Мафія, наркокартелі й таліби зміцнюють свій вплив на тлі пандемії коронавірусу. Вони роздають людям їжу, маски та впроваджують власний карантин — переказуємо матеріал WP

Автор:
Яна Собецька
Дата:
Мафія, наркокартелі й таліби зміцнюють свій вплив на тлі пандемії коронавірусу. Вони роздають людям їжу, маски та впроваджують власний карантин — переказуємо матеріал WP

Афганці на безлюдному ринку в Кабулі. Через спалах коронавірусу місто опинилося на карантині. 28 березня 2020.

Haroon Sabawoon / Anadolu Agency / Getty Images

В Афганістані таліби відправляють медичні групи в далекі провінції, щоб протистояти коронавірусу. Їхню ефективність оцінили навіть у Держдепі США. Мексиканські картелі та італійська мафія роздають продукти першої необхідності збіднілим людям. А у Бразилії та Сальвадорі банди запроваджують комендантські години, щоб запобігти поширенню недуги. «Бабель» переказує матеріал The Washington Post про те, як кримінальний світ використовує пандемію COVID-19 для зміцнення своїх позицій.

Пандемія коронавірусу завдала нищівного удару світовій економіці і занурила світ у кризу, яку в ООН вже назвали найгіршою з часів Другої світової війни. Уряди країн зіткнулися з небаченими раніше загрозами. Однак низка кримінальних угруповань вправно скористалася спалахом недуги, щоб закріпити свої позиції у регіоні або поширити власну пропаганду.

Так, у Сомалі бойовики «Аль-Шалаб», пов’язані з «Аль-Каїдою», поклали відповідальність за розповсюдження пандемії на «сили хрестоносців, які вторглися в країну», а у Ємені хусити звинуватили Саудівську Аравію у тому, що вона скидає з повітря маски, заражені COVID-19.

Інші кримінальні угруповання на тлі пандемії COVID-19 вирішили навіть перейняти деякі функції урядів. Наприклад, мафія в Італії. У соцмережах публікують відео, як банди доставляють продукти першої необхідності італійцям у найбідніших регіонах Італії, як-от Кампанія, Калабрія, Сицилія та Апулія.

Брат очільника сицилійської злочинної організації «Коза Ностра» роздавав їжу людям у Палермо. Пізніше він розповідав, що у такий спосіб займався благодійністю. А у Неаполі члени місцевої мафії «Каморра» налагодили доставку харчових продуктів. Після цього поліція посилила свою присутність у бідних кварталах міста.

Італійські чиновники доволі негативно сприйняли таку допомогу. Мер Палермо назвав членів кримінальної організації «вертепом мафіозних шакалів, які користуються відчаєм людей, збіднілих через коронавірус». А міністерка внутрішніх справ Італії Лучана Ламорджезе застерігає, що у такий спосіб мафія намагатиметься завербувати до своїх лав нових людей.

Через те, що у багатьох країнах поліцейських через коронавірус переводять з провінції до міст, кримінальні організації отримали можливість безперешкодно провадити свою діяльність на периферії.

На тлі спалаху хвороби активізувалися картелі і у Мексиці. У штаті Мічоакан члени «Лос Віаграс» роздавали людям пакети з їжею. Картель «Гольфо», своєю чергою, організував доставку коробок з цукром, олією та іншими продуктами до штату Тамауліпас. На кожній був напис «Картель «Гольфо», на підтримку Сьюдад-Вікторії».

Аналітики вважають, що у такий спосіб банди намагаються вдавати, що турбуються про безпеку громадян, хоча водночас вони тероризують населення вимаганнями, викраденнями та насильством. Проте інколи ці групи є «меншим злом для населення, яке більше не має до кого звернутися».

У низці країн кримінальні організації паралельно з урядами запроваджують для людей власні обмеження на масові зібрання та пересування. Так, у бразильських фавелах члени наркокартелів погрожують, що тих, кого помітять на вулицях під час карантину, «навчать поважати вжиті заходи». Такі повідомлення вони розсилають у WhatsApp.

Влада Сальвадору запровадила одні з найжорстокіших обмежень у Латинській Америці. Проте у підконтрольних кримінальному угрупованню MS-13 регіонах наразі діє власна комендантська година. У банді пояснюють такі заходи турботою про власних членів, які, ймовірно, не мали б доступу до медичної допомоги у разі інфікування. «Якщо апаратів ШВЛ бракує, а є один з наших хлопців, якому дуже зле, і жінка похилого віку у важкому стані, то лікарі відключать члена банди і покинуть його помирати».

З коронавірусом вирішила боротися й екстремістська організація «Талібан», що діє в Афганістані. Вона вважає недугу божою карою за «неслухняність» та «гріхи людства». Однак представники руху намагаються зупинити поширення патогену і роздають людям мило, рукавички та маски. Спеціальні команди розповідають людям про правила безпеки в умовах пандемії.

У східних регіонах країни, які межують з Іраном, влада Афганістану зробила карантин обов’язковим лише для тих громадян, у яких під час перетину кордону виявили симптоми захворювання. Проте таліби запровадили власні правила і відправляють на самоізоляцію всіх, хто нещодавно повернувся з Ірану, де вже зафіксували понад 75 тисяч випадків коронавірусної інфекції. На підконтрольних талібам територіях наразі скасували усі масові зібрання, весілля та наказали людям молитися вдома, а не в мечетях.

Дії «Талібану» високо оцінили навіть у Державному департаменті США. У повідомленні у Twitter чиновники зазначили, що схвалюють просвітницьку діяльність членів організації і те, що вони не перешкоджають роботі медичних працівників та міжнародних організацій в умовах пандемії.

Але попри спільну боротьбу з коронавірусом, в Афганістані не припиняються бої урядових військ з талібами. Один з очільників угруповання Забіула Муджахід каже, що повністю припинити атаки таліби не можуть, оскільки їх «провокує» уряд.

У сирійській провінції Ідліб група бойовиків «Хаят Тахрір аль-Шам» використала пандемію для того, щоб перебрати собі більше владних повноважень. Наразі угруповання, яке виступає як проти режиму сирійського президента Асада, так і проти «Ісламської держави», самостійно видає накази на підконтрольній території.

«Хаят Тахрір аль-Шам» обмежує масові зібрання попри те, що коронавірусу у провінції поки немає. Однак спеціалісти з охорони здоровʼя попереджають, що поширення недуги в переповнених таборах для біженців, де майже відсутня медична допомога, мало б катастрофічні наслідки.