Президент Білорусі заперечує статистику і каже, що жертв коронавірусу в країні немає. Що відбувається насправді — розповідає керівник найбільшого незалежного сайту Білорусі Марина Золотова

Автор:
Катерина Коберник
Дата:
Президент Білорусі заперечує статистику і каже, що жертв коронавірусу в країні немає.  Що відбувається насправді — розповідає керівник найбільшого незалежного сайту Білорусі Марина Золотова

«Бабель»

Лише дві країни в Європі не ввели карантин під час пандемії коронавірусу — Швеція і Білорусь. Але якщо у Швеції від інфекції померло 1 200 осіб, то в Білорусі, за офіційними даними, тільки 36. У березні Білорусь за допомогою ВООЗ налагодила власне виробництво тестів і засобів захисту для лікарів. До 15 квітня в країні провели понад 76 тисяч тестів, у перерахунку на мільйон населення — більше, ніж у Франції, Великій Британії і в десять разів більше, ніж в Україні. Але 11 квітня ВООЗ заявила, що Білорусі потрібно готуватися до найгіршого сценарію — кількість нових заражень там зростає швидше, ніж у сусідів. Стратегію боротьби з коронавірусом в країні визначає президент Олександр Лукашенко. Він не планує вводити карантин, іронізує над «психозом» в Європі і стверджує, що від коронавірусу в Білорусі ніхто не помер і не помре. Президенту вторять чиновники і державні ЗМІ. Що насправді відбувається зараз у Білорусі, ми попросили розповісти Марину Золотову, головного редактора TUT.by — найбільшого незалежного інтернет-порталу країни. В інтервʼю «Бабелю» вона пояснила, як журналісти добувають реальну статистику з коронавірусу, коли в країні очікують пік захворюваності і чому до скромних даних про жертви пандемії в Білорусі варто ставитися обережно.

У березні ВООЗ хвалила МОЗ Білорусі за оперативну реакцію на пандемію. Як вдалося так швидко почати масове тестування?

Не можна сказати, що в Білорусі масове тестування. Тестів провели в рази менше, ніж, скажімо, у Німеччині. Але влада оперативно відреагувала і, завдяки допомозі ВООЗ, яка передала геном вірусу, наш Республіканський центр епідеміології розробив свої тест-системи. На першому етапі тестували тих, хто прилітав з країн з групи ризику, і контакти першого рівня.

Була інформація, що деякі країни, де вже був спалах, до цього списку потрапляли з запізненням.

Так, коли Іспанія вже була в лідерах з поширеності вірусу, в нашому списку її не було. Потім список розширили.

У вас можна зробити тести в приватних клініках за гроші?

Така можливість зʼявилася буквально днями, але тест все одно не можна зробити просто за бажанням — рішення приймає лікар, який направляє на тестування.

У Мінську заборонили масові заходи тільки з 7 квітня. У багатьох інших містах заборони немає. Чому немає єдиної політики?

Так, у Мінську рішення прийняв міськвиконком [мерія]. У нас заборонені масові заходи в закритих приміщеннях. Організаціям і вишам рекомендували налагодити дистанційну роботу, заборонили відрядження. Але важливо, що це саме рекомендації, а не пряма заборона. Вже другий тиждень по всій країні в школах продовжують канікули рішенням президента. Батьки і вчителі в деяких випадках намагаються організувати дистанційне навчання. Але взагалі дії влади дуже нетипові. Білорусь — держава декретів та указів, все вирішується нагорі, а цього разу рішення віддали на відкуп місцевої влади, і це нехарактерно.

Влада Білорусі не забороняє людям відвідувати церкви, однак голова місцевої православної церкви закликає вірян залишитися на Великдень вдома.

Natalia Fedosenko \ TASS via Getty Images

Чому так відбувається?

Може бути кілька причин. Можливо, нам хочуть показати, що проблема не така істотна і що її можуть вирішити на рівні місцевої влади. З іншого боку, такий підхід змушує місцеву владу діяти, тому що керівництво країни частково самоусувається.

Бізнес прислухався до рекомендацій перейти на дистанційну роботу?

Багато хто переходив, не чекаючи ніяких рекомендацій. Айтішники вже три-чотири тижні працюють у такому режимі. Загалом компанії самі вирішують, що робити.

Статистика по Білорусі погіршується, але влада все ще планує провести парад 9 травня. Триває місцевий чемпіонат з футболу. Чому керівництво країни ігнорує погані новини?

Так, парад поки не скасовують, і ще президент сказав, що на Великдень можна йти до церкви. Сам він на минулих вихідних брав участь у хокейному матчі, де його команда знову перемогла. Але, наскільки мені відомо, МОЗ рекомендував запровадити більш жорсткі обмежувальні заходи, і на цьому тлі поведінка президента, висловлюючись дипломатично, викликає подив. Але, якщо порівнювати з Україною, цікаво, що глава Білоруської православної церкви митрополит Павло закликав парафіян не відвідувати церкви на Великдень і кладовища на Радуницю.

Футбольний клуб «Динамо-Брест» запросив на свою гру вболівальників з різних країн. Через коронавірус вони не змогли відвідати матч, тому організатори роздрукували фото тих, хто придбав квитки онлайн, і розмістили на стадіоні манекени. Білорусь вирішила не скасовувати національний чемпіонат з футболу через пандемію.

Natalia Fedosenko \ TASS via Getty Images

Як ти думаєш, чому так відбувається? У ваших телевізійних новинах відверто сміються з Європи, яка ходить в масках, і в стилі радянських дикторів закликають «гнути свою лінію».

Так, на державних телеканалах часто використовують слово «психоз», його любить повторювати Лукашенко. Можливо, це продиктовано економічними причинами. Лукашенко говорив, що ми можемо ввести карантин, але що тоді будемо «жерти»? Але мені здається, у нього є своє особисте ставлення до цієї теми. Воно проявляється жартами, він зневажливо говорить про епідемію і навіть про жертв вірусу. Наприклад, «як можна жити з вагою 135 кг» або «ну, йому ж 80 років було».

У Білорусі низький рівень смертності від коронавірусу. Наприклад, при майже однаковій з Україною кількості випадків зараження у вас померло втричі менше людей. Як це можна пояснити?

Оскільки влада весь час підкреслює, що люди помирають не від коронавірусу, а від хронічних захворювань, не можна бути впевненими, що причину смерті завжди зазначають правильно. У Білорусі вже був випадок в Житковичах, коли в пацієнтки спершу підтвердили коронавірус, а потім сказали, що аналіз негативний.

У різних країнах суспільство реагує на карантин по-різному: хтось підтримує, хтось вважає, що його потрібно послабити або вже згортати. Що в Білорусі думають про карантин? Люди розуміють реальну загрозу?

Важко сказати за всіх. До проблеми ставляться серйозно, це можна зрозуміти по тому, скільки людей на вулиці носять маски — їх багато. Люди значно менше користуються громадським транспортом. Петицію за введення карантину підписали понад 150 тисяч людей. По тому, як читають новини про коронавірус, ми розуміємо, що людей, крім цієї теми, мало що хвилює.

Коли прогнозують пік епідемії всередині країни?

Міністр охорони здоровʼя кілька разів говорив, що пік очікується в кінці квітня — на початку травня. Цей прогноз поки не змінювався.

Довгий час говорили, що в Білорусі немає хворих на коронавірус лікарів. Як змінюється ситуація?

Статистика по лікарях у нас зʼявилася. До суботи, 11 квітня, у нас був 301 випадок коронавірусу в медпрацівників. Це більш ніж десять відсотків від усіх інфікованих. Були й летальні випадки. І справді, ці дані журналістам довго відмовлялися повідомляти. Якщо вірити нашому міністру охорони здоровʼя, то в клініках, які відразу обладнали для пацієнтів з коронавірусом, випадків зараження серед лікарів практично не було, а в непідготовлених лікарнях їх було значно більше. Але отримати інформацію про конкретні клініки ми можемо тільки з неофіційних джерел. Найбільше хворих медиків, за нашими даними, в Мінську, Вітебську і Мінській області.

Natalia Fedosenko \ TASS via Getty Images

ВООЗ на початку епідемії хвалила Білорусь за правильний розподіл засобів захисту всередині країни. Лікарям зараз вистачає масок, спеціальних костюмів?

По-різному. Офіційно кажуть, що всього вистачає. Самі лікарі говорять волонтерам, що їм не вистачає засобів індивідуального захисту. В мінських лікарнях ця проблема так гостро не стоїть, але якщо 10 відсотків інфікованих — медики, то очевидно, що все не дуже добре.

25 березня МОЗ Білорусі заявив, що не буде актуалізувати карту інфікувань. Так намагаються приховати реальну картину?

Це була дивна ситуація. Спочатку влада називала населені пункти — вогнища інфікування. Потім МОЗ сказав, що не буде деталізувати дані з міркувань особистої безпеки пацієнтів. Я вважаю, що це дивна аргументація — особисті дані людей ніхто не озвучував. Через певний час почали давати інформацію по областях, але вона не дуже інформативна. Область — це велика територія, важливо розуміти ситуацію по містах. Тим не менш, цю інформацію почали публікувати на офіційному ресурсі з проблеми коронавірусу і зʼясувалося, що вона не збігається з цифрами місцевої влади. Особливо серйозними були розбіжності по Брестській області. Після цього інформацію по областях з офіційного сайту взагалі прибрали, тепер її там немає. Влада у регіонах продовжує публікувати свої дані. Загалом з інформуванням у нас не дуже добре: МОЗ проводить брифінг раз на тиждень, хоча в інших країнах, наскільки я знаю, влада спілкується з журналістами щодня.

Дані оновлюються щодня?

Зараз — так, але в перші тижні бувало, що нова інформація не озвучувалася протягом кількох днів. Це видно з нашої статистики.

Скільки в Білорусі апаратів ШВЛ, це відкрита інформація?

Так, за даними МОЗ, у нас понад 2 тисячі апаратів ШВЛ і зараз їх потребують 68 осіб. Важливо, що в Білорусі є свій виробник апаратів ШВЛ.

Наскільки журналістам безпечно говорити про незареєстровані випадки заражень, ставити під сумнів офіційні дані?

Нещодавно президент публічно доручив КДБ і Міністерству інформації уважно ставитися до білоруських ЗМІ. У Білорусі вже були попередження за неперевірену інформацію про поширення вірусу. Це чутлива тема і ми самі розуміємо, що в ній не можна косячити. Кожен випадок зараження, про який нам повідомляють, ми просимо підтверджувати документально. Тому, з одного боку, ми відчуваємо високу відповідальність як ЗМІ, з іншого — можуть бути якісь каральні заходи.

Президент Білорусі Лукашенко називає хокей кращими противірусними ліками.

Чому ваші чиновники не носять маски?

Дехто каже, що соромиться. Минулого тижня на засіданні парламенту в масці був один депутат. З іншого боку, депутатів розсадили на більшій відстані один від одного, ніж було раніше. Але один з важливих чинників — президент не носить маску, то й іншим незручно її носити.