У багатьох країнах дефіцит медичних масок, а у Фінляндії — ні. Як їм це вдалося? (У фінів є бункери з запасами!) — переказуємо статтю The New York Times

Автор:
Алла Кошляк
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Одинадцятого березня ВООЗ оголосила пандемію коронавірусу, і одразу багато країн зіткнулися з дефіцитом товарів. Люди розкупили маски, антисептики, продукти харчування і туалетний папір. Навіть модні бренди перекваліфікувалися, щоб забезпечити масками населення. І тільки фіни ніколи не припиняли складувати запаси після Холодної війни — і сьогодні Фінляндія краще за інших підготовлена до боротьби з коронавірусом, пише The New York Times. Переказуємо основне зі статті.

Багато років фіни запасалися медикаментами, нафтою, зерном, сільгоспінструментами і сировиною для виробництва боєприпасів. Норвегія, Швеція і Данія теж робили резерви медичного та військового обладнання, палива і продуктів під час Холодної війни, але потім відмовилися від цієї ідеї. А Фінляндія — ні. Коли почалася криза на тлі епідемії коронавірусу, уряд країни вперше з часів Другої світової війни скористався запасами. «Фінляндія завжди готова до великої катастрофи або третьої світової», — каже Магнус Хакенстад, вчений Норвезького інституту оборонних досліджень.

На запасливість нації вплинуло й розташування країни. На відміну від Швеції, яка має прямий доступ до Північного моря, Фінляндія торгує через Балтійське море. Якщо ситуація в морі стане небезпечною, ланцюжки постачання зруйнуються. Тому фіни регулярно поповнювали склади і звикли ні на кого не розраховувати, особливо після радянського вторгнення в 1939 році.

Коли кількість тих, хто заразився коронавірусною інфекцією в країні зросла — за даними на сьогодні 2 308 хворих і 34 смерті — Міністерство соціальних справ і охорони здоровʼя розпорядилося відправити маски з резервів у лікарні по всій країні. «Маски старі, але вони все ще працюють», — повідомив глава Нацагентства з надзвичайних ситуацій Томі Лунема. Загальнодоступної інформації про кількість масок та інших речей, які є у Фінляндії, практично немає. «Вся інформація стосовно цих складів засекречена», — сказав Лунема The New York Times. Фінська влада підтвердила, що запаси зберігаються у мережі обʼєктів, розподілених по всій країні, і що чинна система діє з 1950-х років. При Міністерстві економіки країни є навіть спеціальне відомство, яке за них відповідає.

Тепер Фінляндія допомагає сусідній Швеції створювати запаси на випадок непередбачуваних обставин. Хоча Швеція раніше знехтувала підтриманням запасів, вона підштовхнула мешканців до створення приватних складів. У брошурі «Якщо настане криза чи війна», доставленій у поштові скриньки шведів майже два роки тому, рекомендувалося подумати про їжу, воду, теплий одяг і свічки, і запасатися дезінфікувальним засобом для рук та ліками.