуть джерела з його оточення, довго думав, радився з Кличком і зрештою погодився.

Аналізуючи передвиборчий список СН, журналісти згадували про кримінальні справи, повʼязані з муралами на «Осокорках», але партія на критику не реагувала. Сам Лерос в інтервʼю нішевому виданню про культуру Your Art сказав, що «Осокорки» — це зведення особистих рахунків, і взагалі це не його проєкт.

У парламент Лерос пройшов під номером 23 списку «Слуги народу» і став заступником голови комітету з питань гуманітарної та інформполітики. Коли Лерос потрапив у владу, розповідає джерело з його оточення, у депутата виникли проблеми з декларацією про доходи. Офіційних доходів у нього практично не було, а дороге майно було. Крім великої квартири в центрі, у Лероса є частини у двох невеликих — по 40 квадратних метрів кожна, 96 картин, троє годинників Rolex і один Chopard, колекція з 20 фотоапаратів Leica, 49 біткоїнів. Також в декларації є два однакові автомобілі BMW 2014 року і ще Ford Capri 1980 року. У 2018 році він отримав лише 120 тисяч гривень, а в банку у депутата 325 тисяч доларів, 97 тисяч євро та майже мільйон гривень. Ще 315 тисяч доларів депутат комусь позичив. Звідки у депутата дорога нерухомість, автомобілі й великі суми в банках, ми зʼясувати не змогли — відповідати на це та інші запитання Лерос відмовився. Відомо лише, що він іноді робив кліпи для деяких українських артистів.

У Раді депутат Лерос не з тих, хто ухвалює ключові рішення і впливає на порядок. Колеги кажуть, що він комунікабельний, різкий, деякі називають його аферистом і торпедою. Усі погоджуються, що він дуже амбітний. У грудні 2019 року в одному з інтервʼю Лерос розповів, що запамʼятовує всіх своїх кривдників і навіть записує, щоб не забути.

Депутат запальний і в Раді встиг побитися з колегою по фракції Максимом Бужанським, якого часто звинувачують у симпатіях до Росії. В оточенні Лероса, навпаки, багато активістів і учасників АТО. Він проти участі в ефірах каналів, які повʼязують з кумом Володимира Путіна — депутатом Віктором Медведчуком. Виступає за швидке розслідування справи активістки Катерини Гандзюк, просуває легалізацію медичної марихуани й евтаназію. Попри непростий характер, великих проблем у фракції з Леросом немає. «Він голосує, як потрібно фракції та президенту. Думав не голосувати за другий склад Кабміну через Авакова, але з ним поговорили, і він проголосував», — розповідає співрозмовник «Бабеля» у фракції.

Головні проблеми депутата Лероса — поза парламентом. У серпні минулого року голова ОП Андрій Богдан опублікував у Facebook фото з Леросом з підписом «Трудові будні. З другом Гео Леросом». Через місяць Богдан пішов у наступ на київського мера — він хотів позбавити Кличка посади голови КМДА. Залишаючись радником Кличка, Лерос, за словами джерела «Бабеля» у Київській адміністрації, робив вигляд, наче він поза конфліктом і ні на чій бік ставати не хоче. Заради цього депутат попросив звільнити його з посади радника мера. Кличко сприйняв це як зраду, і його стосунки з Леросом зіпсувалися.

Поки Богдан загострював конфлікт із Кличком, Андрій Єрмак, тоді ще радник Зеленського, налагоджував стосунки з мером. Допомагав йому в цьому кум і депутат від СН Микола Тищенко. Коли Єрмак очолив ОП, позиції «друга» Богдана Лероса різко ослабли. За словами джерела з оточення депутата, його перестали запрошувати до президента.

Конфлікт з Єрмаком загострився, відтоді як голова ОП підписав документ про створення Консультативної ради з урегулювання конфлікту на Донбасі. Лерос разом із колегами-депутатами виступив проти цієї ради та можливої участі в ній бойовиків. Лерос не був ідеологом цього руху, але відкрито критикував Єрмака. Після цього його звільнили з посади радника президента. У відповідь Лерос назвав Єрмака «пліткарем, який торгує національними інтересами» і почав критикувати кума Єрмака — Тищенка. Депутат звинуватив його у створенні тіньового штабу напередодні місцевих виборів у Києві. У Facebook Лерос також попросив надсилати йому будь-яку важливу інформацію про Єрмака поштою.

Співрозмовник «Бабеля» у керівництві «Слуги народу» розповідає, що після публікації відео з братом Єрмака посилання на свою публікацію Лерос кинув колегам у внутрішні чати. Ті його ні про що не запитували. Але депутати впевнені, що вже опубліковані плівки — тільки початок, і скоро зʼявляться нові, з конкретними сумами та прізвищами.