Денис Шмигаль розповів «РБК-Україна» про кінець карантину, затяжний масковий режим і боротьбу з безробіттям — короткий переказ інтервʼю премʼєр-міністра

Автори:
Євген Спірін, Катерина Коберник, Алла Кошляк
Дата:
Денис Шмигаль розповів «РБК-Україна» про кінець карантину, затяжний масковий режим і боротьбу з безробіттям — короткий переказ інтервʼю премʼєр-міністра

Четвертого березня Денис Шмигаль змінив на посаді премʼєра Олексія Гончарука. Частина старої команди Кабміну перейшла до Шмигаля, решта міністрів пішли. Майже відразу після призначення уряд зіткнувся з головним світовим викликом — пандемією коронавірусу. Шмигаль послідовно виступає за жорсткий карантин і зараз прогнозує, що масковий режим в Україні та світі розтягнеться на роки. У великому інтервʼю «РБК-Україна» премʼєр розповів про те, як влада планує допомагати бізнесу, яку роботу вона запропонує потерпілим від економічної кризи та коли Україна відкриє кордони.

Перший пік захворюваності припаде на кінець квітня, другий — на 3—8 травня. Карантин триватиме щонайменше до 11 травня. Деякі заходи помʼякшать, наприклад умови обовʼязкової обсервації, але цього року ще можуть бути нові піки. Система охорони здоровʼя зараз завантажена хворими на коронавірус менш ніж на 10 відсотків.

Офіційно в Україні понад 400 тисяч безробітних. Неофіційно їх понад два мільйони.

Дотримуватися маскового режиму, правил дезінфекції, соціальної дистанції доведеться ще два роки. Упевненості, що вакцину від коронавірусу створять і впровадять цього року, немає ні в кого.

Транспорт запускатимуть поетапно. Спочатку частину обмежень знімуть із міського транспорту, потім — із міжміського і міжобласного. Авіа- і залізничні перевезення відновлять останніми.

Україна відкриє свої кордони через місяць після того, як це зроблять сусіди.

За період карантину до країни повернулися близько 2 мільйонів українців, які працювали за кордоном. Їх спробують залишити в Україні — тут для них багато роботи.

Уряд хоче створити 500 тисяч робочих місць у соціальній, комунальній та бюджетній сферах. Зарплати у 6 000—8 000 гривень вистачить на їжу, але не на одяг. Робота буде простою — укладальник бруківки чи озеленювач.

До пʼяти мільярдів доларів залишиться в Україні — люди не зможуть витратити ці гроші на літній відпочинок у Туреччині чи Єгипті.

Бізнес стимулюватимуть кредитами. Оподаткування для малого та мікробізнесу і так лояльне. Нові податки поки не запроваджуватимуть.

Солідарну пенсійну систему поки скасовувати не будуть, а пенсіонерів підтримає держава. Пенсіонери віком від 80 років отримають з бюджету по 500 гривень щомісячної доплати, а пенсіонери та люди з інвалідністю — одноразово по тисячі гривень. Після цього планується індексація пенсій, потім — збільшення мінімальної заробітної плати.

Щоб МВФ надав Україні черговий кредит, потрібно ухвалити «банківський» закон у його нинішній редакції. МВФ готовий виділити 8 мільярдів доларів, два з яких піде на боротьбу з коронавірусом.